Tüm erişkin insanlarda en ortalama tansiyon değeri 120/80 mm Hg'dır. Kadınların tansiyonları genelde bu değerden daha düşük seyredebilmektedir. Özellikle hamilelikte 90/60 mmHg değerine kadar düşüşler görülmekte ve normal sınırlarda gebelik tansiyon değer aralığı olarak kabul edilmektedir.
Gebe kalmadan önce ya da gebeliğin ilk 20 haftalık döneminde görülen tansiyon yüksekliğidir. Tansiyon değerleri normalde 120/80 altında olmalıdır. Bu değerin üzerine olup < 140/90 ise, evre 1 hipertansiyon, 140/90 üzerinde ise evre 2 hipertansiyon olarak adlandırılır.
Hamilelik ile birlikte bu değerlerde değişiklikler görülebilir. Büyük tansiyon 5-10 mmHG, küçük tansiyon ise 11-6 seviyesine düşebilir. Eğer hamilelik esnasında kişinin tansiyonu 9-6 arasında seyrediyorsa normal karşılanabilir. Değerler 6-4'ü gösteriyorsa sınırın biraz altında demektir.
Gebelik sırasında tansiyon yükselmesi yani kan basıncı değerlerinin 140/90'ın üstünde olması oldukça ciddi bir durumdur. Eğer yükselen tansiyon düşmüyorsa, beraberinde vücutta şişlikler oluyorsa mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
Genel olarak, hamilelikte kabul edilebilir tansiyon değerleri şunlardır: Normal Tansiyon (Normal Kan Basıncı): Sistolik (üst) değer 90 ila 119 mmHg ve diyastolik (alt) değer 60 ila 79 mmHg arasında ise, tansiyon normal kabul edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yüksek tansiyonda plasentaya yetersiz kan akımına sebep olabileceği için tehlikeli durumlar meydana getirebilir. Bebek, ihtiyacı olan oksijen ve besini alamadığı için bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir. Bu yüzden doktorlar hamilelik sırasında kan basıncını yakından izlerler.
Tansiyon, arterlerdeki kanın damarlara yaptığı basınçtır. Bir insanda olması gereken tansiyon oranı yaklaşık 120/80 mm Hg'dır. Ancak ölçümler, 90/60 mm Hg. dolaylarında ise kişinin kan basıncı(tansiyonu) düşük demektir ki bu hipotansiyonu işaret ediyor olabilir!
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar. 60 yaş altı insanlarda 140/90 mmHg'nın üzerinde ilaç tedavisi başlanmalıdır. 60 yaş ve üzeri hastalarda tedavi hedefi 150/90 mmHg'dır.
Dolayısıyla bu kadınların gebe kalmak istediklerinde ya da gebe kaldıklarında bir ana önce takip eden doktoruyla temasa geçmesi ve ilaçlarının ayarlanması gerekir. Kan basıncı yükselmesi ilk defa gebeliğin ikinci yarısında (20. Gebelik haftasından sonra) ortaya çıktıysa, bu duruma “gebelik tansiyonu” diyoruz.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan biri de hamilelikte 14/9 tansiyon normal mi sorusudur. Dört saat ara bırakılarak yapılan iki tansiyon ölçümünde gebenin kan basıncı 14/9 veya üzerindeyse, bu olağandışı bir durum olarak kabul edilir.
Sağlıklı yetişkinlerde tansiyon genellikle 120/80'den daha düşüktür. Düşük tansiyon değerleri ise kan basıncının 90/60'tan daha az olduğu durumları kapsar.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Ciddi yükselmelerde (>220/120 mmHg), şiddetli başağrısı, bulantı-kusma, görme ve bilinç bozukluğu görülebilir. Bu durum acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
Düşük tansiyon neden olur? Bebeğe oksijen ve besin sağlamak amacıyla kan hacminde hızlı bir atış meydana gelir. Bu artış damarları genişleterek kan basıncının düşmesine yol açar.
Baş dönmesi, bayılma, baygınlık hissi, halsizlik, göz kararması gibi belirtilerle birlikte tansiyon değeri 90/60 mmHg'nin altında olursa buna düşük tansiyon denmektedir.
İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir. Gençlerde ve çocuklarda tansiyonun düşük değerleri normal kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri