Termostatik vana, sıcaklık değişimlerine duyarlı bir şekilde suyun akışını kontrol eden valflere verilen isimdir. Bu vana, soğuk hava ve sıcak hava sirkülasyonunu kontrol ederek, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır.
Termostat , oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Böylece odanın istenen ısının üzerine çıkaması ile oluşan enerji kaybını ortadan kaldırır.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Termostatik Vana, ortamın ısısını sabitleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Kullandığınız termostatik vanada “4” numaralı konum 24 dereceye karşılık gelmektedir.
termostatik vanalarda 3 konumu genelde 20 dereceye tekabül eder. çok nadiren bazı markalarda 1-2 derece farklı olabilir. Ancak astım hastaları ve sıcağı sevmeyenler için oturma odalarında daha düşük derecelere ayarlanabilir. Merkezi sistem binalarda en az kullanım derecesi 15 derece olduğunu unutmayalım.
Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir.
Termostatik vanalar, mekanik yapıları nedeniyle bazı arızalara yol açabilirler. Mekanik yapıları nedeniyle bazı arızalara yol açabilirler. En sık karşılaşılan arızalar arasında sıcaklık ayarının değişmesi, su kaçağı, su akışının zayıflaması veya vananın tamamen kapanmaması yer alır.
Piyasada faaliyet yürüten bazı DG-tesisat firmaları, ısı ihtiyacı-dengeli petek dağılımı hesaplarını yapmayı göz ardı ederek, bir evin nerdeyse tüm alanlarındaki peteklere termostatik vana uygulamasını rutin olarak önerebilmektedir.
Dolayısıyla kalorifer tesisatı daha verimli kullanılabilir. Termostatik vana takılırken vananın görevini yerine getirebilmesi için su akış yönüne takılmalıdır. Termostatik Vana Montajı doğru yapılırsa yakıt tasarrufunda katkısı olacaktır .
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konfor sağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Termostatik vana oda sıcaklığını istenen değerde sabit tutmak amacıyla tasarlanan bir kontrol elemanıdır.
Petek vanası kapatmak için vanayı saat yönünde en sonuna kadar çevirin. Bu sayede petek vanası kapatılacaktır. Eğer belirli odalardaki petekleri kapatıyorsanız, odanın kullanılmadığından emin olun. Kapalı odalarda petekleri kapatmak, genel sistem verimliliğini arttırır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Tesisat sisteminde fazla basınç var ise termostatik vana ses yapar. Ayrıca Termostatik vana ortam sıcaklığı beklenen aralığa yaklaştığında vana kendini kıstığında; Tesisat basıncı normalin üstünde ise termostatik vana ses yaptığı görülür.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır. Her iki vanası da altta olan radyatörlerde yine sıcak su giriş vanasından ayarlama yapılır. Vana ayarını yaparken kombi açık olduğu halde vanalarının tamamen kapatılması, kombiye ya da pompasına hiçbir şekilde zarar vermez.
Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Radyatörde bir aksaklık meydana ulaştığında size ilk uyarıyı gösterge panelinizde bulunan hararet göstergesi verir. Bu vaziyet yaklaşan radyatör problemlerinin bir işareti olabilir. Arızalı bir termostat buna neden olabilir. Termostat açılmadığında motor aşırı ısınacak ve arızaya neden olacaktır.
Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.
Danfoss, merkezi Danimarka'da bulunan ve dünya çapında 28.000'den fazla çalışanı olan çok uluslu şirkettir.
Radyatördeki havanın manuel olarak alınması: Radyatörlerinizin üst köşe kısmında, termostatik radyatör vanasının aksi tarafında 'pürjör' adı verilen bir hava alma vanası olduğunu göreceksiniz. Tesisat işlerine hakim bir kişi kolaylıkla pürjörü gevşeterek, radyatör içindeki havayı boşaltabilir.
Danfoss Termostatik Vana, ısıtma sistemlerinde kullanılan ve otomatik olarak oda sıcaklığını kontrol eden özel bir vanadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri