Çoğunlukla hamileliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı, 14. haftaya kadar devam eder. Hamilelik belirtilerinden biri olan mide bulantısı şikayeti, gebeliğin başlamasıyla birlikte kadın vücudunda hızla değişim gösteren hormonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Mide Bulantısı: Gebeliğin ilk haftası yaşananlar arasında görülen mide bulantısı, çoğu gebede olan bir durumdur. Özellikle sabahları olan mide bulantısı, bazen kusmayla bazen de kusma olmadan seyredebilir. Mide bulantısına zaman zaman yiyeceklerden tiksinme ve yemek kokularına hassasiyet de eşlik edebilir.
Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.
Gebelik döneminde mide bulantısı şikayetlerinin görülmesinin en temel nedeni hormonlarda yaşanan değişimlerdir. Gebelik sürecine girildiğinde anne adayında bazı hormonlar artış gösterir. Bu dönemde en çok B-HCG hormonu artacaktır. Bu hormonun artmasıyla birlikte mide bulantısı şikayetleri de ortaya çıkacaktır.
1 haftalık hamilelikte mide bulantısı olur mu? Evet, 1 haftalık hamilelikte mide bulantınız olabilir. Hamileliğinizin ilk haftasında uterustaki kramplar ve hormon seviyenizdeki değişiklikler sebebiyle mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin ilk trimesterinde yani ilk 3 aylık döneminde yoğun olarak yaşanır. Özellikle 6-10. haftalar arasında görülen hamilelikte mide bulantısı ve kusma ilk 3 aylık dönemden sonra zamanla azalmaya başlar.
Evet, 2 haftalık hamilelikte mide bulantısı olabilir. Ancak olup olmaması ya da şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu dönemde kokulara karşı da aşırı hassas olabilirsiniz. Ağzınıza değişik tatlar gelebilir ve tüm bunlar midenizi bulandırabilir.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Nüfusun önemli bir yüzdesini etkileyen bu durum kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Sperm krampları ya da semptomları genellikle testislerde, alt karında, kasık bölgesinde ağrı bunun yanında mide bulantısı ve halsizlik hissi olarak tanımlanır. Sperm Krampı Nedir?
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
Bulantılar, çoğunlukla 4 – 8 haftalıkken başlar ve 14 – 16 haftalıkta azalır.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Kanda hCG Ölçümü ile Gebelik Testi
Bu nedenle korunmasız ilişkiden sonraki 8-11 gün içerisinde kanda hCG ölçümü ile gebelik tanısı konulabilir ya da gebeliğin gerçekleşmediği saptanabilir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Eğer kadının yumurtalama döneminde cinsel ilişki olursa, kadının yumurta kalitesinde ve erkeğin de sperm hücrelerinde herhangi bir sorun yoksa, ortalama 1 buçuk gün sonra döllenme süreci başlar. Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri