Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Cevap: Kur'ân-ı Kerîm, temiz olan her yerde muhafaza edilebilir. Belli bir yükseklik şart değildir. Yere de konsa bir zararı yoktur.
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Çıplak vaziyette olması durumunda mukaddesatımıza ait şeylerin bulunduğu odada yatmak edebe aykırıdır. Çıplak olmamak ve direkt ayak temas ettirmek gibi bir durumda olmadığı sürece öyle yerlerde yatılmasında sakınca yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Uzman, başı kapalı Kuran dinlemenin adetten olduğunu ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil.
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Böyle durumlarda Kur'an'a saygı ve yüceltme açısından Kur'an radyosunu kapatmak daha doğrudur. Şeyh Abdulaziz bin Baz'a şöyle soruldu: Ev dışına çıkıldığında evde Kur'an-ı Kerim okunmasını açık bırakmanın hükmü nedir? Cevap: Sakıncası yoktur.
Kuran-ı Kerimi ve diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmaksızın çanta içinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur. Zira belden aşağı vaziyette taşımak Kuran'a bir hürmetsizlik değildir. Elbette en güzeli Kuran'ı belden yukarıda taşımaktır.
Hanefî ve Hanbelî âlimler eskimiş, yıpranmış veya okunamayacak hâlde olan Mushafları ya da Allah lafzının ve Kur'ân âyetlerinin yazılı olduğu kâğıtları ve kitapları toprağa gömmek gerektiğini belirtmişlerdir (Haskefî, ed-Dürrü'l-Muhtâr, 30; İbn Teymiyye, Mecmu'u'l-Fetâvâ, 12/599; Buhûtî, Keşşâf, 1/137).
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir.
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Buna göre, başkalarının dinlemesine mani olmadan camide sesli olarak Kur'an okunurken bir kenarda namaz kılmakta sakınca yoktur.
İnsanla alâkalı meleklerin bir başka görevi de insanlara iyi ve hayırlı şeyleri telkin etmek, böylece onların doğru yola girmelerini, ruhen yükselmelerini sağlamaktır. Sorularınıza gelince: 1. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu yere melekler gelir.
Değerli kardeşimiz, Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken... Bu nedenle bu vakitlerde Kur'an okumak caizdir.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri