Hamilelikte baş dönmesine eşlik eden mide bulantısı genellikle sabah hastalığı olarak adlandırılır. Genelde hamileliğin ilk trimesterinde yani yaklaşık 6. haftadan itibaren başlar ve 12.-14. haftalara kadar devam edebilir. Bu belirtiler değişkenlik gösterebilir ve her kadında farklılık arz edebilir.
Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir.
1 haftalık hamilelikte mide bulantısı olur mu? Evet, 1 haftalık hamilelikte mide bulantınız olabilir. Hamileliğinizin ilk haftasında uterustaki kramplar ve hormon seviyenizdeki değişiklikler sebebiyle mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Hamilelik korunmasız cinsel ilişki sonrasında yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde meydana gelir. Bazı kadınlar hamilelik belirtilerini hamileliğin başlamasından bir hafta sonra, yani döllenmiş bir yumurta rahminizin duvarına yapıştığında ortaya çıkan yerleşme kanaması ile fark edebilir.
1 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Bunlardan en sık rastlananları adet gecikmesi, hafif lekelenme ve/veya kramplar olarak karşımıza çıkmaktadır. Embriyo anne rahminde gelişip büyüdükçe, diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, mide bulantısı ve yorgunluk olabilir.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik (hamilelik) belirtileri başlar.
Döllenmeden yaklaşık olarak 11 gün sonra kan numunesinde, HCG hormonunda yüksek değeler saptanabilir ve bundan birkaç gün sonra da idrar testi aracılığıyla veriler elde edilebilir. Kan testindeki değerin yükselme bilgileri, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğuna dair bilgiler sunmaktadır.
Bazı kadınlarda az miktarlarda kanama, akıntı ve lekelenmeler hamileliğin ilk belirtilerinden biri olur. Yerleşme kanaması olarak da bilinen bu akıntılar, döllenmiş yumurtanın rahmin iç tabakasına tutunması nedeniyle meydana gelir. Gebelik gerçekleştikten 10-14 gün sonra, adet kanamasına yakın bir dönemde görülebilir.
Hamilelik ilk günleri belirtileri gözlemlemek için erkendir. Ancak eğer belirti görülürse mide bulantısı, baş dönmesi ve göğüs hassasiyeti olarak ortaya çıkabilir.
Erken hamilelik belirtileri dendiğinde ilk akla gelen adet gecikmesidir. Adet gecikmesi dışında adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı, halsizlik, kokulara aşırı hassasiyet, memelerde dolgunluk ve ağrı da erken hamilelik belirtilerindendir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Eğer mide bulantısı sebebiyle yeterince beslenemiyorsanız adetin gecikmesinden önce bile baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durum bazen (her zaman olmasa da) hamileliğin ilk günlerinde görülebilir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Testler dışında hamileliğin tek öğrenme yolu ultrason ile olur. İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Spermler vücutta 5-6 güne kadar yumurta ise 1 gün canlı kalır. Yumurtlamadan 5-6 gün önce ilişki olmuşsa gebelik ilişkiden 13-14 gün sonra yumurtlama günü ilişki olmuşsa 7-8 gün sonra test pozitif çıkabilir.
Her kadında adetin 14. gününde yumurtlama olmuyor, her kadının döngüsü 28 günde bir değil bu nedenle değişiklik gösterdiğinde ne zaman döllenme olduğunu bilemeyebiliriz. Ultrasonla baktığımızda gebelik haftasında bir uyumsuzluk varsa bu duruma kabaca geç döllenme diyebiliriz.
İlişkiden sonra, sperm ve yumurta birleştiğinde döllenmiş yumurta gelişir ve bu embriyo rahmin iç yüzeyine tutunur. İmplantasyon genellikle döllenmeden sonra 6 ila 10 gün içinde gerçekleşir, ancak bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda bu süreç daha erken veya daha geç olabilir.
Gebelik tespiti için kan testi ise adet gecikmesinden 5 gün sonra yapılabilir. Adet gecikmesinden kaç gün sonra test yapılmalıdır, sorusuna da 5 gün cevabı verilebilir. Bazen ilk test negatif çıkabilir.
İdrarla gebelik testini şu adımlarla gerçekleştirebilirsiniz: Aldığınız hamilelik test paketi içerisindeki test çubuğunu idrarın akışına doğru tutun veya bir kaba doldurduğunuz idrarın içine en az 10 saniye batırın. Daha kesin sonuç için 10-15 dakika kadar bekleyin.
Evet, adet olacakmış gibi ağrı hamilelik belirtisi olabilir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde, implantasyon kanaması ve rahmin büyümesi gibi nedenlerle kasık ve karın ağrıları görülebilir. Bu nedenle, adet olacakmış gibi ağrı hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Adete yakın veya beklenen adet tarihinde idrarda gebelik testi pozitif çıkabilir. Ama adete yakın gebelik testinin negatif çıkması gebe olunmadığı anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri