Tavanda bekleyen lot sayısı, alıcıların tavan fiyattan girdiği toplam alım emri anlamına gelir. Örneğin tavan olan hisseye yatırımcılar tavan fiyattan emir gönderip almak isterse ve satıcılar da güçsüzse, gönderilen her emir tavanda bekleyen lot sayısına eklenecektir.
Türk borsasında bu yazının yazıldığı tarih itibariyle %10 sınırı bulunmaktadır. Bu sınır çift yönlü geçerlidir. Normal şartlarda, normal işlem gören bir hisse, gün içinde açılış fiyatının %10 u kadar değer kazanabilir, ya da %10 u kadar değer kaybedebilir.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
İlgili 41 soru bulundu
Tavanda bekleyen lot sayısı, alıcıların tavan fiyattan girdiği toplam alım emri anlamına gelir. Örneğin tavan olan hisseye yatırımcılar tavan fiyattan emir gönderip almak isterse ve satıcılar da güçsüzse, gönderilen her emir tavanda bekleyen lot sayısına eklenecektir.
Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Borsa açılış seansında 09.40 - 09.55 borsada emir saatleri gerçekleştirilir. Bu saat aralığında emirler toplanır ve fiyat belirlenir. Borsa 18.00'da kapanır ve bu saatten sonra borsada emir işlemi yapılmaz. Yani 18.15'den sonra verilen emirler ertesi gün işleme alınmak için bekler.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
İşlem tipleri genel olarak anlık emir ve bekleyen emir olarak ikiye ayrılır. Anlık emirler piyasadaki fiyat üzerinden hareket eder. Bekleyen emirler ise yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesine geldiğinde harekete geçer. Borsada bekleyen emirleri görme için çeşitli analiz araçlarından yararlanılabilir.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Diğer taraftan yatırımcılar da, hisse senedi alarak borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırım yapabilme fırsatı bulurlar. Halka arz özellikle uzun vadede olumlu sonuçlar doğuran bir yöntemdir.
Halka arza en erken, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir. Satış süresi iki iş gününden az, yirmi iş gününden fazla olmamak üzere ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından serbestçe belirlenir.
Derinlik içerisinde hangi fiyatın bekleyen emirlerini görmek istiyorsanız, o fiyata sağ klik bekleyen emir deyin bekleyen emirler penceresi açılacaktır.
Halka arz tavan bozarsa ne olur? Son dönemde halka arzların bir çoğu borsaya tavan serileri ile merhaba diyor. Halka arz hisselerine olan yoğun ilgi, hisse senetlerinin bazen birkaç gün tavan olmasına sebep oluyor. Halka arzlarda hisselerin tavan bozması tamamen yatırımcı ilgisine ve alıcı satıcı dengesine bağlıdır.
Lot kısaca, borsada işlem birimini anlatır. Yani, 1 lot 1 adet hisse senedini ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak '1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot' eşitliği uygulanır.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
endekslerinde Ocak ayı anomalisi gözlemlemiş, çalışmalarında Ocak ve Aralık aylarının en yüksek getiriyi sağladıkları tespit edilmiştir.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
HALKA ARZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Satış işlemi tamamlandıktan sonra aracı kuruluş, halka arza ilişkin satış sonuçlarını KAP'ta ilan ederek Borsa İstanbul ve SPK'ya iletir. Halka arz sonuçları, talep toplama tarihlerinin sona ermesinin ardından ortalama 3 ila 5 iş günü içerisinde açıklanır.
Halka arz sonuçları sonrasında ilgili hisse, 3 ila 5 iş günü içerisinde işlem görmeye başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri