Halifelik makamı artık yok. Zaten 4 halifeden sonra bu makamın saltanata dönüştüğünü ve Osmanlının son zamanlarında işlevi olmayan bir hal aldığını görürsünüz. Yani öyle Hristiyanın başı var Müslümanın yok masalı anlatmasın kimse. Bugün papanın da yetkisi yok.
Hilâfetin kaldırılması
3 Mart 1924'te çıkarılan bir kanun ile halifelik resmî olarak kaldırılmıştır.
Halifelik, Muhammed Peygamber'in ölümünden sonra, onun dinsel ve siyasi görevlerini yürütmek üzere Arabistan'da başlatılan yönetim türüdür. Halifenin İslam'da hangi koşullara göre seçileceği kesin olarak bilinememektedir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Dört Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler), Muhammed'in ölümünün ardından "Ümmetin başı" sıfatıyla görev yapmış halifelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Muhammed'in ölümünün ardından 632 yılında başlayan Dört Halife Dönemi; son halife olan Hz. Ali'nin öldürüldüğü tarih 661 yılına kadar sürmüş ve yaklaşık olarak 30 yıl devam etmiştir. Dört Halife Dönemi'nde en uzun halifelik görevinde bulunan isim ise 12 yıl boyunca İslam Devleti'ni yöneten Hz. Osman olmuştur.
Beşinci Halife Ömer Bin Abdülaziz.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Halifelik makamı artık yok. Zaten 4 halifeden sonra bu makamın saltanata dönüştüğünü ve Osmanlının son zamanlarında işlevi olmayan bir hal aldığını görürsünüz.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi.
16. yüzyılın başlarında, 1517 yılında, Osmanlı Devleti padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethedip Memlûk Devleti'ne son vermesiyle birlikte halifelik makamı İstanbul'a, Osmanlı Hanedanı'na geçmiştir ve dört asır aradan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırılmıştır.
Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir. Bu karar ile 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı padişahlarının taşıdığı; son Osmanlı padişahı Vahdettin'in ülkeyi terk etmesinden sonra TBMM tarafından Abdülmecid Efendi'ye verilmiş olan halifelik unvanı ortadan kalkmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de hilâfet kelimesi yer almadığı gibi halife de terim anlamıyla geçmez; ancak halife, halâif ve hulefâ kelimeleri kullanılarak insanın Allah'ın yeryüzündeki halifesi olduğu sıkça tekrarlanır (el-Bakara 2/30; el-En'âm 6/165; Yûnus 10/73; en-Neml 27/62; Fâtır 35/39; Sâd 38/26).
Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet'i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim'i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır.
(Bakara: 30).
Kuran'da Allah'ın veya peygamberin vekili anlamında bir halifelik yoktur. Hiçbir fani, Allah'ın halefi veya temsilcisi olamayacağından ve Hz. Muhammet de son peygamber olduğundan dolayı halife, Allah'ın veya peygamberin vekili olamaz.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
3 Mart 1924 tarihinde halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının yurt dışına sürülmesi kanununun kabul edilmesiyle son Osmanlı halifesi II. Abdülmecid, önce İsviçre'ye ardından da Fransa'ya gitti.
Hz. Peygamberin damadı idi ve Hz. Peygamber'in torunları da Kerbela'da şehid edildi. 4 Halife'nin toplam hilafet süresi, küsuratları ile ortalama 29 yıldır.
Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri 3 Mart 1924 tarihinde Halifeliğin kaldırılmasıdır. Çünkü bu devrim yalnız Türkleri değil bütün İslam dünyasını ilgilendirmektedir.
Hilafet ya da halifelik Hz Muhammed'in ölümünden sonra ortaya çıkan siyasi niteliklere sahip olan bir makamdır. Bu siyasi makamın başında yer alan kişilere halife adı verilir. Halife için sonra gelmiş olan, yerine geçen ya da ardından gelen gibi tanımlamalar da yapılmıştır.
Haziran 656'da, bir grup isyancı Osman'ın evinin arkasından tırmanarak kapı muhafızlarından habersiz içeri süzüldü. Osman Kuran'ı okurken, isyancılar halifenin odasına daldılar ve kafasına darbeler vurdular ve Osman daha sonra 77 ya da 80 yaşlarında öldü.
Padişah Abdülaziz (Osmanlıca: عبد العزيز; 8 Şubat 1830 - ö. 4 Haziran 1876), 32.
Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz. Muhammed'in hem damadı hem de amcasının oğludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri