haftanın pazar günü başlamasının sebebi, pazar gününün güneş'e ithaf edilmesindendir. bilindiği üzere hafta 7 gündür çünkü her biri gökyüzünde çıplak gözle görülebilen hareketli 7 cisme, 7 tanrıya atanmıştır. bu "atama" işi yapılırken, tabii ki en büyük ve en yüce olan cisimden, güneş'ten başlanmıştır.
Haftanın ilk günü Pazar'dır. Çalışma günlerinizi ve saatlerinizi değiştirmek için şunları yapın: Dosya sekmesine tıklayın.
Ptolemeus'a göre hafta (yedi gün) Pazar günü ile başlar. 1 Söyledikleri- mizi bir tabloda görelim: 1 Nezih Kuleyin, “Haftanın ilk günü Cumartesi”, Hayat İçin Bir Kahve Molası: Sözcüklerle Yolculuk, İstanbul 2007, s. 20-25.
Eski Türklerde ve Yer'deki öteki toplulukların ezici çoğunluğunda haftanın ilk günü, Türkiye'de haftanın son günü. Eski Türkçede adı "Birinç Kün" idi. Bu, bugünkü dilde "Birinci Gün" olmalıdır. Anadolu'da bu gün için "girey" ya da "girâ" dendiği olur.
Haftanın yedi günüyle ilişkilendirilen Germen tanrıları. Her biri haftanın ilgili günüyle ilişkilidir: Güneş-Pazar, Ay-Pazartesi, Tuisco-Salı, Wodan-Çarşamba, Thor-Perşembe, Friga-Cuma, Seater-Cumartesi. Haftanın günleri yedi günden oluşup Türkçede aşağıdaki gibi isimlendirilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Pazartesi, haftanın pazar ile salı arasındaki günü. "Pazardan sonraki gün" anlamına gelen "pazar ertesi" sözcüklerinin birleşmesiyle türemiştir. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın ilk günü, ancak pazar gününü haftanın ilk günü kabul eden ülkelerde haftanın ikinci günüdür.
Hafta Kavramının Tarihçesine Genel Bir Bakış
Sonuç olarak Babiller sayesinde haftanın yedi gün olduğu anlaşıldı. Yedi rakamını kabul etmelerinin nedeni, yedi gök cisminin gözlemlenmesiydi. Bunlar Güneş, Ay, Merkür, Jüpiter, Mars, Venüs ve Satürn'dü. Yani bu sayı, onlar için özel bir anlam taşıyordu.
Pazar gününe Eski Türkçede "birinç" (birinci) adı verilir.
Bu pazarların 'sosyete' sıfatını almalarının en temel sebebi, giyecek tezgâhlarındaki ürünlerin yılın kıyafet modasını bire bir takip ediyor olması. Pazarlarda markasız ürünler dışında, bilindik markaların ihraç fazlası ürünlerini de bulmak mümkün.
Osmanlı döneminde 16. Yüzyıldan sonra Pazar kelimesi yerine çarşı kelimesi kullanılmaya başlandı.
Arapça "üçüncü gün" anlamına gelen yevm-es-sâlis, yevme's-selâse ibaresinden, önce salî, sonra salı olarak Türkçeye geçtiği düşünülmektedir. Salı gününe Eski Türkçede üçünç (üçüncü) denir.
Köken. Arapça Salı gün adı dilimize iki ayrı dilden gelmiştir; ilki Arapça üçüncü gün anlamında ثلاثة (θela:θe(tun)) kelimesi, ikincisi de Farsça-Süryanice yine üçüncü gün anlamında Seşenbe kelimesidir.
Dünya çapında ortak olarak kullanılan günlerin 5 günü hafta içi geriye kalan 2 gün ise hafta sonu olarak ifade edilmektedir. Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir.
Yaklaşık 5000 yıl önce 30 günlük 12 aydan oluşan ilk takvim sistemini geliştiren Sümerler, hilalin ortaya çıkışını her ayın başlangıcı olarak kabul etmişti. İnsanlar bir günün uzunluğunu belirlemek için ise Güneş'in hareketlerini takip etti.
Cumartesi de, tıpkı Pazartesi gibi sonradan türetilmiş bir sözcüktür. "Cuma ertesi" anlamına gelmektedir. Kendi başına özel bir anlamı yoktur.
Yurt dışında pazar günü uygulanan hafta tatili 1935 yılına kadar Türkiye'de cuma günü uygulanmıştır. pazar ile cuma arasındaki uyuşmazlık yurt dışı ile yapılan ticari yazışmaların bazı zamanlarda bir haftaya yakın gecikmesine yol açmıştır. Bu sorun karşısında devlet hafta tatilini cumadan pazara almıştır.
Yıldız Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 300 milyon TL ve üzeri olan payların işlem göreceği Pazardır. Ana Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halk arz edilen kısmının piyasa değeri 300 milyon TL – 75 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği Pazardır.
Belirli gelişmelerin oluşması halinde Yıldız Pazar, Ana Pazar, Gelişen İşletmeler Pazarı ve Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı'ndan çıkarılan şirketlerin paylarının Borsa İstanbul bünyesinde işlem görebileceği pazardır.
bazar, pazar - بازار
Osmanlı şehirlerinde ticari alanlarla cami sosyal yaşamın merkezini oluşturur ve şehir dokusu buna göre şekillenirdi. Çarşılar genellikle bedestenin etrafında toplanır, çarşının ortasında veya yanında Pazar yeri bulunurdu. Pazarlarda satış yapanlara pazarcı ve bezirgân adı verilir.
Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır.
Kavram Olarak Bölümlendirme
Pazar bölümleme, pazardaki heterojen yapıyı daha küçük ölçekli homojen gruplara ayırmak ve homojen hedef pazara daha aynı pazarlama karmasıyla tüketici karşısına çıkmak ve daha etkin hizmet vermek amacıyla yapılmaktadır.
Bundan 4000 yıl önce Babil medeniyetinin hafta kavramını oluşturduğu düşünülmektedir. O zamanın teknolojisi ile Babilliler, Güneş Sistemi'nde 7 gezegen olduğunu ve bu yüzden 7 rakamının kutsallığına inandıklarından, 7 gün geçtikten sonra 1 hafta geçtiğini kabul edip, bu şekilde kullanmaya başlamışlardır.
Çarşamba, haftanın salıdan sonra, perşembeden önce gelen günüdür. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın üçüncü günüdür. Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir.
Bir haftada yedi gün vardır. Bunlar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar olarak adlandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri