Hamilelik dönemine hazırlanırken tüketimini kısıtlamamız gereken bazı besinler de söz konusudur. Bunlar; konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalardır. Özellikle tuz oranı yüksek olan besinler vücutta su tutarak ödem oluşumuna neden olurlar.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Koyu yeşil yapraklı besinler, fındık, avokado, zeytin, zeytinyağı, badem, ayçiçeği çekirdeği gibi bol miktarda E vitamini içeren besinlerin tüp bebek tedavisi sırasında tüketimi olgun yumurta elde etme oranını artırarak yumurta verimini artıran yiyecekler arasında bulunmaktadır.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için, yumurtlama dönemine yakın zamanda beraberlik sağlanmalıdır. Bu noktada en az 2 günlük cinsel perhiz erkekte ideal sperm sayısının ulaşılmasına olanak sağlamaktadır. Spermler yaklaşık 24 ile 72 saat kadar canlılığını koruyabilmektedir.
Düzenli adet döngüsü olan bir kadında yumurtlama, beklenen adet kanamasından 14 gün önce gerçekleşir. Gebe kalmak isteyen anne adaylarının beklenen yumurtlama gününden önceki ve sonraki 2 gün içerisinde ilişkiye girmesi gebelik şansını artırır.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Bu hastalarda hiç ilaç kullanmadan kendiliğinden gelişen yumurtayı olgunlaşınca almak ve mikroenjeksiyon yöntemi ile döllemek doğal siklusta tüp bebek tedavisi olarak adlandırılır. İlaç masrafıda olmadığı için bu grup hastlarda daha makul bir seçenektir.
Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
Koyu yapraklı yeşil sebzeler; ıspanak, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, marul, brokoli ve roka da doğurganlık dostu besinlerdir. Bu besinler, sağlıklı bir embriyonun gelişimini destekliyor, doğurganlığı artırmaya ve düşük yapma riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
Yumurtanın kalitesini artırıyor. Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürüyor.
Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
Kadın genital sisteminde, sperm hücresi ortalama 72 saat canlı kalabileceği için, hesapladığınız yumurtlama gününün 3 gün öncesi; yumurtanın ömrü de 24 saat olduğu için bu günün 1 gün sonrası arasındaki dönem, gebe kalabilme ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemdir.
Adet dönemindeki ilişkiden hangi şartlar olursa hamile kalınır? Kanamanın şekli ve miktarı değil süresinin uzunluğu ve kanamanın son günlerinin ovulasyona ne kadar yakın olduğu önemlidir. Ovulasyondan 4-5 gün önceki günler adet döneminin son günlerine rastlıyorsa gebelik olabilir.
ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir. Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.
Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir.
Normal bir döngüdeki adette, adetin ilk 5-6 gününde girmiş olduğunuz ilişkiden hamile kalma olasılığınız yok denecek kadar azdır. Fakat uzayan bir adet döngünüz varsa ve özellikle 10. günden sonra bu sürede bir ilişkiye girdiniz ve sizin yumurtlamanız da erken oldu işte o zaman gebe kalma ihtimaliniz var.
Hanefi mezhebine göre adet ve lohusalığın azami müddetleri (adetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Ancak 35 günde bir adet gören kadın için yumurtlama zamanı adetin ilk gününden itibaren 21. gündedir. Cinsiyet belirlemek için yumurtlama tarihi bilindiği taktirde, erkek çocuk için tam yumurtlama tarihinde beraber olunması, ancak diğer günlerde beraber olunmaması önerilir.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri