Tevfik Fikret, Haluk'un Defteri ve Haluk'un Vedası adlı eserler vermiştir.
(Foto: Hürriyet) ! “Halûk'un Defteri,, adlı eserindeki şiirlere ilham kaynağı olan oğlu Hüseyin Halûk Fikret halen şehrimiz Presbyterian kilisesinde rahiplik yapmaktadır.
Halûk'un Defteri Tevfik Fikret'in kendi el yazısıyla yazdığı nüshadan klişe çıkartılarak Hasan Tahsin tarafından neşredilmiş ve İstanbul'da 1327/ 1911 yılında Tanin Matbaası'nda basılmıştır. Şiirden önceki sayfada Halûk'un bir resmi ve onun altında “Sevgili nineme, Gloskow'dan, Kânûn-i Sânî 1911, bir tane oğlu A(yn).
Genellikle 3-5 gün içinde kargoya verilir. Oğlu Halûk'un dünyaya gelişi ve II. Meşrutiyet ilânı, Edebiyat-ı Cedîde'nin öncü şairi Tevfik Fikret'in üzerindeki karamsarlığı dağıtır, onun Meşrutiyet'ten önce kapandığı Aşiyan'dan çıkıp tekrar hayata karışmasını, geleceğe ümitle bakmasını sağlar.
Tevfik Fikret, 1895 yılında dünyaya gelen ve kendisine esin kaynağı olan oğlu Halûk'la ilgili şiirlerinin bir kısmını 1911 yılında kendi el yazı- sıyla basılan "Halûk'un Defteri" adlı yapıtta toplamıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Tevfik Fikret (Osmanlıca: توفیق فکرت; 24 Aralık 1867, İstanbul - 19 Ağustos 1915, İstanbul), Osmanlı Türkü şair ve öğretmen.
Halûk'un Defteri Tevfik Fikret'in kendi el yazısıyla yazdığı nüshadan klişe çıkartılarak Hasan Tahsin tarafından neşredilmiş ve İstanbul'da 1327/1911 yılında Tanin Matbaası'nda basılmıştır.
Servet-i Fünun şiirinin bellibaşlı temsilcilerinden Fikret, Halûk'un Defteri'nde oğlu Halûk'a şiiriyle nasihatte bulunmuş ve O'nun şahsında yeni bir nesil ve yeni bir dünya hayal etmiştir.
Halûk'un Defteri, Tevfik Fikret'in 1900'de yayımlanan Rübâb-ı Şikeste'den sonra, 1911'de yayımladığı ikinci şiir kitabıdır.
14 Haziran 1893'te İstanbul'da dünya ya gelen Hüseyin Haluk Fikret, 72. yaş- gününe 5 gün kala 9 Haziran 1965 tari hinde Florida'nın Orlando kentinde öldü.
Tevfik Fikret
Kendi içinde 'Halûk'un Defteri', 'Hayata Karşı Beşer' ve 'Hitâbeler' başlıklı üç bölümden meydana gelen kitapta yirmi parça şiir bir araya getirilmiştir.
İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkan Fikret, Aşiyan'a çekildi. Aynı yıllarda şeker hastalığına yakalanan Tevfik Fikret, kolundan olduğu bir ameliyatın ardından 48 yaşında 19 Ağustos 1915'de yaşamını kaybederek, Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi. Şairin mezarı daha sonra Aşiyan'daki müze evine taşındı.
Mısraların aruz veznine ve Arapça, Farsça kelimelerin hususiyetine uygun surette uzatılarak okunması gereken yerlerinde sesli harflerin üstüne uzatma işareti konulmuştur. Son zamanda birçok transkripsiyonlarda kullanılan bu usul ile aruz şiirleri, vezinleri hiç bozulmadan, kolaylıkla okunmaktadır.
Tevfik Fikret öldüğünde 48, oğlu Haluk da 21 yaşındaydı. O güne kadar, babasına yaşattığı en büyük şok, Haluk'un hristiyan oluşuydu. O bu kararını verdiği zaman henüz İskoçya'daydı.
O günlerde dostu İsmail Safa'nın evinde okuduğu Abdülhamit karşıtı bir şiiri, gözaltına alınmasına yol açtı. Evi arandı, söz konusu şiir bulunamayınca birkaç gün sonra serbest kaldı. Çok geçmeden Robert Kolej'de bir çaya karısıyla birlikte gitmesi bahane edilerek gözaltına alındı.
En son yazdığı şiir kitabı Tevfik Fikret'in çocuk kitabıdır.
Bu çalışma yukarıda değindiğimiz ontolojik yöntem çerçevesinde Servet-i Fünûn şiirinin en önemli temsilcisi olan Tevfik Fikret'in “Ramazan Sadakası” şiirini incelemeyi amaçlamaktadır.
Haluk'un Defteri Kitap Açıklaması
Tevfik Fikret, manzum öykü biçiminde kaleme aldığı eserlerinde aruz ölçüsünü başarıyla kullanıp konuşma diline yaklaştırdı.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
yeryüzü vatanım, insansoyu milletimdir benim, ancak böyle düşünenin insan olacağına inandım. şeytan da biziz cin de, ne şeytan ne melek var; dünya dönecek cennete insanla, inandım.
Şairin toplumsal konulara değinen şiirleri, çoğunlukla II. Meşrutiyet döneminde kaleme alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri