Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 dönüm tarladan kaç kilo Antep fıstığı çıkar? Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
Antep fıstığı meyvesi, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen iklimlerde yetişir.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir. Dikimden önce, alandaki ağaçların dikim yerlerinin belirlenmesi gerekir.
Gaziantep Ticaret Borsası'nın 2 Ocak 2023 tarihli bülteni aracılığı ile duyurulan Antep fıstığı fiyatları, vatandaşlar tarafından yakın takip altına alındı. Söz konusu ortalama güncel fiyatlar, şu şekilde sıralandı: Antep fıstığı kavlak: 230 TL. Antep fıstığı boz iç: 497,398 TL.
Kuru koşullarda dikim aralıkları geniş tutulmalıdır. Dikim aralıkları kullanılan anaca görev 6-10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle bıttım veya kültür Siirt fıstığı anaç olarak kullanılmakta olup 7x7 veya 8x8 m mesafelerde dikilmektedir.
Dünyada her yıl 1 milyon ton fıstık üretiliyor. Toplamda Çin'in payı yüzde 50, ABD'nin yüzde 25, Türkiye'nin yüzde 10-15'lerde. 1 kilo kabuklu fıstıktan 550-600 gram iç fıstık çıkıyor.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Toprak yapısında yer alan minerallerin fıstık ağacına uygun olmaması durumunda elde edilecek verim düşecek ve iş kurumaya kadar gidecektir. İşte bu sebeple Antep fıstığı ağacı kurumasının çözümleri arasında ilk sırada gübreleme gelmektedir.
Antep fıstığı fidanı, pek çok iklimde yetiştirilmeye uygundur. Özünde çöl bitkisi olan Antep fıstığı ağacı, yüksek tuz oranına karşı dirençlidir. Bu nedenle tuzlu su ile beslenen Antep fıstığı ağaçlarının verimi önemli ölçüde artar. Antep fıstığı çöl bitkisi olduğundan dolayı çok fazla nemden de hoşlanmaz.
En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir.
Çeşitli topraklara adapte olabilmesine rağmen, Antep fıstığı ağacı, yüksek kalsiyum karbonat (CaCO3) içeren, derin, hafif, kurak ve kumlu-tınlı olan verimli toprakları tercih eder. Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri