Peygamberimiz (s.a.s.): “Ben, güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (İmam Mâlik, Muvatta, Husnu'l-Hulk, 8) buyurmuştur.
Hazreti Muhammed (a.s.m) yeryüzüne "Güzel ahlâkı tamamlamak" üzere gönderilmiştir.
' hadisi şerifin de peygamber efendimiz güzel ahlakı tamamlamak için gönderildi yani bize yol göstermek için kötülük yapmamak için güzel davranışlarda bulunmak için bizim bunları nasıl yapacağımızı peygamber efendimiz bize gösterecek bunun için güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim diyor.Güzel Ahlak demek bireyin ...
Anlamı: Peygamber efendimiz, çok iyi güzel ahlaklı biriydi. Herkese örnek davranışlar sergilerdi. Bu sözüde yani insanların hepsinin güzel ahlaklı iyi biri olmalarını sağlıycam diyor.
“Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (bk. Muvatta, Husnü'l Halk, 8; Müsned, 2/381) hadisine gelince: Bilindiği gibi, her peygamber (a.s.) kendi ümmetine güzel ahlâk dersi vermiş, onları Allah'ın râzı olacağı ahlâk modeline göre yetiştirmeye çalışmıştı.
İlgili 40 soru bulundu
Hadisçiler, bu rivayetin hadis teknikleri açısından sorunlu olmadığını, rivayet zincirinin (isnadının) güzel olduğunu söylemişlerdir.
"Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." olacak. Cevapta böylelikle A. AHLAK olacak.
Peygamber Efendimizin ahlakı Kur'an ahlakı idi. Hz. Aişe validemiz onun ahlakını soranlara "Siz Kur'an'ı okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur'an'dı" diye cevap vermiştir.
“Ahlâk” diyor Gazali: “Nefiste yerleşmiş bir melekedir. Ondan herhangi bir fikri zorlama olmaksızın (insan) eylemleri kolaylıkla ortaya çıkar.” Ona göre akıl ve din açısından övülen ve güzel sayılan işler bu melekeden meydana gelirse, buna güzel ahlâk, kötü işlerden gelirse, ona da çirkin ahlâk denir.
1- İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez. 2- Kıyamet günü en şiddetli azap görecek kimseler, dünyada insanlara en çok işkence edenlerdir. 3- Allah'tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli olun.
İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir. Son peygamber ve insanların en güzel huylusu Hz. Muhammed için Kur'an-ı Kerîm'de “Elbette sen yüce bir ahlaka sahipsin” (68/Kalem, 4) buyurulmaktadır. İslam ahlakının temelinde Allah'ın emir ve yasakları vardır.
Ayetinde Allah “Üsve-i Hasene” kullanmıştır. Üsve-i Hasene'nin anlamı güzel örnektir. Allah Resulallah (s.a.v. )'i güzel örnek olduğu için bu yönünü vurgulamıştır.
"Güzel ahlak, Allah'tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah'tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir." "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
Hz. Ayşe'nin (ra) kendisine Hz. Peygamber'in ahlakını sorduklarında “Siz Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kuran'dı” diye cevap vermesi Kuran'ın bu yönünü vurgulaması açısından önemlidir.
Peygamberimiz (asm) insanların en yumuşak huylusu ve en bilgilisi, insanların en cömerdi, fakir ve kimsesizlerin koruyucusudur. Peygamberimiz, kesinlikle dünya malı biriktirmez, Allah'ın verdiğinin bir günlüğünden fazlasını yanında durdurmaz fakirlere dağıtırdı. Bir peygamber olmasına rağmen çok mütevazı idi.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) veya yaygın adıyla Îmam-ı Gazzâlî (1058, Tus - 18 Aralık 1111, Tus), İranlı İslam âlimi, mutasavvıfı, müderrisidir. Çeşitli yönlerden felsefeyi eleştirmesi ve dönemin bazı filozoflarına katl fetvası vermesiyle de bilinir. Hükema sıfatıyla da adlandırılmıştır.
Gazâli'ye göre, insanları iyi davranışa sevkeden temel ahlaki değer, hikmet olarak adlandırılır. Ona göre, akıl, bilgi ve Kur'an-ı Kerim'in her biri hikmettir. Bu değer, insanın kalp huzuru ve düşünce temizliği ile tefekküre dalması sonucu meydana gelir.
Güzel ahlak ile imanın doğrudan bir ilgisi olduğu kesindir. Güzel ahlak, olgun bir imanın göstergesi iken, kötü ahlak ise imandaki eksikliğe işarettir. Nitekim "İman açısından en olgun mümin, güzel ahlak sahibi olan ve ailesine iyi davranandır." (Tirmizi) hadis-i şerifi bu konunun hassasiyetini dile getiriyor.
Hz. Peygamber, insanların en ahlâklı olanıdır. Enes (r.a.) şöyle der: “Rasûlullah (s.a.v.) insanların en güzel ahlâklısı idi.” (Buhârî, Edeb 112) Hz.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
İlâhî ahlâk, en kısa ifadesiyle, Kur'an ahlâkıdır, Allah'ın razı olduğu ahlâk modelidir. Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur. Ve insan, ömür tüketmekten öte bir işe yaramayan faydasız işleri terk ettiği ölçüde bu sırra mazhar olur.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
♣ Doğmadan önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken de dedesi vefat etti.
Muhammed'in dedesinin adı Abdulmuttalip, babasının adı Abdullah ve annesinin adı da Amine'dir. Peygamber efendimizin anneannesinin ismi Berre, babaannesinin ismi ise Fatıma'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri