Arap Dilinde lâm harfi, anlam spektrumu en geniş harflerdendir. Bu anlamlardan birini yansıtan 'Lâmu'l-âkıbe' terimi; “birinci eylemin sebebi olarak, genellikle istenme- yen ve zorunlu olmayan sonucun dikkat çeken farklı bir üslupla öne çıkarılması” sade- dinde kullanılmaktadır.
Ayrıca “Allah” kelimesinin “lâm”ı, önde ötreli veya üstünlü bir harf bulunup kendisine ulanması durumunda kalın okunur. Lâm, kelimelerin yapısında asıl harf olarak bulunduğu gibi zâit (ziyade) harf olarak da gelir: عبد ← عبْدل؛ ذك ← ذلك؛ علّ ← لعلّ gibi.
Bazı doğu edebiyatı eserlerinde "sual" kelimesi yerine Arapçada, "sual sözcüğünün son harfi olan lam , "cevap" yerine ise "cevap sözcüğünün ilk harfi cim harfi" yazılırdı.
Lâmelif, sanıldığının aksine lâm ve eliften oluşan birleşik bir harf olmayıp lâm desteğine yazılmış sâkin med elifinden ibaret bir tek harftir. Harfleri ortaya koyanın amacı, onların birbiriyle nasıl terkip oluşturduğunu göstermek değil aksine her harfi müstakil olarak belirlemektir.
Lâm. Mîm.”, tefsir ilminde “hurûf-i mukattaa” diye bilinen ve “ayrı ayrı okunan harfler”dir. Kur'ân-ı Kerîm'in yirmi dokuz sûresine bu harflerle başlanır. Bazıları sûre başlarında müstakil bir âyet iken, bazıları da âyetin bir bölümüdür.
İlgili 41 soru bulundu
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır.
Buna göre “elif-lâm-mîm”in mânası, “Yaratılmışların çeşitli oluşlar ve ilişkilerle belirlenmiş hayatlarının gerekli kıldığı, ihtiyaç duyduğu irşadlar gayb âleminden gelerek onların hayatlarına girmekte ve yollarına ışık tutmaktadır” demektir (el-Fevzü'l-kebîr, s. 64; hurûf-ı mukattaa konusunda genişbilgi için bk.
Lam sesi dil ucunun iki yanının, üst-ön dişetlerine dokundurulması suretiyle çıkarılır. İnce bir sestir. Türkçedeki "Le" sesi gibidir.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
لا - Lam ve elif Arapça tek başına hayır demektir. Durmak yasaktır. Eğer durulursa ve ayet sonu değilse, okuyucu işaretten önceki bir yerden başlamalıdır.
Arapça kelime literatüründe La kelimesi hayır anlamında kullanılmaktadır. Olumsuz olan kelimelerde la kelimesi eklenir ve o kelime olumsuz anlama gelir. Kelime-i tevhidte La ilahe illa Allah kelimesinde yer alan La ret anlamındadır.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb. 3.
Selamünaleyküm ya da esselamu aleyküm (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, romanize: as-salāmu ʿalaykum, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum]), "Barış sizin üzerinizde olsun" anlamına gelen Arapça sözlü selamlamadır.
"lam (mikroskopta kullanılan)" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç slide i.
Allah Kelimesindeki Lâm Harfinin Okunuşu
Eğer Allah ( لله ) kelimesindeki Lâm ( ل ) 'dan önce gelen harfin harekesi üstün veya ötre olursa kelimedeki Lâm harfi kalın, esre olursa ince okunur. Kısaca önceki harfin harekesi yukarıdaysa Lâm kalın, aşağıdaysa ince okunur.
Lenfanjiyoleyomiyomatozis (LAM) nadir görülen, ağırlıklı olarak doğurganlık çağındaki kadınları et- kileyen, etiyolojisi bilinmeyen interstisyel bir akciğer hastalığıdır (1). Bu hastalıkta mikroskopik olarak düz kas hücrelerinin difüz proliferasyonu izlenmektedir.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi.
En erken yazımı döneminde Arap alfabesi, bugün kullanılan 28 harfe karşılık, noktalama gibi hiçbir yardımcı işaret içermeyen 22 harfi karşılayan 15 farklı harften oluşmaktaydı.
LÂM. Dil ucunun iki yanının üst ön damağa (ön diş etlerine) dokundurulmasıyla çıkar. İnce ve yumuşak bir harftir.
Mahreç ise lügatte çıkış yeri anlamına gelip,3 ıstılah olarak bir harfin kendisine ait olan yerden çıktığı ve diğer harflerden ayrıldığı ve fark edildiği yere denmektedir.
Ll, Türk alfabesinin 15. harfi, harfin kullanım sıklığı % 5,75. Arap alfabesine dayalı Osmanlıcada lâm adıyla bilinirdi. L, ince ünlülerle beraber kullanıldığı zaman ön damak, kalın ünlülerle beraber kullanıldığı zaman da alt damaktan çıkarılan yumuşak, yayvan ve akıcı bir sestir.
Bu harfler Kur'ân'ın îcâzını ve mucizeliğini gösterir. Yani, Kur'ân'a, ilk nâzil oluşundan bu zamana kadar hiçbir insan eli karışmadığı gibi, bundan sonra da karışmayacaktır. Ayrıca Kur'ân'ın bir harfinin dahi taklidi mümkün olmamıştır ve olamayacaktır.
d) Hurûf-ı mukattaa Kur'an'ın i'câzını ortaya koymak amacıyla kullanılmıştır. Gerçi bu harflerin tamamı Arap alfabesinin yarısından ibarettir; ancak Araplar'da alfabenin tamamını ifade etmek üzere kısaca “elif bâ tâ sâ” demek âdet olmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri