Kalker gibi kolay eriyen bir kayaç türü olan ve göl çevresinde yaygın olarak bulunan jipsli arazide oyulan çukurda birikirken sularda oluşmuştur.
Eriyebilen kayaçların bulunduğu göllere verilen bir ad olan karstik göl özelliğindedir. Bölgede çok sayıda irili ufaklı göl bulunmasından ve Hafik Gölünün bölgenin en büyük gölü olmasından dolayı Büyük Göl ismiyle anılmaktadır. Göl Sultanpınarı ve Kapaklı kaynaklarından beslenmektedir.
Koçhisar adını ise ilçedeki kale kalıntılarından almıştır. İlçenin adının Koçhisar olmasıyla birlikte sonraki yıllarda Türkiye'de aynı adlı başka ilçelerin bulunmasından ötürü 1926 yılında tekrar “Hafik” ismi kullanılmaya başlanmıştır. “Hafik”, “Ufkun sonu, doğu veya batı tarafı” anlamında Osmanlıca bir sözcüktür.
Türki- ye'nin sayılı jips karstı göllerinden biri olan Hafik gölü, dört taraftan alçak sırtlarla çevrili düz bir karst çanağı içerisinde yer almaktadır (Alagöz, 1967: 449).
Hafik formasyonu içinde bulunmuş fosil gruplarına göre formasyonun yaşı Orta-Üst Miyosen (Seravaliyen-Tortoniyen)'dir. Proje alanında Düzlüklerde oluşmuş çakıl, kum ve çamur depolarından ibarettir. Tödürge Gölü güneyde Kızılırmak ile kuzeyindeki dağlık alan arasında yer alan tipik bir karst topoğrafyası sunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen'de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü'nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir.
Milyonlarca yıl önce Güney Doğu Afrika ağır volkanik etkiler ile iki ayrı tektonik platoya ayrılmıştır. Bu sırada oluşan çukurlar Rift Valley veya Yarık Vadisi olarak anılır. Bu büyük ayrılma sırasında Yeryüzünün bu bölümü su ile dolmuştur ve Rift Gölleri (Yarık Gölleri) oluşmuştur.
İlçemiz Sivas'ın doğusunda, il merkezine 37 km uzaklıkta, ilçe merkezinde 3005, kırsalda 6514 olmak üzere toplam 9519 nüfusu, 76 köyü ve 53 mezrası olan, tarihi çok eskilere dayanan, kültürel özellikleri, tarihi kaya evleri, özellikle gölleri, ormanları ve geniş tarım arazileriyle doğal zenginliği bol, şirin bir ...
Kurak bölgelerde gölün beslenmesi zayıf, buharlaşma ise fazladır. Bu durumda gölün dışa akışı (gideğeni) yoktur, bu göllere uç gölleri adı verilir.
Sözlü kültürden elde ettiğimiz verilere göre, Beydili köylüleri kendilerini Oğuzların Beydili boyundan ve Sıraç aşiretinden olarak görmektedirler. Köyün tamamı, Anadolu Aleviliği içerisinde yer alan Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.
İlçenin en meşhur yemeklerinden biri, Hafik Tava'dır. Bu yemek, kuzu eti ve sebzelerden hazırlanır ve yöreye özgü baharatlarla tatlandırılır. Ayrıca, ilçede üretilen organik bal da oldukça ünlüdür. Hafik ilçesi, Türk kültürü ve tarihine ışık tutan birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.
Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen “Sebaste” adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü ileri sürülmektedir.
Kaymakamımız Sayın Yusuf Keten İlçe Müftülüğünü ziyaret etti. İlçe Müftüsü Cihan Yıldız'dan çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. Kaymakamımız Sayın Yusuf Keten İlçe Gençlik Spor Müdürlüğünü ve KYK öğrenci yurdunu ziyaret etti.
Hafik tipik bir cyprinid gölüdür. Gölde Cyprinus carpio, Squalius cephalus, Alburnus chalcoides ve Chondrostoma nasus türleri yoğun populas- yonlar oluşturmuştur. Kooperatifler tarafından sazan ve tatlı su kefali avcılığı yapılmaktadır.
Hafik gölü,Hafik ten 3 km.uzaklıktadır. Gölün çevresinde biri belediye ye ait olmak üzere bir çok tesis vardır,Restoran larda taze balık yiyebilir,sandallarla gölde gezinti ve aynı zamanda serbest olta balıkçılığı yapabilirsiniz.
Sivas ili Hafik ilçesinin 3 km kuzeybatısında bulunan Hafik gölü büyük çoğunlukla Büyük Göl olarak bilinmektedir.
Karapınar'da bulunan özellikle tuz oranı yüksek olan şifalı suyuyla tanınan Acıgöl doğaseverlerin ve ailesiyle vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri oldu.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır.
Gölet, gölün küçüğüne denir.
Samankaya'yı ziyaret ediyoruz.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Baykal Gölü Özellikleri Nelerdir? Sibirya Bölgesi'nde yer alan Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak bilinir. Baykal Gölü'nün derinliği yaklaşık olarak 1285 metredir. Yüz ölçümü ise, 31,722 kilometrekare olan Baykal Gölü'nün, uzunluğu ise, 636 kilometre en geniş yeri ise, 79.5 kilometredir.
İçinde 84 adanın yer aldığı dünyanın hem büyük hem de doğa harikası göllerinden biri olan Victoria Gölü, Afrika kıtasının de en büyük gölüdür. 68.800 kilometre alanda yer alan bu göl, Kenya, Uganda ve Tanzanya ülkelerinin sınırları içindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri