İcra işlemlerinden sonra tazminat ödemesini ister karşı tarafa isterse de karşı tarafın avukatına yapar. Bu sayede alınamayan tazminat ödemiş olur. Eğer icra takibi ile de her hangi bir şekilde tazminat ödemesi alınamaz ise kişiler ödemedikleri tazminat için hapis cezası da almaktadır.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
Dolayısıyla boşanmada tazminat kararının kesinleşmesi icra edilebileceğini, yani ödenmesi gerektiğini gösterir. Sonuç olarak boşanma tazminatı ödenmezse icra ve haciz yolu ile zorla tahsil edilir. Yani boşanma davasında kazanılan tazminat nasıl alınır şeklinde bakıldığında icra ve haciz mümkündür.
Tazminata ilişkin mahkeme kararları kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan icra takibine konulamaz. kesinleşen mahkeme kararında hükmedilen tazminat ile vekalet ücreti, davacı veya vekilin davalı idareye yazılı şekilde bildireceği banka hesap numarasına, bu bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün ...
İlgili 17 soru bulundu
İşverenin alacaklıya kıdem tazminatını ödemesi için belirlenmiş olan bir süre bulunmamaktadır. Alacaklı olan kişi ile işveren arasındaki anlaşmaya bağlı olarak bir süre belirlenebilir. Kıdem tazminatı alma hakkı olan kişinin durumu göz önüne alınarak bir süre belirlenmelidir.
Avukata verilen ahzu kabz yetkisi verildiği takdirde mahkemece kazanılan tazminat avukatın hesabına yatar. Avukat başta belirlenen ücreti kendisi alarak kalanını müvekkiline verir. Tazminat avukatın hesabına mı yatar ve avukat tazminatın ne kadarını alır hususu bu şekildedir.
Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilebilir. Çünkü bu tazminat, tarafın geliri olup olmamasıyla ilişkili değildir. Boşanma davasında kusurlu olan taraf, tazminatla cezalandırılır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Masrafları karşı tarafdan icra yolu ile alacaksınız.
Tazminat davaları ortalama 1,5 – 2 yıl gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.
Tazminat almak için aracılık bürolarına başvurulabilir. Kıdem ve ihbar tazminatı giydirilmiş ücret baz alınarak hesaplanır. Bu ücretin içerisinde sadece aylık maaş değil, yol ve yemek ücretleri de yer alır.
Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır. İŞKUR tarafından başvuru incelenir ve işçi ve işveren uzlaştırılmaya çalışılır. Bu durumdan her zaman sonuç çıkmayabilir. Ancak mahkemede delil olarak kullanılabilir.
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Ödenmezse ne olur? Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.
Tazminatımı Nereden Öğrenebilirim? Hayat sigortasında sigorta tazminat bilgileri sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor.
Doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak
Kamu, kurum veya kuruluşlarınca yapılacak kıdem tazminatı ödemeleri, doğrudan işçinin banka hesabına yapılacak.
Kıdem tazminatı bir işçinin en temel hakkıdır. Çünkü bu hak 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin işe başladığı günü esas almaktadır. Hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren tarafından çalışana ödenen tazminata kıdem tazminatı denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri