Giymeden önce yeni giysileri yıkamalı mıyım? Evet, çünkü küçük güzel elbiseniz veya şirin kazağınız, sağlığınız için tehlikeli bazı kimyasal maddeler içeriyor olabilir. Doğrusu klor gibi imalat sırasında eklenen bazı kimyasal maddeler, cildinizin tahriş olmasına ve alerjilere yol açabilir.
Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden? Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var: Kullanılan boyalar, kimyasal maddeler ve bulaşıcı cilt hastalıkları.
Gömlekleri, düşük sıcaklıkta yıkamanız önerilir. Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin.
Yeni alınmış, paketinden yeni çıkmış bir kıyafetin yıkanması zorunluluğu gereksiz gibi gelebilir. Fakat uzmanlara göre yeni kıyafetleri yıkamadan önce giymek cilt sorunlarına davetiye çıkarabilir.
Yenidoğan bebek giysileri kaç derecede yıkanır sorusuna yanıt olarak, yenidoğan bebeğinizin giysilerini çamaşır makinesinde 30- 40 derece aralığında yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemi sonrası çamaşır kurutma makinesi yerine açık havada kurutarak güneşin o muhteşem hijyen sağlama gücünden de faydalanmayı unutmayın.
İlgili 28 soru bulundu
Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Özellikle iç çamaşırı ve pantolon gibi deriye direkt temas eden giysilerin kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, şöyle konuştu: "Burada amaç öncelikle derimize geçebilecek ekstra boyaların arındırılmasıdır. Bugün birçok kişide egzama türlerinin yaygın olarak ortaya çıktığını görmekteyiz.
Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Gömleğinizi yeni tutmak için, beyazlarınızı gerçekten beyaz yapmak için çamaşır suyu içeren özellikte çamaşır deterjanı kullanın.
Gömleklerin sayısının bir haftaya yetecek kadar olduğunu varsayarsak haftada bir gün gömlekleri renk ve kumaşlarına göre ayırıp yıkamalı ve ütülemeliyiz.
Gömlek alırken yüzde yüz pamuklu kumaşları tercih etmekte fayda var. Pamuk, doğal bir elyaf olduğu için cildin nefes almasını sağlıyor. Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz.
Giymeden önce yeni giysileri yıkamalı mıyım? Evet, çünkü küçük güzel elbiseniz veya şirin kazağınız, sağlığınız için tehlikeli bazı kimyasal maddeler içeriyor olabilir. Doğrusu klor gibi imalat sırasında eklenen bazı kimyasal maddeler, cildinizin tahriş olmasına ve alerjilere yol açabilir.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Uzmanlar yatarken sutyenin çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor. Yatarken sutyen takmanın kadın vücuduna birçok zararı bulunmaktadır. Hem dış organlara yani meme formunu bozabilir hem de omurga aksının bozulmasına neden olabilir.
Genellikle yatmadan önce duş alıyor, iç çamaşırı giyiyor ve geceleri terlemiyorsanız pijamalarınızı 1 hafta yıkamadan giyebilirsiniz.
Kot pantolonun uzun süre dayanabilmesi için 5 ila 10 giyimde bir yıkanması tavsiye edilir.
Uzmanlar, genellikle yatmadan önce duş alındığını, pek terlenmediğini ve iç çamaşırı da giyiliyorsa, pijamanın bir hafta boyunca yıkanmadan giyilebileceğini söyledi. Dr Rossi, kaban veya ceket gibi dış kıyafetler, cilde temas etmediği için de genellikle ayda birden fazla yıkanması gerekmediğini söyledi.
Jean pantolonlarınızı özellikle yaz ayları boyunca 1-2 kullanımdan sonra hızlıca yıkamak isteyebilirsiniz, ancak ortalama olarak yaklaşık 5-10 kez giydikten sonra yıkamanız tavsiye edilmektedir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
%100 Pamuk Kumaş Çeker mi? Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Gömlek asımı:
Gömlekleri hızlı bir şekilde kurutmak için gömleğin bol olan yerini asmak gerekir. Bazıları gömleği yakasından assa da bu yöntem pek önerilmez. Çünkü, gömlekler yakadan asıldığı zaman kolay bir şekilde deformasyona neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri