Beyaz şapkalı hackerlar, bilgisayar korsanlarına karşı ne kadar güvenli olduğunu belirlemek amacıyla işverenlerinin talebi üzerine veya açık izinle sistemlere ve ağlara girerken, siyah şapkalı hacker kişisel kazanç ve hassas bilgileri ortaya çıkarmak için herhangi bir sistem veya ağa girer.
1.5 Yeşil Şapkalı Hackerlar
Yeşil Şapka hackerları, hacker dünyasının bebekleridir. Çünkü onlar siber dünyada yenidirler ancak korsan haline gelme istekleri oldukça fazladır. Sıklıkla diğer bilgisayar korsanlarını takip ederek bilgi sahibi olmaya çalışırlar.
RedHack (Kızıl Hackerlar, Kızıl Hackerlar Birliği), 1997 yılında kurulan, kendilerini Marksist ve sosyalist olarak tanımlayan hacker grubu.
Kanunlara uymayan, yeteneklerini zarar vermek, suç işlemek amacıyla kullanan 'siyah şapkalı hacker'lar ve bunların karşısında sistemleri savunmaya çalışan 'beyaz şapkalı etik hacker'lardan bahsettik. Gri şapkalar bu ikisinin arasında bulunur.
Bu beyaz şapkalı hackerlar bilişim suçları işlemekte olan bireyler için ya da kurumlar için korsan tabirini kullanmaktadır. Dolayısı ile korsanlar için beyaz şapkalı hacker olarak tanıdığımız gruplar ya da bireyler teknik olarak kullandıkları yönetimleri açığa çıkarma işlemleri sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Aslına bakılırsa hacker kavramı iki ana bölümden oluşur. Whitehat hacker ve Blackhat hacker olarak tanımlayabiliriz. Whitehat hackerler genellikle buldukları açıkları ilgili birimlere ileterek kapatmalarını sağlar ve bir kuruma bağlı olarak çalışabilir. Blackhat hackerler ise kötü hackerler olarak bilinir.
Bir insanın hacker olabilmesi için öncelikle üstün bir zekaya sahip olması gerekir. Hackerlar genellikle matematik alanında üstün yetenekli insanlardan çıkmaktadır.Bunun nedeni bilgisayar programlama dillerinin, matematiğe dayalı olmasıdır. Zeka,ilgi ve tutku ile birleşince ortaya hackerlar çıkmaktadır.
İşinin ehli bir bilgisayar korsanının C, C++, Python ve JAVA gibi programlama dillerine ve kodlama yeteneklerine sahip olması şart. Unix temelli C programlama dili en çok kullanılan ögelerden biridir.
Kırmızı Şapkalı Hackerlar: Bir organizasyonun veya kuruluşun sistemlerinin güvenliğini test etmek için izinli olarak çalışırlar. Bu tür hackerlar, organizasyonun gerçek dünyadaki güvenlik zafiyetlerine karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için testler gerçekleştirirler.
Beyaz şapkalı hacker, bilişim suçları işleyen hackerların kullandıkları teknik ve yöntemleri bilen ve hackerların eylemleri sırasında kullandıkları araçları ve yazılımları tanıyan, iyi niyetli hackerlardır.
Mavi Şapkalı Hacker (Vengeful Hackers)
Temel olarak herhangi bir kişi ya da kurum hakkında yetkisiz bilgi toplarlar. Elde ettikleri bu bilgileri ise yine bu kişi ya da kurumları tehdit etmek amacı ile kullanırlar. Elde ettikleri bilgileri, sosyal medya hesaplarını ya da e-mail adreslerini kullanarak toplayabilirler.
Siyah şapkalı korsanlar, bilgisayar ağlarına kötü niyetlerle izinsiz erişim sağlayan suçlulardır. Ayrıca dosyaları yok eden, bilgisayarları kilitleyen veya parolaları, kredi kartı numaralarını ve diğer kişisel bilgileri çalan kötü amaçlı yazılımlar da kullanabilirler.
Hacker olabilmek için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilişim Güvenliği Teknolojisi ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerini tercih edebilirsiniz.
Gri Şapkalı hackerlar, sistemlere sızmak için illegal yöntem ve araçları kullanmaktan kaçınmayan ancak bulmuş oldukları açıkları raporlayan veya açığı kapatmak için harekete geçen hacker grubu/sıfatıdır.
Etik Hacking, bir ağdaki olası veri ihlallerini ve tehditlerini tanımlamak için sistem güvenliğinin izinli olarak aşılmasıdır. Sistem veya ağın sahibi olan şirket sistemin savunmasını test etmek için siber güvenlik uzmanlarına bu tarz faaliyetler için izin verir.
Gri şapkalı hackerlar istedikleri sisteme zarar verirken istemedikleri sisteme de zarar vermezler. Örnek olarak gri şapkalı hackerlar genellikle yaşadıkları ülkelerin sistemlerine zarar vermezler fakat yabancı ülkelerin sistemlerine zarar verir.
Bilgisayar korsanı olarak da adlandırılan hackerlar, iyi ya da kötü niyetli olmalarına göre beyaz, siyah ve gri şapkalı diye 3'e ayrılıyor. "Beyaz şapkalılar" etik hacker olarak biliniyor. Korunaklı ağ ve sistemlere, sistem güvenliğini test etmek ve değerlendirmek amacıyla giren uzmanlar bu adla anılıyor.
Veri tabanı yönetim sistemi, ağ becerileri, kriptografi, programlama becerileri ve yazılım sistemlerini en iyi şekilde öğrenmek büyük önem taşır. Elbette Tüm bunları en iyi şekilde bilmenin yanı sıra iyi bir tecrübe hacker olmanın en önemli temelleri içerisinde gelir.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur. TCP/IP internet protokolleri, Linux komutları, Pythonu gibi programlama dilleri, işletim sistemlerinin mantığı, analiz gibi konularda bilgi sahibi olan ve bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olmaya adaydır.
Cep telefonları android veya iphone farketmez hacklenme riski altında. Hack , virüs , malware , spyware vs derken telefon larımız sürekli anti virüs programı olsa dahi tehlike altında. Hacker lar internet korsanları bilgilerinizin peşinde.
Değerli kardeşimiz, Site hacklemek caiz değildir. Bu nedenle yabancı kaynaklı siteler de olsa hacklemek doğru bir metot değildir. Her Müslüman üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur.
Kısaca hacking diye tabir edilen eylem, bilişim sistemine yetkisiz ve izinsiz erişim olarak da adlandırılabilir.Bir bilişim sistemine hukuka aykırı olarak ve sahibinin bilgisi veya rızası dışında erişilmesi suçudur.Bir çok ülkede de olduğu gibi ülkemizde de suç olarak sayılmaktadır.
Beyaz şapkalı hacker olmak için zorunlu olmamakla beraber üniversitede Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümler okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri