Hadisler kabul edilebilirlik bakımından makbûl ve merdût olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. ÇalıĢmamız rivayetin sıhhat durumuna taalluk etmesi bakımından bu kısımlardan makbûl hadis ile ilgilidir.
Tipik olarak bir hadisin iki bölümü bulunur: isnad zinciri ve rivayetin ana metni. Hadisler Müslüman âlimler ve hukukçular tarafından sahih ("gerçek"), hasen ("iyi") veya "zayıf" gibi kategorilere ayrılır.
Bu ikili tasimat, farklı şekillerde ifade edilse de hadîs usûlcülerinin üzerinde ittifak ettiği bir meseledir. Daha sonra hasen hadîs kavramı ortaya çıkıp yayılma sürecine girince hadîsler sıhhat bakımından artık sahîh, hasen ve zayıf şeklinde üçlü taksimatta değerlendirilmiştir.
Peygamberimizin sözlerinin yanı sıra fiil ve davranışlarının sahabeler aracılığı ile aktarılması olarak mana kazanan hadisler, sened ve metinlerden oluşur. Hadis ilmi ise Rivayetü'l hadis ve Dirayetü'l hadis olmak üzere ikiye ayrılır.
726/1325) nisbet edilen bu tasnife göre hadisler sahih, hasen, müvessak ve zayıf diye dörde ayrılır. Senedindeki bütün râviler âdil İmâmî ise hadis sahih sayılır.
İlgili 21 soru bulundu
Kudsî hadisler konusundaki klasik çalışmaların en genişi olan Mehmed Trabzonî'ye (Muhammed el-Medenî) ait el-İtḥâfâtü's-seniyye fi'l-eḥâdîs̱i'l-ḳudsiyye'de Süyûtî'nin Cemʿu'l-cevâmiʿ adlı eserinden derlenmiş 864 hadis yer almaktadır.
Kaynağına göre hadisler; Kutsi hadis, merfu hadis, mevkuf hadis ve maktu hadis olmak üzere dört başlıkta incelenecektir. Peygamber Efendimizin Allah Teâlâ'nın sözü olduğunu belirterek ifade buyurduğu hadislere kutsî hadis denir.
🔸 "İslam'ın merkezî ilkeleri" (medârü'l-İslâm), "ahlâkın temel prensipleri" (usûlü'l-edeb) ve "iyi davranış kurallarının özeti" (cimâu âdâbi'l-hayr) olarak adlandırılan dört temel hadis bulunur.
Hadis ilmi rivâyetü'l-hadîs ve dirâyetü'l-hadîs diye iki kısma ayrılır. Kabul veya red açısından râvi ve mervînin durumunu bildiren kaideler ve meseleler bütününü ifade eden dirâyetü'l-hadîs aynı zamanda “ulûmü'l-hadîs, mustalahu'l-hadîs, kavâidü'l-hadîs, usûlü'l-hadîs” şeklinde de adlandırılır (M.
A-Rivayetü'l Hadis İlmi: Peygamberimizin sözlerini, fiillerini, takririlerini ve hallerini, bunların rivayet ve zabt edilişini gösteren ilimdir.
I.
Hadis ilminde kelimenin harekesini hatalı ifade etmeye tahrîf denir.
Sonraları merfû, mevkuf ve maktû terimlerinin hepsini ifade etmek üzere haber kelimesi kullanılmaya başlanınca bir kısım âlimler sadece merfû rivayetlere, bazıları da merfû ve mevkuf rivayetlere hadis demeyi uygun görmüşlerdir.
Hadiste asıl olan lafız rivayetidir. Bununla birlikte, lafızları aynen aktarmak mümkün olmadığı zamanlarda mana rivayetine bazı şartlarla cevaz verilmiştir. Hem lafız rivayetini şart koşanların hem de mana rivayetini meşrîî sayanların dayandıkları birtakım deliller bulunmaktadır.
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Üç gruba ayrılır: Peygamber Efendimizin sözlerinin aktarıldığı hadislere sözlü (kavli) hadis denir. Peygamber Efendimizin fiillerinin (davranışlarının) aktarıldığı hadislere fiilî hadis denir. Peygamber Efendimizin onaylarının aktarıldığı hadislere takrîrî hadis denir.
Allah'ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.AV.) ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak geçer. Hadis-i şerifler Kur'an- Kerim'i teyit edici özellik taşır.
Hadis ilmi kendi içerisinde iki kısma ayrılmaktadır: Rivâyetu'l-hadîs ilmi, dirâyetu'l-hadîs ilmi. Rivâyetu'l-hadîs, Hz. Peygamber'den gelen hadislerin durumunu, ravilerin adalet ve zabtını, senedin muttasıl ve munkatı olup olmayışını ve diğer hususları araştıran ilimdir. Usûlu'l-hadîs diye meşhur olan ilim budur.
En önemli temsilcileri olarak Şu'be b. Haccâc, Hammâd b. Zeyd, Ebû Avâne el-Vâsıtî, Ma'mer b. Râşid, Leys b. Sa'd, Süfyân b. Uyeyne, İbn Ebû Şeybe, Ahmed b. Hanbel ve meşhur altı hadis kitabının müellifi hadisçiler sayılabilir.
Hadis; Peygamberimizin söz, fiil ve takrirlerini ifade eden kavramdır. “Hadis” aynı zamanda hadisleri tespit etmeye, nakletmeye ve anlamaya yönelik ilim dalının da adıdır. Peygamberimizin örnekliğini kavramak, İslam dinini doğru anlayıp hayata aktarmada son derece önemlidir.
Kırk hadis, çeşitli konulara dair kırk hadisi ihtiva eden eserlerin ortak adı. Dini, edebi, ahlâkî ve içtimaî özelliklere sahiptir. Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Sözlükte “kesmek” anlamındaki kat' kökünden ism-i mef'ûl olan maktû' “kesilmiş, kesik” demektir. Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri