Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Gebelikte devamlı uyku hali, halsizlik, bitkinlik hiç de az rastlamadığımız bir durumdur. Özellikle ilk aylarda fazla olup, gebeliğin ortalarına doğru hafifleyecek ve doğuma yakın tekrar artacaktır. Bazı gebelerse, tüm gebelik boyunca yorgun hissedebilirler.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Artan östrojen ve progesteron seviyesi, kan basıncının düşmesi, sıkça bölünen uyku, sindirim problemleri, sabah bulantıları, anksiyete, bel ve rahim ağrıları gibi birçok değişiklik hamilelikte aşırı halsizlik problemi yaşanmasına neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Bunun yanında hamile biri gece boyu ortalama 9 saat uyumalıdır. Gündüzleri de şekerleme yapmak iyi bir seçimdir. Gün içerisinde 45-60 dakikalık bir uyku, anneyi dinç tutar ve yorgunluk hissini azaltır. Gebeler daha çok sol yana yatmayı tercih etmelidir.
İkinci üç aylık dönem gebeliğin 13. haftası ile 27.haftası arasındaki dönemdir.”Altın dönem” olarak da adlandırılan bu dönemde gebeliğin başlangıcındaki yan etkiler azalmış buna karşın son üç aydaki rahatsızlıklar ise henüz başlamamıştır.
Gebelikte iştahsızlığın önlenmesi için aşırı yağlı gıda tüketiminden uzak durmak, ara öğün sayısını artırmak ve kısa süreli yürüyüş gibi egzersizler önerilebilir. Hamilelikte iştah kaybı ilk üç ayın sona ermesiyle birlikte ortadan kalkar.
Çoğunlukla hamileliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı, 14. haftaya kadar devam eder. Hamilelik belirtilerinden biri olan mide bulantısı şikayeti, gebeliğin başlamasıyla birlikte kadın vücudunda hızla değişim gösteren hormonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Özellikle ilk 3 ay yüksek progesteron hormonu, uyku ihtiyacını arttırarak, vücudu halsiz bırakabilir. Bu nedenle gebelik döneminde mümkün olduğunca iyi bir uyku alabilmek önemlidir.
Hamilelikte 7. haftada halsizlik ve enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali gibi sorunlar bu hafta için oldukça doğaldır. Sürekli olarak dinlenme halinde olmak yerine açık havaya çıkmak, yürüyüş veya hekiminizin de uygun göreceği küçük egzersizler yapmak bu sorunla mücadele açısından oldukça etkilidir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Hamileliğin son aylarında büyüyen rahimin göğüs kafesine baskı yapmasıyla nefes darlığı nispeten sık görülür.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
Bunun en yaygın örneği, erkek bebek doğuracak anne adaylarının rahat bir hamilelik dönemi geçirmesidir. Erkek bebeklerde mide bulantısı gibi semptomlar pek görülmez.
Yatmadan önce kafeinli içecekler ve çikolata tüketmeyin. Yatmadan önce sıvı tüketimini azaltın. Ilık banyo yapın ve mümkünse masaj uygulayın. Beslenmenize destek olacak tedavileri alın: Gebelikte doktorunuza sormadan ilaç kullanmayın ama “melatonin” doğal bir hormon olup bebeğinizin beyin gelişimine de yardımcı olur.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur.
3 aylık gebelikte bebekte neredeyse tüm organlar çalışmaya başlamıştır. Pankreas, insülin üretmeye başladı. 3. ayın sonunda bağırsakları karnın içine tam olarak yerleşmiş durumdadır. Bebeğiniz artık daha önceleri kan hücreleri sağlayan yolk kesesine ihtiyaç duymayacak.
Anne adayları hamilelik sürecinde karınlarının nasıl görüneceğini merak etmektedir. 26 haftalık gebelikte anne adayının karnı büyümeye devam eder. Anne adayına dışarıdan bakıldığı zaman gebelik rahatlıkla fark edilmektedir.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
10 haftalık bebek kaç aylıktır? sorusunun cevabı hamilelik hesaplamasına göre 3. aylık gebelik demektir. Hamilelik hesabı anne adayları ve halk arasında ay hesabı üzerinden yapılsa da doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri