Halka arza en erken, fiyat tespit raporunun ve izahnamenin yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir.
Halka arz edilen hisse senetleri payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabiliyor.
Ancak borsadan satış yöntemi ile gerçekleşen halka arzlarda T+2 iş günü kuralı geçerli olup halka arz dağıtım sonuçlarının açıklanmasının ardından 2 iş günü sonrasında farklı bir hisse alış veya satış işleminiz bulunuyor ise mahsuplaşarak bağlı olan yatırım hesabınıza takas tutarı olarak yansır.
Payları halka arz edilen ortaklığın mevcut ortaklarının sahip oldukları paylar için (varsa halka arz edilen kısım hariç) bu kısıtlama, izahname onay tarihinden itibaren 180 gün boyunca ve borsada satışı da kapsayacak şekilde uygulanacaktır.
Halka arzların kaç gün tavan yapacağına dair kesin bir tahmin mümkün değildir. Halka arzların kaç tavan yapacağı tamamen hisse ve şirkete olan ilgiye bağlıdır. Bazı şirketlerin halka arzı yatırımcıların uzun zamandır beklediği ve uzun vade tutmak istediği hisse senetleri olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Halka arz yatırımcılar tarafından satın alındıktan sonra, yatırımcılar hisseleri hemen satabilirler. Ancak, hisse senetlerini doğrudan satmak uygun bir strateji olmayabilir. Bunun nedeni hisse senedi fiyatının şirketin performansına ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilmesidir.
En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. SDTTR'yi, yüzde 1.060,80'lik getiri ile Astor Enerji takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 991'lik getiri ile Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret yer aldı.
Yatırımcılar tarafından halka arzdan alınan paylar 90 gün boyunca borsa dışında satılamayacak, başka hesaba virmanlanamayacak, borsada toptan satış veya özel emirle satılamayacak; halka arzda verilecek talep ilgili gruba tahsis edilen pay tutarının %25'ini geçemeyecektir.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Diğer taraftan yatırımcılar da, hisse senedi alarak borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırım yapabilme fırsatı bulurlar. Halka arz özellikle uzun vadede olumlu sonuçlar doğuran bir yöntemdir.
Halka arz edilen hisse ne zaman satılabilir? Halka arz edilen hisse senetleri, payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabilir. Bir çok halka arz hissesi işlem görmeye başladıktan sonra birkaç gün tavan serileri yapmıştır.
Halka arz işlemi gerçekleştirilirken, borsa aracı kurumları, hisse senetlerinin satışını organize ederler. Bu işlem, borsa aracı kurumlarının yatırımcılardan talep ettikleri komisyonlar karşılığında gerçekleşir. Bu aşamadan sonra yatırımcılar, hisse senetlerini satın alarak şirketin geleceğine yatırım yapabilirler.
Hisse senedinin "tavan olması", borsada işlem gören bir şirketin hisse senedinin belirli bir süre boyunca, fiyatının belirlenen maksimum değeri aşamaması durumunu ifade eder. Yani, belirli bir gün içinde hisse senedinin fiyatı tavan fiyat seviyesine ulaşır ve buradan daha yukarı hareket edemez.
Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Hisse senedi likit olmadığında, yani alıcı bulunamadığında satış işlemi gerçekleştirilemez. Hisse senedinin likiditesi, şirketin büyüklüğü, işlem hacmi ve piyasa koşullarına göre değişebilir. Likit olmayan hisse senetlerinde satış işlemi yapmak için alıcı beklemek veya satış emrini daha düşük fiyata vermek gerekebilir.
Halka arz bir nevi ön satıştır. Borsada işlem görmeye başlamadan belirli sayıda ilk fiyattan alım yapmak için kullanılır. İstediğin hisseyi satışa çıktıktan sonra istediğin kadar alabilirsin tabi o anki fiyatı geçerli olacaktır.
Halka Arz Edilen Hisseler Kazandırır mı? Halka arza yatırım yaparak, büyüme potansiyeli olan bir şirketten pay sahibi olabilirsiniz. Bu şekilde kısa veya uzun vadeli kâr etme şansınız vardır.
Halka arzının başarı ile tamamlanmasının ardından KAP – Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan duyuruyu takiben şirket payları Borsanın ilgili pazarında işlem görmeye başlar. Ayrıca, Borsadaki ilk işlem günü Borsada bir gong töreni düzenlenir.
Şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenebilmesi ise birleşme ve satın alma işlemlerinde aktif değerlerinin belirlenmesinde kolaylık sağlıyor. Prestij / İtibar Artışı: Halka arz ile birlikte şirket oldukça yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Bir şirket, hisselerini birden fazla kez halka arz edebilir.
Peki, halka arz iki ayrı bankadan alınır mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler. Halka arz işlemi, aynı kişi tarafından iki ayrı banka üzerinden yapılamayacaktır.
Geçtiğimiz Çarşamba günü halka arz sonrası işlemlere başlayan Astor Enerji ise işlem gördüğü 3 işlem gününün tamamında da tavan seviyelerden kapanışlar gerçekleştirdi. Tapdi Oksijen Tınaztepe ise işlem gördüğü 8 günden 4'ünde tavan oldu.
Son 3 yılda ise toplam 143 şirket paylarını borsada işleme açtı. 2021 yılında 53 halka arzla rekor kırılırken, 2022 yılında 38 halka arz gerçekleşmişti. Yılın bitmesine 2 hafta kala 2023'de 52 halka arza ulaşılırken muhtemelen yıl yeni bir halka arz rekoruyla kapanıyor olacak.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri