En geç ekim ayında soğanlarınızı bahçenize ya da saksılarınıza ekmelisiniz. Soğanları doğru zamanda ekmek soğanlarınızın başarıyla büyüyüp çiçek açmasını sağlayacaktır; geç ekilen soğanlar dona karşı daha hassas olur ve doğru zamanda ekilenler kadar bereketli olmaz.
Soğanlı bitkiler bahçe ve saksılarda en kolay ve başarı ile yetiştirilen çiçekli bitkilerin başındadır. Amatör bir yetiştirici bile kolaylıkla bazı püf noktaları göz önünde bulundurarak, bahar aylarında birbirinden güzel çiçeklere kavuşabilir. Genel kanının aksine her soğan çok yıllık yani ömürlü değildir.
Ağır topraklarda soğanın 6-7 cm derine dikimi kafidir.
Gerçek soğanlı bitkiler arasında genellikle lilyum, lale, nergis, sümbül, dutch iris gibi bitkiler yer alır. Soğanımsı gövdesi olan bitkiler arasında ise crocus, gladiol ve frezya gibi çiçekler yer alır. Bunların yanı sıra rizomlu ve yumrulu olan bitkiler de mevcuttur.
İlkbaharda çiçek açacak olanları -lale, sümbül, nergis gibi- ekim ve kasım ayları içinde dikmeliyiz.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer saksıda nergis yetiştirecekseniz; öncelikle nergis soğanı temin etmelisiniz. Temmuz ayından sonra nergis soğanlarını toprağa dikebilirsiniz.
*Çiğdem soğanları yaz sonunda kışbaşlangıcında ekilmelidir. *Dikim için bahçede yapılacak toprak hazırlığında, 15-20 cm derinliğinde işlenen yere, süzek ve organik maddesi bol funda toprağı serilmelidir. ve kalkerli topraklardır.
Bitki birliktelikleri
* Soğanlar ve havuçlar yanyana, hem soğan sineğinden, hem havuç sineğinden korunurlar. * Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül – Aralık ayları, ılıman iklime sahip yerlerde ise Ekim – Ocak ayları arasında dikim yapılır. Çiçeklenme zamanı türlere bağlı olarak Mart – Mayıs aylarıdır. Dikim esnasında dikkat edilecek husus, soğanların çaplarının iki katı derinliğe dikilmesidir.
Çiçekler çok çeşitli renklerde olduğu gibi alacalı da olabilir. Lale soğandan yetişir, ilkbaharda çiçek açar. Lale soğanları sonbaharda dikilmelidir.
Lale nasıl sulanmalı
Lale çiçeği, yazın haftada iki kere saksı üstten sulanmalıdır. Yazın Sulama tekniğinde haftayı 2 ye böldüğü için Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir.
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar. Soğanlı bitkilerdendir.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir. Ülkemizde ki üretimi yapılan soğan çeşitleri genelde bu ikinci sınıfa girmektedir.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzeler ile fasülye uyum yakalayamayan türlerdir. Bu durumun kaynağı tam olarak bilinmese de topraktaki değişen azot dengesi sebebiyle fasülyelerin gelişiminde sorunlar ortaya çıktığından fasülye VE soğan iyi bir ikili olarak görülmez.
Kırmızı baş soğan tohumu geleneksel red creole onion
Koyu kırmızı soğan, uzun süre depolanabilir. 4-10 gün arası bir sürede çimlenir. Güz hasadı için baharın ilk günlerinde, Yaz başında toplamak içinse Ağustos ayından itibaren ekilir.
Ekim için kullanacağınız saksıyı önce yarısına kadar toprakla doldurun. Ardından toprağın üzerine saksının büyüklüğüne göre 1-2 avuç kadar organik gübre ilave edip toprakla harmanlayın. Harmanlama işlemi sırasında toprağı asla bastırmayın, her zaman hava alacak şekilde gevşek bırakmaya özen gösterin.
Lale soğanları çeşitlere göre Eylül ile birlikte Mart ayının ilk haftasına kadar dikebilirsiniz.
Çiğdem çiçeğini ekerken tohumlardan ve soğanlardan yardım alınır. Bu nedenle çoğaltılırken tohum ve soğana gerek duyulur. Ancak yalnızca bir bitkinin bulunduğu yerlerde yapraklar kullanılarak çoğaltma yapılabilir. Köklenmesi için bir süre suda bekletilen yaprak toprağa ekildikten sonra çiğdem bitkisi çıkar.
Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri