Halluks valgus genellikle kimlerde görülür? Halluks valgus, orta yaş ve ileri yaş kadınlarda sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabı tercih etmeleri nedeniyle daha sık görülür. Ayrıca düz taban olanlarda daha fazla halluks valgus görülüyor. Ancak Halluks valgus doğuştan da olabilir.
halluks valgus'un sık görülen hasta yaş aralığı ise 20 – 50 yaş arası bireylerdir. Düz taban sorunu olan bireylerde ise yine sık görülür.
Halluks valgus, en yaygın görülen ayak hastalıklarından birisidir. 1800'lü yıllarda Carl Hueter tarafından ortaya atılmıştır ve ayak baş (büyük) parmağının düzleminden sapması şeklinde tanımlanan bir ayak şekil bozukluğudur. Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler.
Toplumumuzda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülen bu durum, ayak baş parmağına uygulanan baskı yüzünden meydana gelmektedir. Yanlış ayakkabı gibi dış etkenler sonucu görülen bu kemik çıkıntısı genetik olarak da oluşabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Halluks valgus rahatsızlığının ameliyatsız tedavisinde deformasyon tamamen düzeltilemez. Hastalığın ilerlemesi önlenerek ağrı ve sıkıntı, kısmi olarak azaltılabilir. Tedavi için başparmağı içeriye doğru çeken bazı ateller kullanılır.
Halluks Valgus Tedavi Edilmezse Ne Olur? Halluks valgus ileri dönemlerinde tedavi edilmezse bozulan ayak yapısı nedeniyle hem estetik problemlere hem de tüm ayağı etkileyen bozukluklara neden olur.
Halluks valgus, orta yaş ve ileri yaş kadınlarda sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabı tercih etmeleri nedeniyle daha sık görülür. Ayrıca düz taban olanlarda daha fazla halluks valgus görülüyor. Ancak Halluks valgus doğuştan da olabilir.
Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir? Hastalığın başlangıç aşamasında ameliyat dışı tedaviler uygulanır. Hastaya rahat ayakkabı giymesi önerilir. Gece ateli ve kemik çıkıntısını destekleyen koruyucu pedler ağrının azaltılması için kullanılabilir.
Halluks Valgus Ameliyatından ne kadar sonra topuklu ayakkabı giyilebilirim? Kemik kaynaması tamamlandıktan sonra günlük ayakkabılarınızı giyebileceksiniz. Bu süre genelde altı hafta civarıdır. Ayak ve parmaklardaki şişlik indikten sonra başparmak ekleminde kıkırdak bozukluğu yok ise topuklu ayakkabı giyebileceksiniz.
Birinci parmakta şekil bozukluğunu önlemek için parmak arası makara ve gece istirahat ateli kullanılması, Basma kusurunu engellemek için kullanılacak tabanlıklar, Parmak üzerindeki çıkıntıyı korumak için silikon aparatlar.
- İlaçla tedavi; Halluks Valgus probleminin neden olduğu ağrıların önüne geçilmesinde ilaç kullanılabilmektedir. - Soğuk kompres uygulamaları; ağrı ve yanma hissinin önüne geçilmesinde kullanılmakradır. - Enjeksiyon tedavileri; eklem iltihabının önüne geçilmesinde uygulanmaktadır.
İyileşme süresi, hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 6 hafta sürmektedir. Bu süre zarfında halluks valgus için verilen özel ayakkabının giyilmesi gerekir.
Kemik ameliyatlarından sonra kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi ortalama 6 hafta sürer. Her ameliyatın olduğu gibi Halluks Valgus ameliyatı'nın da riskleri vardır. Ameliyat yerinde enfeksiyon, kesilen kemiğin kaynamaması, deformitenin nüksetmesi başlıca komplikasyonlarıdır.
Genel olarak genetik geçişli olan bu hastalık kadınlarda daha sık görülmektedir. Yani annesinde ya da anneannesinde olanlarda başparmak çıkıntısı oluşma riski daha yüksek olmaktadır. Halluks valgus en sık görülen ayak şekil bozukluğunu oluşturur.
Halluks valgus, ayak baş parmağındaki büyük bir kemik çıkıntısı ve ayağın iç kısmında oluşan bir deformasyondur. Bu durum, ayağın yanlış bir şekilde sıkıştırılması veya ayakkabıların sıkı olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
H0: Halluks valgus deformitesinin diz ağrısı üzerine etkisi yoktur.
İçe dönüklük; İntoeing (bazı kesim güvercin parmak da der), ayakların düz ve karşıya doğru bakması gerekirken, içeri doğru dönmesi anlamına gelir. Bu durum, yaygın olarak farklı yaşlarda ve farklı nedenlerden ötürü çocuklarda bulunur. Bu deformite, çocuk büyüdükçe hemen hemen, tedavi edilmeden düzelir.
Halluks valgusun belirli bir sebebi yoktur. Genetik, bağ gevşekliği, kişiye özgü anatomik farklılıklar, hormonlar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabı kullanımı gibi birçok sebep suçlanmaktadır. Ailesinde halluks valgus bulunan kişilerde, bulunmayanlara göre görülme olasılığı belirgin daha yüksektir.
Kemik çıkıntıları (kemik spurları) veya osteofitler, genellikle eklemlerin yakınında bulunan pürüzsüz, kemiksi büyümelerdir. Osteofitler, artrit veya eklem hasarı olan hastalarda zamanla gelişirler. Ayaklarda, ellerde, dizlerde ve omurgada sıklıkla kemik çıkıntıları gelişir.
Halluks valgus zamanla ilerleyen bir hastalıktır. İlerleme gösteren bu hastalık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.
Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor. İleri düzey taraklı ayakların ise baş parmak hareketlerinde zorlanma görülüyor.
Taraklı Ayağa Sahip Olanlar Nasıl Spor Ayakkabı Giymeli? Spor ayakkabı seçerken, taraklı ayaklara sahip olanların geniş burunlu ve esnek tabanlı ayakkabıları tercih etmeleri tavsiye edilir. Ayakkabının ayak şekline uyum sağlayabilmesi için esnek bir yapıda olması önemlidir.
Tarsal tünel sendromu (TTS), tibial sinirinizin ayak bileğindeki kemik ve bağların arasında tünel gibi bir kanaldan geçerken sıkışmasına bağlı gelişen; ayak tabanında ve ayak parmaklarının altında ağrı, yanma, karıncalanma hatta sinirin sıkışması daha da ilerlerse güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır.
Tarak kemiklerinin uzun ve geniş olmasının sonucunda ayağın ön kısmı daha büyük görünebilir. Taraklı ayak genetik etkenler, yanlış ayakkabı kullanımı, ayak kırıkları ve çeşitli kazalar sonucunda tetiklenebilir. Taraklı ayak ayakkabı seçimi bu açıdan oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri