Toy'un bizzat kendisi töre koyardı, yani yasama yetkisi vardı. Hakan'ın töre koyması ise, tek başına değil yine Toy yoluyla olmaktaydı. Yeni töreyi meclis yani Toy kabul ederse yürürlüğe koyabilmekteydi36.
Yani hükümdar töre koyabilir, törede değişiklik yapabilir, ülkeyi idare eder, gerektiğinde yargılama da yapabilirdi.
11-Türk töresi Uygurlar tarafından yazılı hale getirilmiştir.
* Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. getirilen kuralların adalete uygun olması ve Kağanlar da dahil olmak üzere töreye tüm toplumca riayet edilmesi zorunluluk sayılmıştır.
B) Hakanlar töreyi değiştirebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Eski Türk topluluklarında zamanla kendiliğinden gelişen gelenek, görenek, adet ve normlar, “yusun/yosun” hukukunu oluşturur, kağan'ın iradesiyle “yusun” töreye dönüşürdü. Bu bakımdan “yusun” törenin en önemli kaynağıdır. Töre üç kaynaktan neş'et etmiştir. Bunlar halk, kurultay ve han'dır.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.
Kurultay ise beylerin karar aldıkları bir mekandır ve burada törelere yeni şeyler eklenebilir. Han da töreyle doğrudan ilgilidir. Törelere uymak zorunda olduğu gibi istediği zaman kurultayda görüşülmesi için bir öneri sunabilir. Yani hanlar kendi başlarına istediği gibi bir töre çıkarıp yeni bir şey getiremezler.
Töre, bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü ve bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleridir. Töre, örf-adet, gelenek-görenek tabirleri çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılır.
Töre geleneği, eski Türklerde daha çok siyasi bir nüfuza sahipken, günümüz Ģartlarında bu siyasi nüfuzun yerini, örflerde olduğu gibi, sosyal normların aldığını görmekteyiz.
Türk Töresi Kitap Açıklaması
Ziya Gökalp ilk kez 1923 yılında yayımlanan kitabında, Türklerin töreyi ne şekilde tanımladığını, töre anlayışlarının nasıl şekillendiğini, töreyle ilgili bilgilerin hangi kaynaklarda ne ölçüde yer aldığını, kısacası Türk töresinin ne demek olduğunu araştırmaktadır.
Merhaba, Töre: bir toplumun yazılı olmayan, gelenekselleşmiş ve halk dilinde mahkeme ya da hukuk olarak adlandırılan kanunlardır. ⇒ Türk toplumunun temeli töreye dayanmaktadır. Töreler zaten yazısız hukuk kuralları olduğu için neredeyse bütün Türk devletlerinde törenin varlığı görülür.
Hukukun yazılı olmayan kaynağı örf ve adet kurallarından ibarettir. Bir davranış şeklinin örf ve adet hukuku kuralı haline gelebilmesi için; “süreklilik”, “zorunluluk inancı” ve “devlet desteği” olmak üzere üç unsurun gerçekleşmesi gerekir.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
Bu kaynakları etkileyen unsurlar ahlak, kültür, yaşam biçimi, dönemsel değişiklikler (savaşlar, iklim, salgın hastalık vb.) ve din olarak sayılabilirler. Elbette bu unsurlar ve bu unsurları etkileyen değişkenler çeşitli dönemlerde farkılaşmış olsa da aynı şekilde töre de bu değişikliklerden etkilenerek şekillenmiştir.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini M.Ö. VII yüzyıl, hatta tam mânâsıyle M.Ö. III.yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Türklerde kurultay toplandıktan sonra seçim yapılır ve kut alan aday kağan olarak seçilirdi. Kağan seçildikten sonra cülus merasimi düzenleniyordu.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından 2008 yılında hazırlanan bir rapora göre Türkiye'de töre ve namus cinayetleri -başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere- en çok büyükşehirlerde gerçekleşmektedir ve sanıkların büyük çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kökenlidir.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazısız olan hukuk kurallarına “Töre” denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi Töre yazısızdır. Yazısız (sözlü) olan Hukuk kuralları Türklerde ilk kez Uygur devletinde yazılı bir hal almıştır. Türklerin yaşamlarının temelini oluşturan Töre nesillerden nesille aktarılmıştır.
Törenin kaynakları; Örf, adet, gelenek, kurultay kararlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri