"Hammurabi, benim tanrımdır" anlamına gelen "Hammurabi-ili" kişi adı, hükümdarlığı sırasında ve sonrasında yaygınlaşmıştır.
Amori kökenli olan Babil Kralı Hammurabi, milattan önce 1810 ve 1750 tarihleri arasında yaşamıştır. Dünyanın dört köşesinin kralı lakabını alan Hammurabi sadece kendi halkı tarafından değil, diğer halklar tarafından da saygı gören ve sevilen bir yöneticiydi. İyi bir savaşçı olan Hammurabi iç ve dış politikaya hakimdi.
Hammurabi'nin kendi beyanına göre bu kanunların amacı “halkın üzerine güneş gibi doğacak ve imparatorluğu aydınlatacak” adaleti sağlamaktı. Hammurabi Kanunları'nın yazılı olduğu yaklaşık iki buçuk metre uzunluğundaki bu stelde Hammurabi'nin güneş tanrısı Şamaş tarafından kutsandığı görülüyor.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Hammurabi Kanunları aynı zamanda kısasa kısas olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi kanunları ile geçen ünlü Babil kralı Hammurabi şeklinde de ifade edilmektedir. M.Ö. 1760 yılları dönemlerinde çıkan hamurabi kanunları, tarihin en iyi şekilde korunmuş ve en eski yazılı kanunları içerisinde yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Bu stelde zayıfların ve öksüzlerin koruyucusu, Tanrı adına ülkeyi yöneten, adil ve insancıl hükümdar olarak kendisini tanıtır. Hammurabi Kanunları "kısasa “dişe diş, göze göz” şeklinde değerlendirilen ve suçu işleyene aynı ağırlıkta cezayı içeren kanunlardır.
c- İslam dinine yeni giren kimsenin Müslüman olmazdan önce işlediği suçlar bağışlandığı için ona karşı kısas uygulanmaz.
Belirtildiği üzere, tarihte ilk olmasıyla anılan kanun kodlarıyla bilinir. Oysa Mezopotamya'da daha eski kanunlar da vardı ama Kral Hammurabi kanun kodları en açık ve en kapsayıcı olmalarından dolayı, İbrani yazıcıların Mukkades Kitaba aldıkları kanunlar da dâhil olmak üzere diğer kültürler için de bir model olmuştur.
Babil ya da Babylon, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan antik şehirdir. Babil'in Asma Bahçeleri antik dünyanın yedi harikasından biri oldu. İştar Kapısı da kentin öne çıkan simgelerinden biriydi. MÖ 19. ve 15. yüzyıllar arasında ve yine MÖ 7. ve 6. yüzyıllar arasında dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi.
Hammurabi Kanunları, bilindiği kadarıyla tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarıdır. MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan kanunlar, Kral Hammurabi'nin çeşitli meselelerde verdiği kararları içerir. Hammurabi, kendisine bu yasaları yazdıranın Tanrı Şamaş olduğunu bildirir.
Suçun mağdurunu tazmin etmeye odaklanan Ur-Nammu Kanunları gibi daha önceki Sümer yasalarının aksine Hammurabi Kanunları, failin fiziksel cezasına daha fazla vurgu yapan ilk kanunlardan biridir. Her bir suç için belirli cezalar öngörmüştür ve masumiyet karinesini tesis eden ilk kanunlar arasındadır.
Babil'in bir kent devletinden yola çıkarak Mezopotamya'da büyük krallık haline gelişi ünlü yasa koyucu kral Hammurabi (M.Ö. 1793 – 1750) zamanında oldu. Babil kenti kralı Hammurabi öteki kentleri yenerek hepsine egemen oldu ve Babil krallığını kurdu.
Sumerler'den daha sonra tarih sahnesinde yer almış olan, Sami kökenli Babil krallığının kurucu kralı Hammurabi'nin hazırladığı ve 282 maddeden oluşan kanun metninde ise üç toplumsal sınıf dikkati çekmektedir.
Babiller Neleri İcat Etti? Babiller ya da Babil İmparatorluğu; matematik, astroloji ve astronomide oldukça gelişmiş bir uygarlıktır. Bugün ilk bilgisayar olarak değerlendirilen abaküs, Babiller tarafından icat edilmiştir.
(bak: Kanun ların Giriş ve Sonuç kısmı). Hammurabi, kısa kronolojiye göre, M. ö. 1728 den 1686 ya kadar1 43 yıl saltanat sürmüştür. Bu yıllarda Babil en parlak devrini yaşamış ve Mezopo tamya tarihinin hiç bir devrinde, başşehir olarak, bu derece önemli ve önder bir rol oynamıştır.
Hammurabi Kanunu, Sümer yasalarının uyarlaması ile ortaya çıkmıştır. Bu dönemden önce toplanan yasa koleksiyonları arasında U kralı ur-Nammu'nun kanun kitabı (MÖ 2050), Eşnunna kanun kitabı (MÖ 1930), ve İsin'li Lipit-İştar'ın kanun kitabı (MÖ 1870) yer alır.
Bağdat'ın 88 km. güneyindeki Hille kasabası yakınlarında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alan ve Bâbil, Kasr, 'Amran İbn Ali, İsnü'l-Esved, Cümcüme, Hümeyra ve Merkez adlı yedi tepe üzerine yayılmış bulunan kalıntıların Bâbil'e ait olduğu Araplar tarafından çok eskiden beri biliniyor ve bu yöreye Atlâlü Bâbil (Bâbil ...
Orta Babil Dönemi Sümerler ve Gutilerden sonra 1100 yıl devam etmiş yeni bir Türk devridir.
Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur.
Babil'in 6. kralı Hammurabi tarafından MÖ 1754 civarında hazırlanan bu kanunlar, dikilitaş ve kil tabletlere yazılmıştır. Toplumsal statüye bağlı olarak değişen ve "göze göz, dişe diş" şeklinde kısas mantığıyla düzenlenen 282 kanundan oluşur.
Kısas, İslâm hukukunda cezaların had, kısas ve ta'zîr şeklindeki üçlü ayrımı çerçevesinde Allah (kamu) hakkı bulunmakla birlikte şahsî hakkın ağır olarak ihlâl edildiği kasıtlı adam öldürme ve müessir fiil suçlarına öngörülen yaptırımlar kapsamında yer alır.
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Kan döküldüğünde, aşiret misillemesi şeklinde kısas gerçekleşir, katil bulunamazsa bir yakını infaz edilir veya kan bedeli alınırdı. Kısas toplumsal denklik şartı ile, maktulün kadın-erkek, köle-hür, seçkin ya da sıradan olması göz önüne alınarak, katilin aşiretinden denk birisi infaz edilirdi.
Kuran'da kısas
"Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız. ". (Bakara 179). "Kötülüğün cezası da misli kötülüktür, fakat her kim afvedip ıslâh ederse onun da ecri Allahadır, her halde o zalimleri sevmez". (Şûrâ 40).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri