A) Türkiye'de yerleşmiş olan yabancı uyruklu kişiler tam mükelleftir. B) Belli ve geçici bir iş için Türkiye'de bulunan kişi, gelir vergisinin dar mükellefidir. mükelleftir. D) Türkiye'de sürekli olarak altı aydan daha az süreyle oturan gerçek kişiler dar mükellef sayılır.
Tam mükellef, dar mükellefe göre daha geniş bir vergilendirme alanına sahiptir. Örneğin, tam mükellefler hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettikleri gelirlerden dolayı vergiye tabi tutulan kurumlar ya da gerçek kişilerdir.
Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar, tüzel kişiliğe sahip olmalıdır. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul edilir ve kurumlar vergisi mükellefidir. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi ödemez.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanunun 4. Maddesinden çıkan anlama göre de; ikametgahı Türkiye'de bulunmayan veyahut da bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturmayanlar dar mükellef olarak vergilendirilir.
Dar Mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yani ikametgâhı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye'de altı aydan fazla oturmayan gerçek kişilerdir.
Gelir vergisi mükellef sayısı geçen ay, Mayıs 2022'ye kıyasla 127 bin artarak 2 milyon 409 bin 847'ye çıktı.
Mükellef, kelime anlamı itibariyle bir şeyi yapmakla yükümlü olan kişidir. Türkiye'de gelir elde eden her vatandaş, vergi ödemekle mükelleftir.
“Vergi levhası sorgulama” ekranına gidin. Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Genel bir cevap vereceksek basit: Evet, herkes kendi vergi borcundan sorumlu.
Anonim ve limited şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kurumlar vergisi mükellefiyeti komanditer ortağın hissesine yöneliktir.
Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Toplumu oluşturan bireyler, ödeme güçlerinin belirli bir oranında devleti finanse ederler.
Gelir vergisine tabi gelir elde eden gerçek kişi tam/dar mükellefler, aksine bir düzenleme olmadığı sürece yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Gelir üzerinden alınan vergilerde, yükümlünün egemenlik alanı içindeki ve dışındaki toplam gelirlerinin vergi- lendirilmesi “tam yükümlülük” (dünya çapında vergilendirme) olarak ifade edilmekte- dir20.
KDV Kanunu'nun 8 inci maddesinde mükellef olarak tanımlanan kişi veya kuruluşlar, KDV ye tabi işlemleri yapan satıcılardır. Hal böyle olmakla beraber KDV nin yansıma özelliği nedeniyle bu verginin asıl yüklenicisi alıcıdır.
Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler, işletmeler ve meslek erbabı vergi mükellefi olmak zorundadır. Ayrıca serbest meslek sahipleri, emekliler ve diğer gelir elde eden kişiler de vergi mükellefi olabilirler.
Mükellef olabilmek, dinî hitabı anlayan, yerine getiren âkil (akıllı) ve bâliğ (ergen) kişi olmayı gerektirir. Sadece insan, hakikati anlayabilen akıl sahibi olduğu için sorumlu tutulmuştur. Akıl ve ergenlik şartları sebebiyle, (iman etmiş olsun/olmasın) çocuk ve akıl hastaları sorumlu tutulmamıştır.
Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir.
Kurumlar Vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sırada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı. Geçen yıl için 3 milyar 91 milyon 367 bin 707 lira vergi tahakkuk ettirilen Merkez Bankası, Türkiye'nin Kurumlar Vergisi rekortmeni oldu.
Mükellef, genel olarak baktığımız zaman yükümlü olan kişilere verilen isimdir. Yani bu kişiler bir şeyler yapmak zorundadır ve sorumlu olduğu şeyden dolayı mükellef adını alırlar. Mükellefin İslam içerisinde yeri olduğu da bilinmektedir.
Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.
Basit Usule Tabi Olmanın Şartları
Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.
Vergi mükellefi olan yabancı kurumun tüzel kişiliği değil, bu kuruma ortak olan kişi ve/veya kurumlardır. Yabancı kuruma ortak olan kişi ve kurumun ülke ile olan mülki bağlantısı vergilendirmenin temelini oluşturmaktadır17. sınırlarını aşması ve sınır ötesindeki vergi konularına uzanması söz konusudur.
Küçük esnaflar için yıllık brüt satış hasılatı 700.000 Türk lirasını (2023 yılı için) aşmayan perakende ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren mükellefler basit usulde vergilendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri