Hamam Böceği Isırmasından Şüphelenmek Doğru mu? Evinde hamam böceği görüp önce tiksinen sonra da korkan insanların pek çoğu “Hamam böceği ısırır mı?” diye sorarlar. Hamam böceği ısırığı gibi bir durum söz konusu değildir; çünkü hamam böcekleri kan emici parazitler değillerdir.
Hamamböcekleri hem etçil hem de otçul haşerelerdir. Bu haşereler daha çok tırnaklardan göz kapaklarından ayak ve ellerden ısırık alma şeklinde tepki göstermesine rağmen daha önce ölü ve canlı insan etini yedikleri kayıtlara geçmiştir. Isırıklar tahrişe yaralara ve hatta kabartılara neden olabilir.
Böcek ısırığı ve sokmalarının ardından söz konusu bölge sabun ve ılık su yardımıyla iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından kolonya veya antiseptik bir madde yardımıyla bölge dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonun önlenmesi açısından önem taşır. Eğer şişlik söz konusu ise buz kompresi uygulanabilir.
Hamam böcekleri vücutlarında Protozoa paraziti gibi birçok virüs ve bakteri barındırırlar. Dizanteri, Cüzzam, Ishal, Veba, Astım, Tifo gibi birçok tehlikeli hastalığa neden olurlar.
Hamam böceği alerjisi hastalarda burun akıntısı, hapşırık, gözlerde kızarıklık kaşıntı, öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Semptomları şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Hafif reaksiyonlardan ağır reaksiyonlara kadar her şekilde kendini gösterebilir. Özellikle çocuklar için riskli bir durum olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hamam böcekleri insanlara rahatsızlık veren böcek türlerinden biridir. Özellikle evlerde ve iş yerinde hamam böcekleri ile sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca hamam böceklerini ev ve iş yerlerinden uzaklaştırmak bir hayli zordur.
Hamamböceği ayrıca çocuk felci virüsü gibi virüsleri de barındırabilir.Ev sineği gibi, hamamböceği de zemine dökülen yiyeceklerden dışkı maddelerine kadar hemen hemen her şeyi yer.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir.
Kontrol. Bunlar aslında parazit değildir. Fakat çeşitli hastalık etkenlerini mekanik taşıyıcılık veya arakonaklık yaparlar. Hamam böcekleri, kolera, tifo, verem, basilinin, Entamoeba coli, E. histolyrica, Balantridium coli, Giardia intestinalis kistlerinin yayılmasında mekanik taşıyıcı olarak rol oynar.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Hamam böceğinden kurtulma yolları arasında soğan ile karbonat öne çıkar. Öncelikle soğanın ince şekilde doğranması gerekir. Ardından bunun içine 1 kaşık karbonat eklenir ve karıştırılır. Bu karışım eğer hamam böceklerinin yuvasına dökülürse kısa zaman içinde hamam böcekleri evinizden uzaklaşır.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Çoğu insan saatler veya günler içinde iyileşir. Hamam böcekleri ya da toz akarları gibi sokmayan ya da ısırmayan böceklere olan alerjik reaksiyon farklıdır. Hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya burun tıkanması, gözlerde, burunda, ağız veya boğazda kaşıntı belirtiler arasında olabilir.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Hamam böceğini kovan bitkilerden edinebilirsiniz. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böceğinden kurtulmak için, böceklerin aç bırakılması gerekir. Eğer ev içerisinde hamam böceği varsa, evlerin her bir köşesi detaylı olarak temizlenmeli ve gıdalar ortadan kaldırılmalıdır.
Sorunuzun cevabı evet! Haşereler yazın olduğu gibi kışında yaşayabilirler. Üstelik sıcağı seven haşere türleri kışın genel kullanım alanları olan mutfak, banyo, kiler gibi yerler de daha sıklıkla görülüyor. Özellikle kalorifer böceği kış aylarında daha sık rastlanılan haşere türüdür.
Hamamböcekleri çoğunlukla geceleri gezerken, gün boyunca yarık ve çatlaklarda gizli kalmayı tercih ederler. Çoğunlukla beslenmek için geceleri ortaya çıkarlar. Evinizde bulunan tüm gıda maddeleri hamamböcekleri için çekicidir.
Gece bulduğu yiyecek kırıntılarını ve açıkta kalan yemekleri üzerinden beslenir. Yiyecek bulamadıklarında ise ölmüş böcek leşleriyle beslenirler. Hamam böceği besin olmadan 30 - 40 gün kadar yaşar.
Hamam böcekleri her şeyi yerler!
“Hamam böcekleri ne yer?” sorusunun cevabı “Neredeyse her şey”dir! Hamam böcekleri nemli, sıcak ve karanlık yerlerde yaşar, hızlı bir şekilde ürer ve neredeyse bulabildikleri her şeyi yerler. Organik olan her şey hamam böceği için besin maddesi olabilir.
Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler. Alman hamam böcekleri de astım ve tifo gibi hastalıklara yakalanma risklerini arttırmaktadır.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir. Hamam böceğinin Latince ismi Blattodea olup bu hayvanlar çoğu zaman yuvalarında yaşarlar. Hamam böceğinin dünya üzerinde 4 bini aşkın türü bulunmaktadır.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri