Hamileler genellikle tatlı yiyeceklere, özellikle çikolata ve dondurma gibi şekerli atıştırmalıklara aşerir. Ayrıca balık, süt ürünleri ve meyveler de hamilelik sırasında sıkça aşerilen yiyecekler arasındadır. Hamilelerin beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmek önemlidir ve bu aşermeler genellikle geçici bir durumdur.
Başlangıç zamanıyla ilgili keskin bir çerçeve çizilemeyen gebelikte aşerme, genellikle 7 ila 16'ncı haftalar arasında kendini gösterir. Hamilelikte aşerme 4'üncü aydan itibaren kesilmektedir.
Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir. İkinci trimesterde aşermeler azalacağı gibi bazı anne adaylarında bu süreç tüm hamilelik döneminde devam edebilir.
Yani aşerme hali ilk 12 haftada kendini göstermeye başlar, 12-24 hafta arasında yoğunlaşır ve 24-36 hafta arasında azalarak biter diyebiliriz.
Hamilelik belirtisi olarak bilinse de aşermek, bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum değil. Yani, “hamileler aşerir” diye net bir kuram yok. Bazı uzmanlar, aşermenin hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir durum olabileceğini belirtiyor.
İlgili 18 soru bulundu
2 aylık hamilelerde bazı yiyeceklere karşı aşırı bir istek görülebilir. Tüm hamilelik boyunca da ara sıra devam edebilen ve aşerme olarak adlandırılan bu durum, genellikle hormonel değişimlerin sonucu olarak oluşur.
Gebelikte ilk 10 hafta bebeğinizin yerleşmesi, tutunması, organsal gelişimleri için en kritik haftalardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Erhan Karaalp, bebeklerin ilk haftalardaki gelişimini ve oluşabilecek riskleri yazdı. Gebeliğinizi ilk 10 haftaya kadar yakın çevrenizle paylaşmamaya özen gösterin.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Bu şiddetli istek, genellikle aşırı tuzlu, ekşi ya da tatlı yiyeceklere karşı hissedilir. Söz konusu yiyeceklerdeki baskın olan tadın bu hissi yarattığını da söyleyebiliriz. Aşermek, halk arasında hamileliğin belirtisi gibi algılansa da her hamilenin aşereceği gibi bir durum söz konusu değildir.
Göğüslerde hassasiyet başlayabilir. Sık idrara çıkma ve aşerme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Gebelikte 5. hafta belirtileri arasında aşırı tükürük salgısı da olabilir. Koku alma duyusunda aşırı hassasiyet olduğu için bazı yiyeceklerden tiksinme görülebilir.
Aşerme Süreci
Bebek cinsiyetinin tahmin edilmesinde güçlü olan bir diğer dayanak ise aşerme şeklidir. Kız bebek tahminini güçlendiren en önemli dayanaklardan biri, anne adayının sürekli tatlı aşermesidir. Bu dönemde kız anneleri sürekli tatlı takviyesine ihtiyaç duyar.
Hamilelik esnasında aşırı tuz kullanımı tansiyonu yükselttiği için de gebelik zehirlenmesine neden olabilir. Preeklampsi eğer tedavi edilmezse hem anne hemde bebek ölümlerine neden oluyor" dedi.
Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı tekil gebeliklere göre çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında daha şiddetli görülür. Genellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları tarafından daha yoğun hissedilen mide bulantısı, kokular tarafından da tetiklenebilir.
Gebelikte Aşerme ve Tiksinme Ne Zaman Başlar ve Biter? Aşerme ve tiksinmeler,ilk trimesterde vücudunuzdaki tüm hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan, gebeliğin erken belirtileridir. Birçok kadın için ikinci trimesterde aşermeler azalır ve bebeğiniz doğduktan sonra tüm aşerme ve tiksinmeler geçmişte kalır.
Çiğ ya da az pişmiş eti kesinlikle yememek gerekir. Çiğ ete elle temas edildiyse eller iyice yıkanmalıdır.
Mide bulantısı, hamileliğin erken belirtilerinden biri olsa da ilk üç aylık dönemde, bazen daha uzun süren periyotlarda görülebilir. Sağlıklı bir hamileliğin belirtisi olarak kabul edilir ve sabah erken saatler başta olmak üzere gece de dahil günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Meme uçlarında kararma, ağrı ve hassaslaşma başlayabilir. Bazı besinlere karşı aşermeler yaşanabilirken bazı besinlere karşı güçlü bir tiksinti yaşanabilir. Gaz ve şişkinlik yaşanabilir. Yorgunluk görülebilir.
İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin karın çevresi genişler. Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Gebelikte ilk 3 ay yatış pozisyonu yüz üstü olabilir. Yüz üstü uyumaktan hoşlanıyorsanız karnınız büyüyene kadar bu şekilde yatabilirsiniz. Karnınız büyüdükten sonra yüz üstü yattığınızda rahat edemeyeceğiniz için kendinize farklı bir uyku pozisyonu bulmanız gerekecektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri