3- Güvensiz Dirençsiz Bağlanma Nedir? Bu bağlanma stiline sahip olan çocukta hem bakım verenine karşı ilgi hem de direnç gözlemlenebilir. Çocukla, bakım veren kişi tarafından tutarsız bir şekilde ilgilenilmiştir. Bazen ihtiyaçları karşılanırken bazen de yeterli zamanda ihtiyaçları karşılanamamıştır.
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan güvensiz bağlanan çocuklarda ebeveynlerinden kaçınma gözlemlenir. Bu çocuklar ebeveynden gelen bir ilgiyi reddetmeyebilir fakat özellikle aramazlar da. Ayrıca güvenli bağlanma stilinden farklı olarak ebeveyn ve yabancı arasında bir tercihte bulunmazlar.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip olanlar, bağlanma figüründen ayrıldıklarında, yoğun bir şekilde kaygı, öfke ve stres yaşarlar. Tekrar bir araya gelindiğinde rahatlama yaşayamazlar ve bağlanma figürüne yapışma eğilimi gösterirler.
Güvensiz – Kaçınmacı Bağlanma
Bebeğin hem annesinden ayrıldığında hem de tekrar annesiyle birlikte olduğunda, psikolojik olarak yüksek düzeyde uyarıldığı gözlenir. Bu da bebeğin annesinden ayrılmaya içsel bir psikolojik tepki verdiğinin göstergesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar.
Özellikle 0-2 yaş döneminde anne ile çocuk arasındaki bağın adı güvenli bağlanma olarak geçer. Çocuk kendisini annesinin bir parçası olarak görmeye devam eder ve onu her zaman yanında ister. Annesi yanında iken çocuk mutlu ve huzurludur, annesi yanından uzaklaştığında ya da ayrıldığında kendini tehdit altında hisseder.
Kaygılı-Kararsız Bağlanma
Kaygılı-Karasız bağlanmış çocuklar, bağlandıkları kişiden ayrıldıklarında çok huzursuzlaşır, stres olur. Bağlandıkları kişi odaya geri döndüğünde ise bu olumsuz duyguları hafiflemez, sakinleşmede güçlük yaşarlar. Kaygılı-Kararsız bağlanmış çocuklar yabancılara karşı büyük şüphe içindedirler.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Kaygılı-güvensiz bağlanması olan erişkinler, ilişkilerinde daha çok beklenti içinde olan, sahiplenici, hatta birbirlerine bağımlı kişiler olurlar. İlişkilerinde çok verici mi, yoksa az verici mi oldukları konusunda sürekli bir bilinmezlik içindedirler.
Korkulu stil, tam olarak güvenli bağlanma stilinin karşıtıdır. Sosyal temas ve yakınlık isterler ancak karşılarındaki kişilere güvenemezler ve reddedilme korkusu yaşarlar. Bu yüzden de yolunda gitmeyen, onaya aşırı ihtiyaç duyan ilişkiler içerisine girerler.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta, çocuklukta güvenli bağlanmanın, daha sonra ciddi yaşam olayları ve duygudurum bozuklukları ile bozulabileceğidir. Bu nedenle bağlanma biçiminin, çocuklukta ve erişkinlikte ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürenler de vardır.
Güvenli Bağlanan Çocukların Özellikleri
Ailesi dışında olan ortamlarda sağlıklı ilişki kurulduktan sonra kendini güvende hisseder. Korktuğu zaman ailesi tarafından rahatlatılmak ister. Ailenin olumlu duygularla karşılık verişini memnuniyetle karşılar. Ailesini yabancılara tercih eder.
İlişki kurduğunuz insanlarla yakınlık arttıkça rahatsız oluyor, sanki özgürlüğünüz tehdit altında gibi hissediyor ve bir şekilde ilişkide mesafeyi artıracak davranışlarda bulunuyorsanız kaçıngan bağlanma stiline sahip olabilirsiniz.
Güvenli Bağlanma
Sevilmeme ya da reddedilme korkusu duymadan fikirlerini ve duygularını partnerleri ile kolaylıkla paylaşırlar. Partnerleri ile tartıştıklarında ilişkinin tamamını sorgulamazlar. Çözüm odaklıdırlar. Trip atmazlar, dram yaratmazlar, fazla kıskanç değildirler.
Kaygılı Bağlanma (anxious/ ambivalent) : Bu bağlanma stilinde anne-baba ya da birincil bakım veren ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarını tutarsız ve istikrarsız bir şekilde karşılar. Çocuğun ihtiyaçlarında anne kimi zaman vardır, kimi zaman yoktur.
Korkulu Kaçıngan bağlanma türüne sahip olan insanlar genellikle ilişkilerinde tutarsız bir davranış şekli sergilerler ve başkalarına güvenmek konusunda problemler yaşarlar. Bu türe sahip olan insanlar çocukluk dönemlerinde ciddi travmalar ve istismarlar yaşamış olma ihtimalleri yüksektir.
Kaygılı bir bağlanma stili, çocukluk döneminde anne babanın fiziksel veya duygusal olarak var olduğu ve sonra birdenbire yokluğunda ortaya çıkar. Bir kişi çocukken yeterli duygusal tepki almazsa, yetişkinlikte güvenilirliğe şüpheyle yaklaşmasına neden olabilir.
İlişkilerde bağlanma korkusu yaşayan erkeklerin en belirgin özellikleri, yakınlık ve duygusal temas kurabilme noktasında yetersiz bir tutum sergilemeleridir. Bu adamlar sekse ve fiziksel yakınlığa çok meyilli olabilirler ya da tam tersi yanınızda olup bir köşede size günlerce dokunmadan durabilirler.
Bağlanma erken yıllardaki duygusal ve sosyal gelişimin yaşamsal bir komponentidir. Birincil bakımveren ve bebek arasında özellikle yaşamın ikinci 6 ayında gelişen ve bebekte güven duygusunu yerleştiren güçlü bir bağdır.
Güvenli bağlanma için, bebeğin beslenme ihtiyacının annesi tarafından doğru zamanda, sevgiyle ve duygusal odaklanmayla karşılanması yeterlidir. Emzirilemeyen ve biberonla beslenen bir bebekle temeli sevgi olan ve duygusal temas içeren her ilişki, güvenli bağlanma ile sonuçlanır.
Güvenli bağ aynı zamanda bireyin öz algısını, değerlendirmelerini de etkilemektedir. Güvenli bağlanma yaşayan bir bireyde özgüven, özsaygı ve öz şefkat daha yüksektir. Kendisiyle barışık olan, kendini seven ve potansiyeline güvenen birey tüm yaşamında daha başarılı olabilir.
Yetişkinlerde bağlanma
Güvenli bağlanma, bir kişinin sağladığı bağın sorunsuz ve düzgün bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden bir bağlanma türüdür. Hedeflenen bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerini hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri