Pera Müzesi ile İstanbul Modern'in rekabeti ile geçen açık artırma sonucunda Pera Müzesi resmi, Türk resim sanatında bir esere verilen en yüksek fiyat olan 5 trilyon lira (yaklaşık 3,5 milyon dolar, sıfır atılmış lira ile 5 milyon TL) karşılığında satın aldı. Tablo halen Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.
Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu Osman Hamdi Bey tarafından 1906 ve 1907 yıllarında olmak üzere iki defa resmedildi. Ünlü tablonun ilk versiyonu Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu dâhil ve Pera Müzesinde ziyarete açık olarak sergileniyor.
Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' açık artırma usulünce yapılan müzayedede 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu düşünülüyor.
Osman Hamdi Bey'i yüz binlerce sanatseverle buluşturan Pera Müzesi, ziyaretçilere bu kez de onun kurgusal çalışma ortamını ve çok sevilen tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi'ni sanal gerçeklik teknolojisi aracılığıyla deneyimleme fırsatı veriyor.
"Kaplumbağa Terbiyecisi" (1906), "Silah Taciri" (1908) Osman Hamdi'nin en ilgi çeken ve özgün eserlerindendir. Birçok resmi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Londra, Liverpool ve Boston müzelerinde sergilenmektedir. Sanatçı, 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul Kuruçeşme'deki yalısında hayatını kaybetti.
İlgili 25 soru bulundu
Sanatçı, figür ve mekan detayları için, başka resimlerinde de sıkça görüldüğü gibi çeşitli fotoğraflardan yararlanmış olmalıdır(3). Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'ndaki beş eserinden biridir.
Yaşamı boyunca eğitime önem veren Osman Hamdi Bey, padişahlıkla yönetilen Osmanlı Dönemi'nde sanatın gelişmesi için var gücüyle çalışmıştır. Tablodaki yaratılışı itibariyle yavaş olan kaplumbağa, “tembelliği” temsil etmekte ve Osman Hamdi tembelliği felsefe edinmiş bu insanları eğitmeye çalışmaktadır.
Gelmiş geçmiş en ünlü Türk ressamlarından birinin fırçasından 1906'da çıkan bu yapıt, yalnızca Türkiye'nin değil, dünya resim sanatının da en ünlü eserlerinden biridir. Evet, Osman Hamdi Bey'in “Kaplumbağa Terbiyecisi”nden söz ediyoruz…
Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan tabloda sekiz kaplumbağa ve kırmızı elbiseli bir derviş resmedilir. Dervişin elinde bir ney bulunur. Kaplumbağa terbiyecisi tablosu ve ressam Osman Hamdi Bey hakkında merak edilenleri sizin için derledik. Tablo 1906 yılında 223 x 117 cm boyutlarında çizilmiştir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerini taşıyan, bir dönemin yaşanmışlığını olanca ihtişamıyla koruyan ve adeta zamanda yolculuğa çıkmanın kapılarını aralayan 101 numaralı oda, dileyen herkes tarafından her gün 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Osman Hamdi Bey'in eseri, 19. Yüzyıl Avrupa, Victoria Dönemi ve Britanya Empresyonist Sanatı" başlıklı müzayedede 6 milyon 315 bin 62 sterline (44,122,230.38 TL) satıldı ve bir dünya rekoruna da imza attı. Bu meblağ elbette ki dünya sanat piyasasında çok büyük bir rakama tekabül etmemekte.
Osman Hamdi Bey'in rekor fiyata satılan “Kur'an Okuyan Kız” tablosunun Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından alındığı ortaya çıktı. Türk resminin öncülerinden ressamın eseri gelecek hafta başlayacak "Doğu'dan İlhamla" başlıklı sergi kapsamında British Museum'da ziyarete açılacak.
Eser gerçeküstücülük akımıyla anılmaktadır.
Pera müzesi harika bir konumda, tarih kokan ve çok çok iyi işletilen bir mekan..Sömestr tatilinde müzeyi ziyaret edip hem "NÜ" sergisini hem de Osman Hamdi Bey'in Kamplumbağa Terbiyecisi eserini yakından görme şansımız oldu.. müzenin alt katında çok sevimli bir mağazada var..
Öz: Evrendeki en eski canlılardan biri olan kaplumbağa, özellikle evini sırtında taşıması ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması sebebiyle Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmış, devletin gücünü, koruyuculuğu, ölümsüzlüğü, bilgeli- ği, mutluluğu, sabrı, azmi, istikrarı, sonsuzluğu vs. gibi birçok konuyu simgele- miştir ...
Kaplumbağa stratejisini kullanan kişiler çatışmadan kaçınmak için geri çekilirler. Bu kişiler çatışma yaratan sorunlardan ve kişilerden uzak dururlar. Çatışmaları çözmeye uğraşma- nın boş bir çaba olduğuna inanarak çaresizlik hissederler.
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
Resimlerini oryantalist çizgilerle ama batılı mesaj verme kaygısıyla çizmiştir. Osman Hamdi Bey'in yapmış olduğu bu resimlerden, Osmanlı kadınlarının batılı hemcinslerinin düzeyine erişmeleri için sosyal ve dini baskılardan uzak tutulması gerektiğine inandığı anlaşılmaktadır.
Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.
Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır.
Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir. İlkini yapınca ikincisini yapmak detayları çözümlediği için kolaydır.” Yüksel İnşaat'ın desteğiyle düzenlenen sergi, 30 Haziran'a kadar izlenebilir.
İngiliz ressam ve heykeltıraş Frederic Leighton'ın oryantalist tarzda yaptığı Müzik Dersi isimli tablo İki Müzisyen Kız ile aynı temadadır. Bu eserde oryantalist kıyafetler giymiş iki kadından yaşça büyük olan küçük olana enstrüman çalmayı öğretmektedir.
Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.
Osman Hamdi Bey, batı terbiyesiyle yetişmiş ancak içinde bulunduğu kültürden uzaklaşmadan bunu yansıtabilmiş döneminin en önemli ressamlarından biridir. Sanat alanında tanınmasının yanında, arkeoloji alanında da birçok çalışmaya katılmış hatta Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi"nin kurucusu olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri