Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Madde, hafta tatilinde çalışılması halinde ilave ücretin nasıl hesaplanacağını düzenlememektedir. Bu husustaki hukuki boşluğu Yargıtay kararları doldurmaktadır. Yargıtay'ın yerleşik görüşüne göre hafta tatilinde yapılan çalışmalar, aynı fazla çalışmalar gibi yüzde 50 artırımlı ödenmelidir.
Giydirilmiş ücretten hesaplama yapılması mümkün değildir. Hesaplanan tutardan hakkaniyet indirimi yapılması mümkündür. Haftalık çalışma ücreti işçinin bir günlük yevmiyesinin 1,5 katı olarak hesaplanır. İşçi hafta tatili gününde 1 saat bile çalışmış olsa bu ücretin tamamına hak kazanır.
Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Yani işçi, tatilden önce haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlamışsa hafta tatilinde çalışması durumunda, çalışılan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesiyle 1,5 gündeliği daha eklenerek zamlı olarak toplam 2,5 gündelik olarak ...
İlgili 19 soru bulundu
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Buna göre hafta tatilinde çalışan işçiye biri hafta tatili ücreti diğeri fazla çalışma karşılığı olmak üzere gündeliğinin 2.5 katı yevmiye ödenmesi gerekir. Örneğin, işçinin gündeliği 10 TL ise, bu işçinin hafta tatilinde çalışması halinde, ödenecek ücret 25 TL olacaktır.
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır.
Günlük ücretle çalıştırılan işçilerin hafta tatili ücretleri, bir günlük ücretlerinin tutarına eşittir. Saatlik ücretle çalıştırılan işçilerin hafta tatili ücreti, bir saatlik ücretlerinin 7,5 ile çarpımı yoluyla hesaplanarak işverenler tarafından ödenecektir.
Fazla mesai hesaplamasında ise 13.414,50, 225'e bölünür. Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir.
İşçinin hafta tatilinde ve Pazar mesaisinde yaptığı çalışmalar, fazla çalışmalar gibi yüzde 50 zamlı ödenmelidir. Ancak fazla çalışmadan farklı olarak, hafta tatilinde çalışan işçiye toplamda 2.5 günlük ücret ödenecektir.
Hasta, izinli veya sair nedenlerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam ödenen işçilere; yani maktu aylıklı işçilere hafta tatili hükümleri uygulamayacağından bunlara, hafta tatili için ayrıca hafta tatili ücreti altında bir ödeme yapılmaz.
Yargıtay bir kararında; fazla çalışma hafta tatili ve genel tatil ücretinin giydirilmiş ücret üzerinden değil, çıplak ücret üzerinden ödenmesi gerektiği şeklinde hüküm tesis etmiştir.
İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır. Hem yasal hem de etik açıdan bu mümkün değildir. İş Kanunu işçiye haftada en az 24 saat kesintisiz tatil verilmesini emretmiştir.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
Uygulamada iş uyuşmazlıklarının nedenlerinden birisi de işçilerin hafta tatili gününde çalıştırılmak istenmesidir. Hemen belirtelim ki, işveren hafta tatilinde çalışma talebini kabul etmeyen işçiyi, “haklı nedenle” (İşK m.25/II,h) tazminatsız olarak işten çıkaramayacağı gibi, “geçerli nedenle” de (İşK m.18) çıkaramaz.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir. Örneğin 13.500 TL brüt ücret alan bir işçinin saatlik ücreti 60 TL'dir. Her bir fazla 1 saatlik çalışma ücreti buna göre 90 TL'dir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
Hafta Tatiline Hak Kazanma
İşçinin hafta tatili hakkını kazanabilmesi için kanunen belirlenen haftalık 45 saat çalışma yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğü yerine getiren işçiye kanunen işveren tarafından bu yedi günlük periyod içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme hakkı verilmelidir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
İşçinin aylık çalışma süresi 225 saat olarak kabul edildiğinde, saatlik ücretin tespiti için yapılması gereken işçinin aylık maaşını 225'e bölmek olmalıdır. Böylece işçinin her bir saatlik ücretinin bedeli öğrenilebilir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri