Amaryllis çiçeği, çok kolay bir şekilde çoğaltılır. Bitki soğanı tekrar tekrar dikilerek yetiştirilebilir. Soğanları bu süreçte nemsiz, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ekim ayında soğanı toprağa dikerek ilkbahar ayında çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Soğanlı bir çiçektir. Güneşi sever. Ancak aşırı güneşten de rahatsız olmaz.
Unutmayın amaryllis soğanlarının tepe kısmı toprağın yüzeyinde kalmalı, soğanın geri kalan kısmı ise toprağa gömülü olmalıdır. İşin ikinci püf noktası ise kalın ve iri köklerini toprağa gömdüğünüzde bu köklerin arasında kesinlikle hava boşluğu kalmamasına gayret göstermenizdir.
Anavatanı Afrika'dır. Soğanlı bir bitkidir.
Çok derin olmayan bir saksıya Güzelhatun çiçeği tohumlarını 5'er cm aralıklar bırakarak ekin. Soğanların yetişmesi yaklaşık 2 sene kadar sürebilir ancak çimlenme hızlı olacaktır. Soğanlar yetişince saksılara alabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
İlk yöntem olan, kuru tohum toplamada, tohumlar bitki üzerinde kuruduktan sonra toplanır. Bunun için çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan dalları kesilerek alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Amaryllis çiçeği, çok kolay bir şekilde çoğaltılır. Bitki soğanı tekrar tekrar dikilerek yetiştirilebilir. Soğanları bu süreçte nemsiz, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ekim ayında soğanı toprağa dikerek ilkbahar ayında çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Soğanlı bir bitki türüdür. Bazı çeşitleri, yıl boyunca yapraklarını kaybetmese de iklim ve çevreye bağlı olarakMart- Nisan-Mayıs aylarında yapraklanır. Soğan boyutuna ve dikim tarihine göre Nisan-Mayıs-Haziran ayında çiçek verir. Soğanlar işlenip sonbaharda tekrar dikilirse yılbaşında da çiçeklenebilir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 21-28 günde çimlenir.
Sümbül soğanı kullanılarak çoğaltmada sümbülün kökleri alınarak yeni bir toprağa ekilir ve ardından can suyu verilerek yeniden filizlenmesi beklenir. Filizlenen sümbül soğanları ile de yeni sümbüller zahmetsiz, kolay ve kısa bir sürede yetiştirilip çoğaltılabilir.
Soğanın büyüklüğünden iki parmak daha derinde olacak şekilde soğanı saksı içine yerleştirin. Kalan toprağı da soğanın çevresine dağıtın ve can suyunu verin. Eğer sümbül soğanı kuru ise canlanması biraz zaman alabilir. Bu nedenle taze sümbül soğanı bulduğunuzda hemen o gün saksıya ekebilirsiniz.
Yıldız çiçeğinin yumruları birbirine ince bağlantılar ile bağlıdır. Bu çiçeğin yumrularından çimlenme yani filizlenme gözleri belirgin olanları dikkatlice kesilerek ayrılır ve başka bir saksıya ekilir. Bu işleme kök çeliği yöntemi denilmektedir. Yıldız çiçeği çoğaltma için sık kullanılan bir yöntemdir.
Toprakaltı gövdesi soğanlı olan Güzel Hatun çiçeği, güzelliği ve gururu temsil eder. Brezilya kökenli bu çiçek bir zambak cinsi olmasının yanı sıra masumane ve asil duyguları ifade etmektedir.
Yaprak güzeli çiçeği, kısa dayanıklı bir bitki türü olmadığı için soğuk havalarda kısa sürede solan bir bitkidir. Bu nedenle kış aylarında konumlandırıldığı yere dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaprak güzeli çiçeği, eğer balkonda bakılacaksa kesinlikle Mayıs ayı ortası gibi dikilmesi tavsiye edilmektedir.
Eylül ve Ekim aylarında sümbül ekimine başlayabilirsiniz.
Dikim uygulaması yapılırken çiçek soğanlarının 3 katı kadar derine ekim yapılmalıdır. Soğanlı bitkilerin ekimi drenajı iyi olan topraklara yapılmalıdır. Eğer toprağınızda kil bulunuyorsa dere kumu ile karışım yaparak toprağınızı daha geçirgen bir hale getirebilirsiniz.
Almış olduğunuz Gala Çiçeği soğanları uçları yukarı gelecek şekilde yerleştiriniz ve üzerine 10-15 cm toprakla kapatınız ve hemen sulamasını yapınız. Gala Çiçeği soğanlarını çeşide göre yaz aylarında çiçek açacaktır.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Oluşan yavru soğanlar; dormansi halindeyken sökülür, ana soğandan ayrılır, serin yerlerde muhafaza edilir. Bir sonraki yılda dikim işlemi yapılır (yavru soğanların çiçekleri ilk yıl soğanların daha iyi gelişmesi için kesilir). Yavru cormlarla çoğaltma; özellikle çiğdem ve gladiollerde yaygındır.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Mezarlığa Dikilecek Bitki İsimleri
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri