Muhammed'in eşi Hz. Hatice'nin de defnedildiği Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'nda toprağa verilecek. O nedenle mezarları olmayacak. Hacda ölenler şehit kabul ediliyor ve zorunlu olarak buraya defnediliyor.
Hacda ölenlerin cenazeleri verilmiyor
Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Suudi Arabistan'da umre ya da hac ibadetini yerine getirmek için Kâbe'de bulunan ve burada hayatını kaybeden kişiler şehit sayılıyor. Bir kişi Kâbe yolunda kaza sonucu vefat etse bile şehit olarak adlandırılıyor. Vefat edenlerin cenazeleri yüzler açık biçimde kılınıyor ve Mekke'deki Muaysım Mezarlığına defnediliyor.
Daha sonra cecim camiye bağışlanır. Hastanın öldüğü döşeğe “ölü döşeği” denir. Ölü, ölü döşeğinden indirildikten sonra, döşek dışarı çıkartılarak üç gün bekletildikten sonra yünü dökülerek yıkanır. Anlatılara göre, bazen döşek, ölünün canı içinde kalmıştır diye hemen yıkanmaktadır.
Bir kimse izin vermeden, başkasının, bunun yerine hacca gönderilmesi caiz değildir. Yalnız vâris, ölen akrabası, vasiyet etmemiş, yani hac parası ayırmamış ise, kendine miras kalan para ile, onun yerine hacca gidebilir veya başkasını gönderebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bankada vadeli hesapta bekletilen para ile hac yapılır mı? İslâm dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini emreder. İbadetler de helal kazanç ile ifa edilmelidir. Bankada vadeli hesapta bekleyen paranın aslı helal olduğu için bu para ile hacca gidilebilir.
(Kocası veya mahremi olmayan müslüman bir kadının, hacca gitmesi helal olmaz.) [Bu hadis-i şerifi, büyük hadis âlimlerinden imam-ı Taberani hazretleri bildirmektedir.] (Kadın, yanında bir mahremi [nikah düşmeyen erkek akrabası] olmadan hacca gidemez.)
HACDA ÖLEN ŞEHİT
Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Bu hadislerden anlaşılması gereken; -namaz, oruç, zekât gibi farzları terk etmek; içki, kumar, zina, hırsızlık, adam öldürme gibi haramları işlemek anlamına gelen büyük günahlardan uzak kalındığı sürece- küçük günahların belirtilen iyi ameller vesilesiyle affedileceğidir.
Bu tarihler içerisinde hac ibadetinin kaç gün süreceği ise hac ibadetinin gerçekleştiren kişinin maddi durumuna, hac türüne veya kişinin diğer planlamalarına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak en kısa sürede hac ibadetini yerine getirmek isteyenler için 5 gün yeterli olmaktadır.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Zaten biraz önce söyledim sağdan sola dönüş açılımı, açmayı, genişlemeyi ifade ederken soldan sağa saat yönü dönüşü ise tükenişi, bitişi, zamanın yok oluşunu, insanın küçük, kainatın büyük kıyametine doğru koşuşu ifade eder.
Hacerü'l esved taşı ile Kabe kapısı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak bilinen 'mültezem'e, cennet taşı Hacer'ül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına yüz süren, hürmet gösteren hacılar artık bariyer konulması nedeniyle Kabe'nin etrafına hiç bir şekilde dokunamayacak.
Değerli kardeşimiz, - İslam'da asıl olan, ölen kişinin öldüğü yere defnedilmesidir. Özellikle hacda ölen bir kimsenin “cennetu'l-mualla” veya “cennetu'l-baki”de defnedilmesi bin canla arzu edilen şeydir.
Hacda öne çıkan dinî yaşayışlardan birisi tövbedir (Geçioğlu, 2016, s. 233-234). Hac ibadetini eksiksiz yerine getiren kişilerin geçmiş günahlarının affedileceği (Buhârî, Tecrid 6/60; Müslim, Hac 438) inancı, bireyi hac boyunca tövbeye götürebilmektedir.
Şöyle bir hadis var. Deniliyor ki: "Haccı doğru bir şekilde edâ edersen, annenden çıplak doğmuş gibi her türlü günah ve hatalardan arınmış bir halde (âilene veya memleketine) dönersin.Ben, Allah'a hamd olsun hac farîzasını edâ ettim. Hac farîzamın Allah'ın izniyle sahih olduğuna inanıyorum.
Hac mevsiminde Arafat'a çıkanın geçmiş kaza namazları ve kaza oruçları affedilir mi? Genel kural şöyledir: Büyük günahlar tevbe edildiğinde affedilir. Tevbe için de gereken şart ne ise o yapılır. Namazın ve orucun tevbesi kaza edilmesi ile tamam olur.
1 KİŞİ HAC MASRAFI NE KADAR? 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Diyanet tarafından yapılan hac kurası sonrası oluşan fiyatlardır.
2023 yılı Hac kontenjanı 83 bin 430 olarak belirlendi. Hacca gitmeye hak kazanan adaylar, 2023 hac ücretlerini araştırmaya başladı. Hac fiyatları ağırlıklı olarak Riyal üzerinden hesaplanıyor. Geçen yıllara bakıldığında hac ücretleri ortalama 16 bin riyal (62 bin TL)-22 bin riyal (86 bin TL) arasındaydı.
2015 Hac izdihamı, 24 Eylül 2015'te Mekke şehrindeki Hac vazifesi nedeniyle Mina bölgesinde şeytan taşlama alanına giden caddede çıkan izdiham ve kargaşa sonucu, Suudi yetkililere göre 769 hacı adayının ölümü ve 900'den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanan facia.
Bu kimseler, yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir.
Cenaze toprağa koyulurken
Meyyiti sağ tarafına yatırıp, yüzünün Mekke'ye çevirilmesi sağlanır. Meyyit toprağa indirilirken indirenlerin, “Bismillâhi ve alâ milleti resûlillah” cümlelerini söylemeleri müstehaptır.
Şafiî mezhebine göre haccın kadına vacip olabilmesi için, kocası veya mahremi veya güvenilir bir kaç kadının bulunması gerekir. Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir.
Şâfiîlere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Mâlikî mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması hâlinde tek başına hacca gidebilir.
Yanlız kadın hacc farızasını edda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri