Hamilelikte, erken doğum kasılmalarının durdurulmasında ve preeklampsi adı verilen gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve idrardan protein kaçağı ile karakterize klinik tabloda magnezyum sülfat tedavisi damar yoluyla verilir.
Magnezyum kalp, kas ve sinir sisteminin çalışmasında yer alan bir elementtir. Bir insanın günlük magnezyum ihtiyacı yaklaşık 450 mg'dir. Hamilelikte ise magnezyum kullanımı önerilmemektedir.
Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar : Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Hamilelikle magnezyum takviyesi gerekli değildir ancak bazı durumlarda doktorunuz verebilir. Günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg iken hamilelikte bu miktar 450-700 mg. a kadar çıkabilir. Vücudumuzdaki tüm hücreler magnezyum içerirler. Özellikle kalp, kaslar ve böbrekler normal işlevini yaparken magnezyuma gereksinir.
İlgili 44 soru bulundu
MAGNORM için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. MAGOSİT'i hamilelik döneminde doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Magnezyum malat:
Bu formu özellikle kas ağrısı, güçsüzlüğü ve kronik yorgunluk problemi olan hastalara iyi gelir. Mitokondri sağlığını düzeltir. Diğer formların aksine enerji verir ve uykuyu kaçırabilir. O nedenle SABAH alınması gerekir.
Olası yan etkileri ve dozu
Magnezyum malat, özellikle yüksek miktarlarda alındığında mide bulantısı, ishal ve mide kramplarına neden olabilir. Günde 5.000 mg'ın üzerindeki dozların toksititeye neden olabilir, düşük tansiyon, ciltte kızarıklık, kas güçsüzlüğü ve kalp problemleri gibi ciddi belirtiler görülebilir.
Kalp, böbrek, kemik ve karaciğerde yoğun olarak bulunan Magnezyum Bisglisinat ve Magnezyum Sitrattan oluşan toplam 140 mg Elementel Magnezyum; bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olurken aynı zamanda yorgunluk ve bitkinlik ile mücadele eden B6 Vitamini içeren gıda takviyesidir.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir.
Hamile ya da emzirme döneminde kullanımları güvenli olmayabilir. Bu durumda doktorunuza danışmadan bu ürünleri kullanmayın. Herhangi bir hastalığınız nedeni ile kullandığınız ilaçlar ile takviye edici gıdalar arasında ciddi etkileşimler olabilir. Bu nedenle zarar görebilirsiniz.
“Hamilelikte vitamin ilacı kullanılmazsa ne olur?” diye merak ediyorsanız yapılan araştırmalar sağlıklı anne adaylarının gebelik sırasında herhangi bir vitamin desteği almaması hem kendileri hem de bebekleri için bir problem yaratmayacağı yönünde.
1-Magnezyum Malat= Malik aside bağlı magnezyum formudur. Malik asit birçok gıdada bulunur özellikle de meyvelerde bulunmaktadır. Bu magnezyum formunun enerjiyle alakalı tüm sorunlarda en iyi form olduğu düşünülmektedir. Malik asit krebs siklusundeki anahtar bileşenlerden biridir.
Enerji üretim süreçlerini desteklediği için sabah kahvaltıdan 2 saat kadar sonra alınması çok daha iyidir. 4- Mg BİSGLİSİNAT: Magnezyumun glisin aminoasidi ile şelat formudur. İyi emilen bir formdur ve minimum müshil etkisine sahiptir.
Orzax Ocean ExtraMag Üçlü Kombinasyon Takviye Edici Gıda 60 Tablet; yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına, kas fonksiyonuna, protein sentezine, kemiklerin ve dişlerin korunmasına katkıda bulunan magnezyum içeren takviye edici gıdadır.
Magnezyum sitrat, osmoz etkisiyle suyu dokulara çeker. Bağırsağa geldiğinde, yeterli suyu çekerek dışkılamayı teşvik eder. Ek su bağırsak hareketliliğini uyarır. Böylece rektal ve kolon sorunları tedavi etmek için kullanılabilir.
MAGNEZYUM SİTRAT: Kas ağrıları, kas krampları, tekrarlayan kas spazmları, kronik kabızlık halleri gibi durumlarda öncelikle tercih edilecek magnezyum formudur. MAGNEZYUM GLİSİNAT: Uyku sorunları, kronik stresle mücadele, âdet sancıları ve sakinleşme ihtiyacı durumlarında tercih edilmelidir.
Magnezyum tablet takviyelerinin yemeklerle birlikte alınması önerilir. Aç iken magnezyum takviyesi almak bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yol açarak ishale neden olabilir.
Hamilelikte magnezyum kullanımı
Gebelikte magnezyum takviyesi rutin olarak önerilmez. Ancak hassas bağırsak hastalığı (İBS), ülseratif kolon gibi gastrointestinal hastalıklara sahip hamilelerde, diyabet, pankreatit, hipertiroidisi olanlarda, böbrek rahatsızlığı olanlarda magnezyum eksikliği olabilir.
Hamilelik döneminde fetüsün normal gelişimi için önemlidir. Kan şekerinin ve kan basıncının kontrolünde de rol alıyor. Hamilelik süresince yeterli düzeyde alındığında magnezyum erken ve ölü doğumlarla birlikte gebelik zehirlenmesini de önlüyor. Bebeğin kemik ve diş gelişimi için de olmazsa olmazdır.
Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu gibi besinler magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda gebelikte doktorunuza danışarak günde 1 şişe maden suyu içmeniz magnezyum açısından faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri