hakimiyet-i milliye bayramı (önceleri 1 kasım, sonra 23 nisan), saltanatın kaldırılışının ve türkiye cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren tbmm'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, çocuk bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ...
1 Kasım 1922'de Türkiye'de saltanat kaldırıldı. 1 Kasım, "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı" (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edildi. Ancak daha sonraki yıllarda, 1 Kasım değil, TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlandı.
1 Kasım 1922 Saltanatın ilgası gecesinin 12 Rebiyülevvel'e yani Mevlid-i Nebevi'ye denk gelmesinden dolayı 1-2 Kasım 1922'de millî bayram ola- rak kabul edilmiş ve 24 Ekim 1923'te de Hâkimiyet Bayramı olarak kanunlaşmıştır.
Saltanatın İlgasının Bayram İlan Edilmesi: “Hâkimiyet Bayramı/ Hâkimiyeti Milliye Bayramı Ve Kutlamaları (1 Kasım 1922/12 Rebiyülevvel 1338-24 Haziran 1934).
Kurtuluş Savaşı tarihimizde bir dönüm noktası teşkil eden 23 Nisan'ı her yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlamaktayız.
İlgili 28 soru bulundu
Millî Egemenlik; yani milleti bizzat kendi yazgısına egemen kılmak esası, Atatürkçülüğün bağımsızlıkla içi içe girmiş ikinci büyük ilkesidir. Bu ilkeye göre egemenlik kayıtsız şartsız milletindir; hiçbir anlam, hiçbir şekil ve hiçbir surette ortaklık kabul etmez.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Aynı birleşimde saltanatın kaldırılmasına dair Dr. Rıza Nur ve arkadaşlarınca Meclis Başkanlığına sunulan altı maddelik önerge, 131 kabul, 2 ret, 3 çekimser oya karşılık çoğunluk sağlanamadığından işlem tamamlanamadı ve 1 Kasım Çarşamba günü tekrar oylanmak üzere oturuma son verildi.
Milli iradenin temsilcilerinin oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı bugün; Hem kurtuluş savaşımızı zafere götüren yolun başlangıcı, hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin müjdesi olmuştur.
10 Ocak 1920 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete, bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından kurdurulmuştur. Hakimiyet-i Milliye, Millî Mücadele hareketinin dayandığı fikrî temelleri, görüş ve kararları halka yaymak üzere çıkarılmıştır. Gazetenin tarihî kıymeti de buradan kaynaklanmaktadır.
Heyet-i Temsiliye, Sivas'tan ayrılırken gazeteyi de beraberinde Ankara'ya götürmek istediyse de Sivas ileri gelenlerinin isteği üzerine İrâde-i Milliye, yayın hayatına Sivas'ta devam etti. 10 Ocak 1920'de Ankara'da yayına başlayan Hâkimiyet-i Milliye, Heyet-i Temsiliye'nin resmî yayın organı olarak İrâde-i Milliye'nin ...
Gazete, 28 Kasım 1934'ten itibaren Ulus adını aldı; CHP'nin izlediği tek parti politikasının sözcüsü oldu. 14-15 Aralık 1953'te Demokrat Parti'nin çıkardığı bir kanun doğrultusunda Cumhuriyet Halk Partisi'nin mallarıyla birlikte Ulus matbaası, binası ve tesisleri de Hazine'ye devredildiğinden gazete kapandı. 10 Haziran ...
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922 tarihli kararı ile Hilâfet ve Saltanat birbirinden ayrılarak, Saltanat kaldırıldı.
23 Nisan, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan önemli bir gündür. Çünkü ilk "Büyük Millet Meclisi", 1920 yılında, bugün açıldı. Günün çok anlamlı, başka bir özelliği daha vardır: Ulusal egemenlik bayramı olarak kutlanan bugün, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.
1950 yılında iktidara gelen Demokrat Partinin ülkeyi gitgide bir baskı rejimine ve kardeş kavgasına götürdüğü gerekçelerini ileri sürerek Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı ülke yönetimine bütünüyle el koydu.
* 4 Nisan 1963'te 27 Mayıs “Hürriyet ve Anayasa Bayramı” ilan edildi ve 1980'e kadar kutlandı. 12 Eylül darbesinin ardından 17 Mart 1981'de Milli Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararla “Hürriyet ve Anayasa Bayramı” kaldırıldı.
Konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışıldı. Mustafa Kemal Paşa bir konuşma yapıp, milletin kendi gayretiyle hakimiyeti ele aldığını ve saltanatın kaldırılmasının gerekliliğini belirtti. 1 Kasım 1922'de kabul edilen bir kanunla, halifelik ve saltanat birbirinden ayrılıp, saltanat kaldırıldı.
Hz. Ebû Bekir'le başlayan hilâfet, Muaviye'nin yönetime geçmesi ile saltanat şekline dönüşmüştür. Bu husus, “Hilâfet otuz senedir, sonra saltanat olacaktır.” şeklinde rivayet haline gelmiştir.
Saltanatın kaldırılması ile Vahideddin padişahlık haklarını kaybetmiş ve Osmanlı Devleti'nin siyasi varlığı kesin olarak sona ermiştir. Böylece İstanbul Hükümeti de hükümsüz kalmıştır.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
Cumhuriyetimizin üzerine yapılandırıldığı temel felsefenin ışığında, hep daha iyiyi hedefleyen bir tutumla bugüne varmış bulunmaktayız. Bu anlayışı hiç kaybetmeden yolumuza devam etmekte; 2023 yılına, Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru hızlı ve emin adımlarla ilerlemekteyiz. “2023, Türkiye'nin 100.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri