B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Diğer yandan vücutta yeterli D vitamini olmadığında, kişide hafıza kaybına neden olarak unutkanlığa sebep olur. Özellikle soğuk iklime sahip olan bölgelerde ve koyu tenli kişilerde yaygın olarak görülen D vitamini eksikliğine karşı test yaptırarak takviye almak mümkündür.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.
İlgili 32 soru bulundu
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Bu soruya verilebilecek olan ilk cevap B12 vitaminidir. B12 vitamini doğrudan hafıza ile alakalıdır. Hafıza ve beyin sağlığının korunması açısından B12 vitamini büyük önem taşımaktadır. Eksikliğinin görülmesi durumunda kişilerde unutkanlık ortaya çıkmaktadır.
Beynin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve korunmasında ve insan vücudunda bulunan çok fazla sayıdaki hücreler aracılığı ile farklı bölgelere mesajlar ileten ve onları yönlendiren sinir sisteminin düzenli çalışmasında görev almaktadır.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Metilfenidat - sağlıklı insanlarda hafıza, dikkat ve motivasyonu artırdığı çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Optimal dozun geçilmesi halinde öğrenmede ciddi azalmalara yol açmaktadır. Pek çok ülkede Ritalin adı altında reçeteye tabi bir biçimde satılmaktadır.
Sürekli Pratik ve Egzersiz Yapmak:
Tüm beceriler gibi hafıza becerilerini de güçlendirmek için bol bol pratik yapılması önemlidir. Uzmanlar bunun için bulmaca, yapboz, kutu oyunları (scrabble,monopoly vs.) gibi oyunlar oynayarak beynin gelişimi için egzersiz yapılmasını öneriyorlar.
HAFIZA ALANININ GENİŞLEMESİNİ SAĞLAR
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar.
Yararlı vitamin ve mineraller
B6-B12 vitaminleri, folik asit, omega-3 yağ asitleri, E vitamini, C vitamini, soya ve lesitin unutkanlık konusunda oldukça yardımcı olduğunu belirten Maranki, adaçayı, yeşil çay, kahve, meyve çayları, biberiye, zencefil, karabiber ve kakulenin de bu konuda faydalı olduğunu söylüyor.
Kuruyemiş ve tohumlar: Protein, vitamin, mineraller ile dolu fındık ve tohumlar zekayı geliştiren yiyecekler arasındadır. Bu besinler çocuğun sinir sistemine iyi geliyor. Yulaf ezmesi: Protein ve lif bakımından oldukça zengindir.
Balık, hafıza problemlerini önlemek ve unutkanlığı gidermek için en faydalı besinlerden biridir. Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır.
Beyni kullanmamak ve yeni bilgileri hafızaya eklememek ise hem kısa dönemli hem de uzun dönemli hafızayı negatif anlamda etkiler. Tabii ki unutmanın tek kaynağı bu değil. Unutkanlık; beslenme yetersizliği, farklı hastalıklar, hormon eksikliği, vitamin noksanlığı gibi birçok faktörle birlikte meydana gelebilir.
Çalışmalar B6 vitamini ve folat da dâhil, diğer B vitaminlerinin seviyelerinin düşük olmasının hafıza sorunları ve konsantrasyon güçlüğü gibi beyin sisi belirtilerine yol açabileceğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri