İzahnamede "Yatırımcılar için herhangi bir lot sınırlaması yoktur. Yatırımcılar istedikleri takdirde talep formunda almak istedikleri miktara ilişkin alt sınır belirleyebileceklerdir" deniliyor. Üst sınırın olmaması ise talepten haberdar olanların fazla teklif vererek daha fazla pay almasını sağlayabiliyor.
Yani parası çok olan da az olan da eşit sayıda hisse senedi alabilir. Örnek olarak; eğer toplam hisse sayısı, halka arza katılan kişi sayısına bölündüğünde 100 adet hisse çıkıyorsa, 1 milyon dolarlık hisse alım talebini veren kişi de, 1000 dolarlık emir veren kişi de 100 adet hisse senedi alabilir.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
“Halka arz oransal dağıtım nedir?” sorusuna daha net cevap vermek için bir örnek üzerinden ilerleyelim. Toplam talep miktarı 200.000 milyon, yatırımcının 2.000 TL ile alabileceği maksimum lot sayısı 200 ise işlem şöyle yapılır: Talep katı = 200.000.000 / 20.000.000 = 10.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
İlgili 36 soru bulundu
Borsa İstanbul'da halka arz edilen şirket hisselerinin beş ila 10 defa tavan yapması formülü artık işlemiyor.
Borsa İstanbul, halka arzlarda birden fazla hesap kullanımına son noktayı koydu. Yatırımcılar bundan sonra sadece 1 hesabı ile halka arza katılabilecek.
İzahnamede "Yatırımcılar için herhangi bir lot sınırlaması yoktur. Yatırımcılar istedikleri takdirde talep formunda almak istedikleri miktara ilişkin alt sınır belirleyebileceklerdir" deniliyor. Üst sınırın olmaması ise talepten haberdar olanların fazla teklif vererek daha fazla pay almasını sağlayabiliyor.
HALKA ARZ NE ZAMAN İŞLEM GÖRÜR? Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nce, halka arz satış sonuçları Borsa Yönetim Kurulu'nun izahnamede de yer alan kota alma kararı çerçevesinde değerlendirilerek, kota alınma şartının sağlanması ile birlikte, şirket payları KAP'ta yapılacak duyuruyu izleyen 2. iş günü işlem görmeye başlar.
Piyasadan Limite
Piyasa emirleri gibi fiyatsız olarak sadece miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler.
Tavan yapmış hisse elbette alınabilir.
Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır? Finansman sağlar, mali yapıyı güçlendirir, likidite sağlar, prestij arttırır, kredibiliteyi arttırır, değer artışı sağlar. Böylece halka arz ile şirketler genel anlamda fayda sağlamış olur.
Halka arz edilen payların organize bir pazarda istenilen zamanda, piyasa arz ve talebine göre oluşan fiyatlardan, şeffaflık içerisinde alınıp satılmasını sağlayarak paylara likidite kazandırılmakta, mevcut ortaklara önemli bir imkan sağlanmaktadır.
Bir hisse senedinin halka arz işlemleri BİST üzerinden satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa, söz konusu hisse senedinin kodunu piyasa ekranında arama alanına yazarak bulabilirsiniz. Alım satım ekranı açıldığında, işlem yapmak istediğiniz hisse miktarını ilgili alana girerek alım yapabilirsiniz.
Ortaklıklar ya da halka arz edenler, satışı yapılacak payların, nominal değerinden aşağı olmamak üzere, ihraç değerinin binde ikisi tutarında ücreti izahnamenin Kurulca onaylanarak ortaklığa veya halka arz edene teslimi öncesinde Kurul adına açılan hesaba yatırırlar.
Eğer eşit dağıtım ise kesin talep bölümünden paranızı yatırırsınız ve halka arza katılım oranında herkes aynı sayıda payı almış olur. Oransal dağıtımsa normal hisse senedi alır gibi işlem yaparsınız ve yatırdığınız paraya oranla pay alım işleminiz gerçekleşir.
Bir halka arz, iş büyümesi için önemli bir finansman kaynağıdır. Bu işlem sayesinde şirket daha fazla kaynak edinebilir, yeni projelere yatırım yapabilir ve büyümesini sürdürebilir. Ayrıca halka arz süreci ile birlikte şirketin görünürlüğü artar ve daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir.
Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
2023 yılında gerçekleştirilen halka arzlarda yüzde 600'leri aşan getiriler; geniş bir yatırımcı kitlesinin bu alana yönelmesine imkan sağladı. 14 Haziran'da borsada işlem görmeye başlayan Forte Bilgi İletişim yatırımcısına yüzde 688 oranında getiri sağladı.
4.Dağıtımdan pay alan yatırımcılar, hesaplarına aktarılan payları, paylar hesaplarına geçtiği tarihten itibaren 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, başka yatırımcı hesaplarına virmanlayamayacak veya borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemine konu edemeyecek.
90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, Başka yatırımcı hesaplarına virman yapılamayacak, Borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemi yapamayacaktır.
Yatırımcılar tarafından halka arzdan alınan paylar 90 gün boyunca borsa dışında satılamayacak, başka hesaba virmanlanamayacak, borsada toptan satış veya özel emirle satılamayacak; halka arzda verilecek talep ilgili gruba tahsis edilen pay tutarının %25'ini geçemeyecektir.
Eşit dağıtımda her yatırımcı eşit miktarda hisse alır. Oransal dağıtımda ise yatırımcı, verdiği satın alım emri tutarının büyüklüğüne göre hisse alır. SPK kuralları gereği halka arzlar bireysel yatırımcılara eşit dağıtım yöntemi ile dağıtılır.
Bir hissenin fiyatı, gün içinde hissede alıcı ve satıcıların dengesine göre oluşur. Halka arz olan hisselerde genellikle alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur.
Talep toplama bittikten 3-4 iş günü içerisinde işlem görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri