Sadece bir râvî tarafından rivayet edilen hadis, bir benzeri başka râvîler tarafından rivayet edilmediği, yahut diğer rivayetler ona aykırı olduğu için tek kalan manasında garîb ismini almıştır.48 Bazı alimler, garîbi şâz anlamında kullanmışlardır.
Sözlükte “vatanından uzakta yalnız ve tek başına kalan kimse; anlaşılması güç, yadırganan söz” anlamına gelen garîb kelimesi terim olarak sened veya metin yönünden tek kalmış, yahut benzeri başka râviler tarafından rivayet edilmemiş hadis demektir.
Hadis metinlerinde geçen nâdir kelimeleri konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Fıkıh kelimesi lugatta “sözün mâna ve maksadını kavramak”, hadis de “söz” anlamına gelir. Buna göre “fıkhü'l-hadîs”, “herhangi bir sözden onu söyleyenin ne demek istediğini anlamak ve kavramak” demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Peygamber hayatta iken ve ölümünden sonra fetva veren sahâbeden bahsederken fetva, fıkıh ve re'yi aynı anlamda, ilim kelimesini ise bazan özellikle âyet ve hadis bilgisi, bazan da her iki grubu içine alan bilgi mânasında kullanmıştır).
Fıkıh (Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama (fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.
Arapça ġrb kökünden gelen ġarīb غريب “yabancı” sözcüğünden alıntıdır.
Arapçadan aldığımız "Gureba" sözcüğü aslında "Garip" kelimesinin çoğulu olup "Garipler" demekmiş. "Garib (garip)" Arapçada "yabancı" anlamında olup dilimize "fakir, düşkün, kimsesiz" anlamıyla geçmiş.
O kelimelerden biri olan gureba, garip sözcüğünün çoğuludur. Genellikle kimsesizler, himaye edilmeye ve yardıma muhtaç olan kimseler gureba olarak tanımlanır. Bu kelime Osmanlı askeri teşkilatında terim anlamında kullanılmıştır. Örneğin: Gureba Bölüğü.
Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm'ın (ö. 224/838) hadislerde geçen nâdir kelimelere dair eseri.
Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamı kapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
Öz: Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamıkapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Zayıf hadis veya münkatî hadis, sahih ve hasen hadiste bulunması şart olan esasların en az birine hâiz olmayan hadislere denir.
Buna göre, hadis metninde yer alan “garip” benzerleri arasında eşsiz (adîmü'n-nazîr) anlamına gelmektedir ve bu da İslâm'ın tıpkı başladığı gibi eşsiz ve benzersiz olarak sona ereceğini ifade etmektedir.
Gariban kelimesi kimsesiz olan ve kimseye herhangi bir zararı olmayan kişilere verilen isimdir. Dilimizde çok fazla kullanılmaktadır. Sahipsiz kişiler de gariban olarak isimlendirilmektedir. Bu kelime internette, televizyonda ya da yazılı kaynaklarda karşımıza çıkabilmektedir.
Öz: Garip kelimesi Türkçeye Arapçadan geçtikten sonra yüzyıllardır Türk edebiyatı metinlerinde yaygın bir şekilde kullanılıp yerlileşmiştir.
Garibin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Garip kelimesi çift anlamlı olduğu için her iki anlamına da ait olan eş anlamlı sözcükler vardır. İlk anlamına ait olan eş anlamlıları; tuhaf, acayip ve gülünçtür. İkinci anlamına ait olanlar; zavallı, yabancı ve acınasıdır.
lafız itibariyle,kelimenin söylenişine,yapısına göre,yazılı olmayarak.
Garîb kelimesi sözlükte "yurdundan uzak kalan; tek ve nâdir olan; bilinmeyen, mübhem ve kapalı olan" gibi anlamlara gelir.
“Fıkıh kelimesi, Arapçada, fekıha yefkahü şeklinde kullanılınca, yani dördüncü babdan olunca, bilmek, anlamak demektir. Beşinci babdan olunca, İslâmiyetin hükümlerini bilmek, anlamak demektir. Ahkam-ı islâmiyyeyi, İslâmiyetin hükümlerini bildiren ilme Fıkıh ilmi adı verildi. Fıkıh bilgilerini bilen kimseye Fakîh denir.
“Fıkıh” kelimesinin türevleri Kurân-ı Kerimde 20 (yirmi) yerde geçer ve bu yerlerin hepsinde fıkıh, mastar ya da isim olarak değil de, muzari fiil olarak kullanılır.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri