Güneş Sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) halkaları varken Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın halkaları yoktur.
Halkalı gezegen dendiği zaman ilk akla gelen Satürn olmaktadır. Çünkü Satürn gezegeninin halkaları büyük ve sayıca oldukça fazladır.
Yakın bir uydusunun, bir asteroidin ya da bir kuyruklu yıldızın Satürn'ün güçlü kütleçekim etkisiyle parçalanarak halkaları oluşturmuş olabileceği tahmin ediliyor. Bazı bilim insanları ise halkaların Satürn'ün içinde oluştuğu toz ve gaz bulutundan artakalan maddelerden meydana geldiğini düşünüyor.
Uranüs gezegeni Satürn, Jüpiter ve Neptün gibi diğer gaz devleri gibi halkalara sahiptir. Uranüs'ün halkaları 10 Mart 1977 tarihinde James L. Elliot, Edward W. Dunham ve Jessica Mink tarafından keşfedilmiştir.
Samanyolu galaksisinin Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün etrafındaki gaz halkalarının giderek yok olduğu açıklandı. Samanyolu galaksisinin Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün etrafındaki gaz halkalarının giderek yok olduğu açıklandı.
İlgili 34 soru bulundu
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir.
Roma Mitolojisinde Altınçağ Tanrısı olarak da bilinir. Diğer tanrılar (krallar) gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşar. Yunan mitolojisindeki karşılığı Kronos'tur. Zamanı kontrol eder, disiplin ve ahlak kurallarını belirler, tarım ve hasat konusunda ise semboldür.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.
Jüpiter'in halkaları ya da Jüpiter halka sistemi, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter'in çevresinde bulunan halka sistemidir. Satürn ve Uranüs sistemlerinden sonra Güneş Sistemi'nde keşfedilen üçüncü halka sistemiydi.
Karasal gezegenlerin en büyüğü Dünya'dır. Dış Gezegenler (Gazsal): Güneş sistemindeki son dört gezegendir. Hidrojen ve diğer gazların yoğunlaşmasından oluşmuşlardır. Jüpiter, gazsal gezegenlerin en büyüğüdür.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Satürn gezegeni Güneş'ten ortalama 1.4 milyar kilometre uzaktadır (9.6 AB). Satürn gezegeni kendi ekseni etrafında 10 saat 33 dakikada döner. Yörüngesini 10,759 günde tamamlar. Halkasız haliyle boyutları Jüpiter'e oldukça yakındır (yarıçap 60,268 kilometre).
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Güneş Sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) halkaları varken Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın halkaları yoktur.
Venüs'ten sonra gökyüzünde izlenebilen en parlak gezegendir. Seyrek olarak, kısa dönemler için Mars parlaklıkta Jüpiter'i geçebilir. Kavuşum dönemini kapsayan 1-2 aylık dönem dışında yıl boyunca rahatlıkla çıplak gözle izlenir.
Asteroitler Güneş'in etrafında dolanan küçük ve taş benzeri gök cisimleridir. Asteroitler gezegenler gibi Güneş'in etrafında dolansa da gezegenlerden daha küçüklerdir. Güneş Sistemimizde birçok asteroit vardır ve bunların birçoğu Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağında bulunur.
Güneş Sistemi dört karasal gezegen barındırır. Bunlar: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Etkin bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir karasal gezegen olan Dünya'dır.
Neptün, gezegene olan uzaklıklarına göre sırasıyla Galle, Le Verrier, Lassell, Arago ve Adams olmak üzere beş halkaya sahiptir.
Amerikalı astronom ekibinin bu tahmini, Plüton'un yeni bulunan iki uydusunun analizine dayanıyor. Nature dergisindeki habere göre, Kuiper kuşağındaki cisim çarpışması sırasında bu iki mini uydudan savrulan toz ve buz parçacıkları, Plüton'un etrafında halkalar oluşturmuştu.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Mite göre Satürn'ün çocuklarından biri, kendisinin babası Caelus'un yerine geçtiği gibi, Satürn'ün yerine geçecekti ve tanrı bunu biliyordu. Satürn bunu engellemek için bütün çocuklarını doğar doğmaz yiyordu.
Aslan, Yöneticisi Güneş: Kartal, at, horoz, aslan, ateş böceği, tavus, deniz yıldızı, ayı, tarla kuşu, kuğu, bülbül, doğan, şahin, kedi ve tüm kedigiller. Yay ve Balık, Yöneticileri Jüpiter: Fil, geyik, at, balina, öküz, yunus, kartal, tüm evcil hayvanlar, tavus kuşu, sülün.
Diğer bütün güneş tanrı ve tanrıçaları gibi Arinna'nın Güneş Tanrıçası da aynı zamanda bir “yeraltı dünyasın” yani “toprağın” tanrısıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri