“Hafif zincir hastalığı” olarak adlandırılan bu miyelom vakalarında serum incelemesinde karakteristik M protein artışı görülmez, fakat idrarda çok miktarda monoklonal hafif zincir bulunur. Son zamanlarda serumdaki serbest hafif zincirlerin varlığını saptayan yeni ve daha duyarlı bir test geliştirilmiştir.
Serum serbest hafif zincirlerinin normal düzeyleri: • Kappa: 3.3 – 19.4 mg/L • Lambda: 5.71 – 26.3 mg/L • Kappa/lambda oranı: 0.26 – 1.65 • Bozulmuş oran klonalite göstergesidir.
Hafif zincir depolanma hastalığı (LCDD) nadir görülen bir hastalık olup monoklonal immunglobulin depolanma hastalığının (MCDD) en sık görülen subtipidir. En sık tutuğu organ böbrek olup nodüler glomeruloskleroz ve nefrotik düzeyde proteinüri ile karakterizedir.
Multiple miyelom (MM) plazma hücrelerinin neoplastik proliferasyonu sonucu ortaya çıkan, klinikte başlıca yaygın iskelet lezyonları, anemi, infeksiyonlara karşı aşırı eğilim, hiperkalsemi, böbrek fonksiyon bozukluğu ile kendini gösteren progresif ve fatal bir hastalıktır.
Multipl miyelom nadir görülen bir kanser türüdür. Genellikle 60 yaş üzerinde görülen hastalık 35 yaş altındaki kişilerde de nadir olarak görülebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Multipl miyelomlu birçok kişiye kök hücre nakli uygulanabilir. Kök hücre nakli yüksek dozlarda ilaç ile tedavi edilmenize olanak tanır. Yüksek dozlar kemik iliğindeki hem miyelom hücrelerini hem de normal kan hücrelerini yok eder.
Kök hücreler birtakım hormonlar ve büyüme faktörleri tarafından etkilendiğinde farklı hücrelere dönüşebilen multipotent yapıda hücrelerdir. Bu hücre serilerinden herhangi birinde anormal çoğalma kan kanserlerine sebep olur. Multiple Myelom da plazma hücre kanseri olarak tanımlanabilir.
Multipl Miyelom evreleri; Evre I, Evre II veya Evre III olarak kategorize edilmektedir Evreleme, hastalığın kemik veya böbreklerde ne tür sorunlara yol açtığını göz önünde bulundurmaktadır. Evre I, hastalığın başlangıç evresi kabul edilip, semptomların ortaya çıktığı dönemdir.
Genetik Yatkınlık: Ailede multipl miyelom geçmişi olan kişilerin riski artabilir. Ancak kesin bir genetik neden henüz belirlenmemiştir. Radyasyon ve Kimyasal Maruziyet: Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma veya bazı kimyasal maddelere uzun süreli maruziyet, hastalık riskini artırabilir.
Tedavinin en yaygın komplikasyonu kemik iliği supresyonu 4(%19) ve bulantı, kusma 3(%14) idi. Bir hasta akut böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildi. Yaşam süreleri 10 ile 54 ay arasında, ortalama 27,6±4,2 ay idi.
Kök hücre nakli öncesinde hastaya kemoterapi verilerek hastalık önce en az seviyeye indiriliyor. Ardından otolog kök hücre nakli yapılıyor. Otolog nakilde yaşam kaybı olasılığı %3'ün altında bulunuyor.
Multipl miyelom son evrede daha ciddi semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında kemik iliği yetmezliği, şiddetli ağrı, böbrek yetmezliği, kalp problemleri ve tekrarlayan enfeksiyonlar yer alır.
Multipl miyelom tedavisinden sonra da belirli aralıklarla takip gerekir . Hastalığın hiç bir belirti olmaksızın nüks etme ihtimali vardır.
Beş ağır zincir türü vardır ve her biri özel bir harf ile belirtilir. Bu beş tür IgG, IgA, IgM, IgD ve IgE olarak kısaltılırlar. İki tür hafif zincir mevcuttur ve bunlar kappa (κ) ve lambda (λ) olarak adlandırılırlar. Her bir plazma hücresi yalnızca bir türde ağır zincir ve bir türde hafif zincir oluşturur.
Multipl miyelom hastalığı da sağlıklı plazma hücrelerinin çoğalarak, anormal antikorlar üreten hücreler haline gelmesinden kaynaklanan bir tür kanserdir. Her kanser hastalığında olduğu gibi multipl miyelom da birçok organın işlevine bozulma ya da kayıpla sonuçlanabilir. Nihayetinde ise kemik ve böbrekler zarar görür.
Bölüm Hakkında
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır.
Multipl Miyelom'un tedavisinde son yıllarda elde edilen büyük gelişmeler, bu hastalıktaki yaşam sürecini olumlu ve önemli bir şekilde etkilemiştir. Büyük çaptaki araştırmalar devam ettiğinden, yeni tedavi protokolleri ve yeni ilaçlar da bu hastalıkta daimi bir umut kaynağı olmaktadır.
Kontrolsüz çoğalmaya başlayan bu anormal plazma hücreleri kemik iliğinde çoğalmaya devam ettikçe özellikle omurlar, kalça kemikleri, kafatası, kaburgalar gibi iliğin aktif çalıştığı kemiklerde ağrılara yol açar.
Genel olarak toplumda ağır kaldırma ya da ters hareket sonrası ortaya çıktığı kabul edilerek sıklıkla ihmal edilmekte ve sıradan ağrı kesiciler kullanılarak hastalar tarafından önemsenmemektedir. Halbuki sadece basit bir bel ağrısı ciddi bir kan hastalığı olan “Multıpl Myelom”un habercisi olabilir.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Kemik İliği Kanseri Teşhis Yöntemleri
Kan testleri ile kansızlık, lösemiye işaret eden anormal hücreler veya belirli kimyasalların seviyeleri tespit edilebilir. Kemik İliği Biyopsisi: Kemik iliği biyopsisinde genelde kalça kemiği veya göğüs kemiği gibi büyük kemiklerden birine ince bir iğne yardımıyla örnek alınır.
Kemiklerde meydana gelen incelme, kemik ağrıları ve kemiklerin kırılmasına sebep olur. Kemiklerin aşınmasıyla beraber kanda yüksek seviyede kalsiyum gözlenir ve bu da böbreklerin kan atıklarını filtreleme yeteneğini engelleyebilir. Ve böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Kemik iliği kanseri, ilikteki hücreler anormal şekilde veya hızlandırılmış bir oranda büyümeye başladığında meydana gelir. Kemik iliğinde başlayan kansere kemik iliği kanseri veya kan kanseri denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri