31 Ocak 2023 tarihinde belirlenen hamiline çekte tutar limiti tüm bankalar tarafından açıklanmıştır. Bu tarihten itibaren geçerli olan ve bankaların ödeme konusunda yükümlü oldukları tutar 3.600 ₺'den 6.000 ₺'ye artırılmıştır.
Hamiline çeklerin devri, çekin fiziki olarak el değiştirmesi ile gerçekleşmektedir. Hamiline çekin ayrıca ciro edilmesine gerek yoktur. Fakat cirolanan hamiline çeklerin hukuki niteliği değişmeyecektir.
Tacir hamiline çek, gerçek ve tüzel kişilere, esnaf ve sanatkar odasına kayıtlı olan kişilerin ticari ilişkilerden doğan borçlarının ödenmesi için verilen çeklerdir. Söz konusu çeklerin matbu olarak hamiline basılması durumuna ise tacir hamiline çek adı veriliyor.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, hamiline çek yazılması uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren kalktığına dikkat çekti.
Hamiline çek kimin elindeyse o kişi ya da kurum lehtar statüsü kazanır. Yani hamiline çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi ya da taraf vade tarihi geldiğinde çek ile bankadan ödemeyi alabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hamiline yazılı çekin Çek Kanunu açısından yeni işlevi diğer çeklerden kolayca ayırt edilebilmesini sağlamaktadır. Bunu da yeni zemin rengi ile gerçekleştirmektedir. Diğer çeklerden farklılaştırmanın amacı ise, kayıt dışı ekonominin kayı altına alınması, kara para aklanması ve terörün finansmanının önlenmesidir.
Hamiline yazılı çekler; “Hamiline" kaydı taşıyan ve çeki elinde bulunduran kimseye ödenmek üzere düzenlenmiş çeklerdir. Ödenecek kimsenin ismi belirtilmeyen çek hamiline yazılı sayılır. Çekin devredilmesinde teslim yeterlidir.
Nama yazılı çek alacağın temliki, emre yazılı çek ciro ve teslim ile hamiline yazılı çek ise sadece teslim yoluyla devredilebilmektedir.
Hamiline yazılı bir çekin ciro edilmesi halinde TTK m. 791 hükmü gereğince ciro hukuken dikkate alınmakta ve ciranta emre yazılı senetlerdeki kurallara göre çek bedelinden sorumlu olmaktadır. Söz konusu cironun sadece teminat fonksiyonu vardır. Ancak ciroya rağmen çek hamiline yazılı çek niteliğini korur.
Tacir Olmayan Hamiline Çeki, olarak mevzuatımıza girmiştir. Bu amaçla şirket, esnaf, tüzel kişi ya da tacirin, ticari bir ilişki nedeni ile düzenleyeceği çek “Tacir Çeki” olacak ve ticari borcunu düzenleyeceği “Tacir Emre Çeki” yada “Tacir Hamiline Çeki” ile ödeyebilecektir.
Hamile yazılı senetlerin devrinde ciro yapılması, çekin devrine ilişkin herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Diğer bir deyişle, hamile yazılı çeklerin cirosunda temlik (senetten doğan hakların devri) işlevi söz konusu değildir; zira ciro olmasa bile, teslim ile birlikte haklar devredilmektedir.
Bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 31 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 6.000 TL'den 9.270 (dokuz bin iki yüz yetmiş) Türk Lirasına yükseltildi. 2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinse bu tutar 8.650 TL olmuştur.
30-60-90 günlük planın amacı, yeni işe başlayanların işteki ilk 90 günlerinde beklenen kilometre taşlarını ve çıktıları anlamalarına yardımcı olmak ve şirkete hoş karşılandıklarını hissetmelerini sağlamaktır.
Buna göre hamiline yazılı çeki elinde bulunduran kişi yetkili hamildir22 ve çek bedelini talep etmeye de yetkilidir. Çek, hamiline yazılı olmasına rağmen, bu çek üzerinde ciro yapılmışsa, yapılan bu ciro çeki emre yazılı senet haline getirmediğinden23, hak sahibinin teşhisinde rol oynamaz (TTK m. 703).
Tacir ticari olmayan işleri için tacir çeki düzenleyemeyecektir. - Tacir olmayan çekler, tacir olmayan kişiler tarafından veya tacir olmasına rağmen gerçekleştirdiği ödeme işlemi ticari işletmesi ile ilgili olmayan tacirler tarafından düzenlenecek çek türüdür.
Çek, bono ve poliçeden farklı olarak hamiline düzenlenebilir. Hamiline düzenlenen çek, zilyet olan yani çeki elinde bulunduran ve bankaya ibraz eden bir kişiye ödenir.
Çek iptal davası, zıyaa uğrayan bir çekin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, çekin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece çekin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde çek iptal edilir.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
Ciro edilmek istenen çekin arkasına firmanın kaşesi basılır. Kaşe altına da firma yetkilisinin imzası atılır. Oluşumda başka yetkililer de var ise bu kişilerin de imzası yerleştirilebilir. Ciro edilecek bir çekte ne kadar imza olursa çek o kadar güvenilir kabul edilir.
Hamile yazılı çeklerde ise senet üzerine bir devir beyanının yazılması gerekli değildir; senedin zilyetliğinin devri yeterlidir.
Bankanın çekin karşılığı olmadığı hallerde karşılıksız tespiti yapması gerekir. Hesapta hiç para olmaması durumunda banka aracılığı ile belirli bir miktarda para alınabilmektedir. Hesapta hiç karşılık olmadığında çekin bedeli 2030 TL ve üzerindeyse banka 2030 TL'yi ödemekle yükümlü olmaktadır.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri