Lazarsfeld, Berelson ve Gaudet Amerika'da başkanlık seçimleri sırasında “Halkın Tercihi” başlığı altında bir araştırma gerçekleştirmişlerdir (Lazarsfeld, Berelson, & Gaudet, 1948).
Paul Lazarsfeld ve Elihu Katz; insanların bir adaya oy vermede ya da hangi ürünü tüketeceklerine karar verme sürecinde iletişimi iki aşamalı akış (two step flow) olarak adlandırdıkları modelle açıklamaktadırlar (Bourse & Yücel, 2012: 86).
lazarsfeld ve katz bu kurama göre iletişim akışını iki aşamalı süreç olarak incelemişlerdir, birinci aşamada kanaat önderleri yani kitle iletişim araçlarından yararlanan bilgi edinmiş bireyler bulunur, ikinci aşamada kitle iletişim araçlarına bağlı olmayan yeterince bilgi edinememiş kişiler bulunur.
İki aşamalı akış modeli, fikirlerin kitle iletişim araçlarından kanaat önderlerine, oradan da geniş nüfusa yayıldığı görüşünü ileri sürer. ¨İki Aşamalı Akış Kuramı¨ 1940'lı yıllarda kitle iletişim araçlarının etkileri üzerine yapılan ampirik çalışmalar içinde geliştirilmiştir.
Ana Akım Yaklaşımı medyanın amacını belirler ya da toplumsal süreçlerden soyutlar. Bu yaklaşımın temel amacı, toplumsal kontrol, ikna ve davranış değişikliklerine karşı bilgi toplamaktır. Böylece insanların tutum ve davranışlarını etkileyerek insanları kendi istedikleri yönde davranış değişikliğine yöneltmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ana akım araştırmalar toplum bilimlerin işlevci yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmiştir. Ticari amaçlı kitle iletişim araştırmalarını konu alır ve incelerler. Toplumsal süreçleri göz önüne almadan kuram ve inceleme yapmaya çalışır bunları yaparken medyanın amacını, mesajı ve etkileri toplumdan etkilerden soyutlar.
AKIŞ KURAMI NEDİR? Mihaly Csikszentmihályi, sanatçıların nasıl olup da bir eser üzerinde yemeden,içmeden,hatta uyumadan çalışabildiklerini merak etmiş ve bunun üzerine araştırmaya başlamış ve böylece 1990 yılında “Akış Kuramı” kavramı ortaya çıkmıştır.
Two-step flow (iki aşamalı akış): ilk aşamada medyaya doğrudan açık oldukları için göreli olarak iyi haberdar olan kişiler; ikinci aşamada medyayı daha az izleyen ve bilgi almak için başkalarına bağımlı olanlar bulunur.
Kanaat Lideri kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir.
Paul Lazarsfeld ve Elihu Katz'in ortaya koyduğu 'two steps flow' olarak bilinen, bireylerin bir ürünü tüketme ya da oy verme/vermeme kararını yönlendiren sürecin sosyolojik açıdan incelendiği kuramdır.
Bu kuram, kişinin yeni bir durumla karşılaştığında nasıl bir tutum takındığını ve buradaki seçici etmenleri açıklamaya yöneliktir. “Uyumsuzluk kuramı”na göre, birey, mevcut tutumuyla çelişen yeni bir enformasyona maruz kaldığında bilişsel bir uyumsuzluk içine düşer.
aslında yeterli bilgi, birikim ve görgüye sahip olmadığı halde çoğu zaman etrafındakilerin de dolduruşuyla kendini kanaat önderi zanneden kişi. sosyal medyanın iyiden iyiye hayatımızın her alanına sirayet ettiği bu zamanlarda bu türde insanların sayıları da gitgide artıyor haliyle.
Kanaat, Sigwart'a göre emin olma duygusudur. bir hareket biçimine götüren bir düşünce yolu bulmalıdır; hakim bu tecrübeyi (olayı), fikren tekrar ortaya koyabil melidir ki, kanaat suçunun varlığının sorumluluğunu ka bul edebilsin.
Akış teorisinin mucidi olan Macar asıllı Amerikalı Prof. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi, İkinci Dünya Savaşı'nın bütün acılarını yaşamış ve hapishaneye kapatılmış bir psikologdur.
Bir oyunda, Csikszentmihalyi'nin “ototelik deneyimler” adını verdiği –Yunanca auto (kendi kendine) ve telos (hedef veya amaç) — bir durumu yaşar. Ototelik bir deneyimde hedef, kişinin kendi kendini gerçekleştirmesidir. Faaliyet, kendi kendisinin ödülüdür.
Akış kuramı, kişinin bir işi içsel motivasyon, yoğun konsantrasyon, derin bir haz ve tatmin duygusu ile yaptığı durumun psikolojik özelliklerini ortaya koyar.
Liberal görüşü savunanlar geniş bir görüş dizisi benimsemekle birlikte genellikle ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, basın özgürlüğü, sivil haklar ve sivil özgürlükler, seküler devlet, liberal demokrasi, ekonomik ve siyasi özgürlük, hukukun üstünlüğü, özel mülkiyet ve piyasa ekonomisi gibi fikirleri destekler.
Sihirli mermi kuramı, iletişim araçlarının güçlü, anında ve doğrudan etkileri olduğunu varsayar. Si- hirli mermi kuramına temel olan iletişim araçlarının güçlü etkileri görüşü, birinci dünya savaşında propagandanın görünürdeki gücünden etkilenmiştir.
Bireyin hayat felsefesinden karar alma mekanizmasına kadar etkili olabilmektedir. Riley – Riley modeli, örgütsel iletişimin sosyal yaşamı etkileme sürecini anlatan bir model olduğu söylenebilir.
Osgood-Schramm İletişim Modeli
Döngüsel iletişim modeli olarak da bilinir. Modelde iletişim sürecinde yer alan aktörlerin davranışları üzerine yoğunlaşılmıştır ve dairesel bir modeldir. Bu modelde kaynağın da alıcının da sorumlulukları aynıdır.
Sarmal iletişim modeli, Dance tarafından geliştirilen ve iletişimin dinamik bir süreç olduğunu ve gönderici ile alıcı arasında zamanla geliştiğini, böylelikle iletişim sürecinin her evresinde bilgi ve deneyim bakımından yeni öğretilerin eklendiğini öne süren bir iletişimci modelidir.
Newcomb modeli doğrusal süreçlerden farklı üç köşeli bir model sunmaktadır. İlk kez iletişim sürecine gönderen ve hedef kitlenin yanı sıra toplumsal ilişkileri de katmaktadır. Bu model için iletişim etkinliğinin rolü toplumsal sistem içinde dengenin sürmesini sağlamaktır.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri