Erden Kıral'ın 1982'de çektiği Hakkâri'de Bir Mevsim'i restore edilmiş versiyonuyla izledim. Kıral, bir Kürt köyünde ıssızlığı, sefaleti, terk edilmişliği içe dokunur göstergelerle göstermiş ki ister istemez sinemanın büyülü bileşenlerini düşünüyor insan.
O/Hakkâri'de Bir Mevsim, Ferit Edgü'nün 1977'de yayımlanan romanıdır. Edgü 1964'te er-öğretmen olarak gittiği Hakkâri'nin Pirkanis köyünde (günümüzdeki adı Işıklar) yaşadıklarını yıllar sonra düşle gerçeği bir arada kurgulayarak bu romanında anlatmıştır.
O, kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkâri'nin Pirkanis köyünde bulur.
“BU FİLM BİR KLASİK”
Yücel, “Film 1982 yılında çekildi ancak 5 yıl boyunca gösterimi yasaklandı.
TÜİK verilerine göre 2021 sonu itibarıyla 278.218 kişilik nüfusa sahiptir. Tamamı Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin kırk sekizinci büyük ilidir.
İlgili 26 soru bulundu
sizlere göstermeye çalıştım. Zekeriyaköy ve Büyükçekmecede çekilmiştir.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
DATA reklam şirketi ile Ada Yayınlarını (1976-1990) kurdu ve yönetti. Ayrıca Narmanlı Yurdu'ndaki Bedri Rahmi Sanat Galerisi'nin de yöneticiliğini yaptı. İstanbul'da yaşayan yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.
hayatının erken dönemlerinden birinde askerlik yerine sayılan bir öğretmenlik hayatını hakkari de geçirmiş olan ferit edgü nün yaşadıklarını, yabancılaşmayı ve hakkari sevgisini anlatan başyapıtı.. hakkari ye nasıl ve ne zamanda geldiğinin bile farkında olmayan bir öğretmen hikayesi..
Farklı Yayınevi. "O"yu [Hakkari'de Bir Mevsim] sadece gerçekçi bir roman saymak yetmez, gerçeğin inanılmaz bir düşe dönüştüğü, şarşırtıcı bir öyküdür bu. Ferit Edgü'nün gerçek bir yaşamı, bir roman yaşamına çevirmesindeki beceriye hayran oldum.
Ferit Edgü, 1977 yılında “O” adıyla yazdığı, sonrasında “Hakkâri'de Bir Mevsim” diye yayımlanan ve 1982 yılında sinemaya da aktarılan romanında, yokluğun hüküm sürdüğü Işıklar (Pirkanıs) köyünü anlatmıştı.
Hakkâri ülkemizin en kalabalık 62. şehridir. Merkez ile birlikte Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Hakkâri'nin ilçeleridir. Nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ilçe Yüksekova olurken Çukurca en az nüfusa sahip ilçedir. Ülkemizin en doğusunda yer alan Hakkâri'de irili ufaklı birçok dağ bulunmaktadır.
Ferit Edgü 24 Şubat 1936 yılında İstanbul'da doğmuş, şiir, roman, öykü, deneme, oyun, eleştiri, biyografi ve aforizma alanlarında eserler yazmış bir yazardır. Kendisi 1950 kuşağı yazarı olarak kabul edilir. Türk edebiyatında minimal öykünün temsilciliğini yapmıştır.
Araştırmacılar edgü kelimesini, daima iyi kavramını karşılamak üzere kullanılan sıfat işlevli bir kelime olarak değerlendirmişlerdir. Bu çalışmada, tarihî Türkçe metinlerde edgü kelimesinin “pek, çok” anlamlarıyla zarf işlevinde de kullanıldığı üzerinde durulacaktır. Anahtar kelimeler: edgü, pek, çok, zarf, pekiştirme.
Ferit Edgü, 24 Şubat 1936 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Tam adı İsmail Ferit Edgü'dür. Annesi Fatma Nevber Hanım, babası Mehmet Nuri Bey'dir.
Öykünün metaforik bir anlatımla yazıldığı ve imgesel bir dile sahip olduğu görülmektedir. Bu anlatım tarzı ve imgesel dil, öykünün değişik açılardan yorumlanmasını mümkün kılar. Yoruma açık imgesel yapısıyla öykü, arketipsel eleştiri yöntemiyle incelenmeye uygundur.
Eski adı GEVER olan Yüksekova Kanuni Sultan Süleyman'ın egemenlik yıllarında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Hem tarihi ve kültürel dokusu hem de yemekleri ile Hakkari Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle de bal ve ceviz ile beraber tütünü üzerinden meşhur bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Daha çok tarım ve sanayiye dayalı olan ekonomisinin yanında, el emeği pek çok sanat türü ürünler de bulunmaktadır.
Hakkari: %98 Kürt,%2 diğer Iğdır: %68 Türk,%32 Kürt Kars: %76 Türk,%22 Kürt,%2 diğer Malatya: %82 Türk, %18 Kürt ve diğer Mardin: %66 Kürt, %30 Arap, %2 Süryani, %2 Türk ve diğer Muş: %60 Kürt, %24 Türk,%8 Arap,%6 Zaza,%2 diğer Siirt: %76 Kürt, %22 Arap, %2 Türk ve diğer...
Eski Ümraniye
Zamanın Birinde adlı yeni video serimizin birincisini İstanbul - Ümraniye'de çektik.
- Tarihi Cumalıkızık Köyü / Bursa | Facebook.
Nerede Çekildi on X: "DERBEDER (1978) Ferdi Tayfur'un İstanbul'a geldiğinde kaldığı pansiyon, Cankurtaran'dadır :) https://t.co/J18nCkRn0q" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri