Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir.
Çiğ tavuk, et ve balık
Çiğ tüketilen deniz ürünleri, az pişmiş et veya tavuk eti, bakteri riski taşıdığı için hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını tehdit eder. Bu ürünlere çıplak elle dokunduğunuzda bile ellerinizi iyice yıkayın.
İlgili 24 soru bulundu
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Kesinlikle işlenmiş şarküteri ürünü gıdalar yenmemelidir (sosis, salam, el yapımı hariç sucuklar, füme etler, hazır gıdalar, konserveler……). Anne adayının beslenmesinde Omega-3 yağ asitlerinin değerini bilmeyen yoktur.
Hamilelikte ortalama 20. haftadan sonra karın da büyümeye başlar.
Ancak, “hamilelikte kaçıncı aydan sonra ilişkiye girilir?” sorusuna cevap olacak kesin bir zaman belirtmek doğru değildir. Şartlar uygun olduğu müddetçe ve cinsel isteğiniz varsa, hamileliğin ilk başlarından itibaren ilişkiye girilebilir.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir.
Hamilelikte Hangi Bitkiler Sakıncalı Olabilir? Özellikle adaçayı, meyan kökü, maydanoz otu, ahududu yaprağı, kekik gibi bitkilerin rahim kasılmalarını tetikleyebileceği ve kanamaya neden olarak hamilelik dönemi için tehdit oluşturabileceği bilinmektedir.
Hamilelikte tüketiminin önerilmediği yiyecekler arasında cips de bulunur.
Ülkemizin en sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacun, açılmış hamurun üzerine çeşitli baharatlar ve kıyma eklenerek pişirilir. Hamileler lahmacun yiyebilir ancak lahmacunun güvenilir ve hijyenik bir şekilde pişip pişmediği, içine ne tür malzemeler konulduğu önemlidir.
Son derece faydalı ve besleyici olan kısır, hamilelerin ve bebeklerin folik asit ihtiyacını karşılamaktadır.
Hamilelikte salatalık oldukça yararlıdır. Hem annenin hem de bebeğin bağışıklığını güçlendiren salatalık hamilelik sürecinde en büyük sorun olan kabızlığın önlenmesini sağlar ve su kaybını da önleyerek hamileliğin sağlıklı devam etmesine yardımcı olur.
Bu canlılara örnek iri uskumru, kılıç balığı, tuna balığı verilebilir. Midye de gebelikte tüketilmemesi gereken deniz ürünleri arasındadır. Ülkemiz denizlerinde görülen bu deniz ürünleri kesinlikle tüketilememelidir. Daha az civa içeren balıklar haftada 1 defa tüketilebilir.
Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile hamilelerde düşüklere neden olan listeria bakterisinden kurtulamazsınız. Çünkü bu bakteriler soğuk koşullarda bile üremeye devam ediyor. Yani döneri çıkarttığımızda ertesi güne kadar yeniden ısıyla buluşana kadar bu mikroorganizmalar daha da çoğalıyor.
Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi? Hamilelik süresince yaşanan cinsellik, eğer hamilelik sorunsuz geçiyorsa ve bir komplikasyon gelişmemişse bebeğe ve hamilelik sürecine zarar vermez. Cinsel ilişki ve orgazm, düşükle ya da erken doğumla sonuçlanmaz.
Anal seks ise gebelikte önerilmez. Eğer gebeliğe bağlı hemoroid (basur) probleminiz varsa anal seks sıkıntı yaratabilir.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri