Yumurta beyazı çırpıldıkça içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları sıvının içerisinde hapsolur, proteinlerin de sayesinde birbirlerine yapışmaya başlar ve beyaz hafif katı kıvamlı bir köpüğe dönüşür. İşte bu köpük keklerin puf puf kabarmasını sağlar, sufleye doku verir.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
YUMURTA BEYAZI NE İŞE YARAR? Vücutta demir eksikliği sonucu meydana gelen, kansızlığa, yorgunluğa ve saç dökülmesine iyi gelir. Yumurta beyazındaki manganez ve magnezyum, özellikle yaşlı insanlarda oluşan halsizliği hafifletmede başarılıdır. Yumurta akındaki kolin, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
Derin bir kaba un konur. Maya ve kabartma tozu dökülür ve karıştırılır. Daha sonra katı yağ, sıvı yağ, yoğurt, ılık süt, şeker, tuz ve yumurtanın akı konur ve yoğurulur. 1 tabağa beyaz peynir rendelenir ve içerisine kırmızı biber ve kekik konur.
Yumurtanın yapısında hava kabarcıkları olduğu için mayalanma sürecinde hamurun gelişmesini sağlar. Bağlayıcı özelliği ile de hamurun nemini korur, böylelikle raf ömrü uzar. Özellikle yumurtanın sarısı, yağ bakımından daha zengin olduğu için lipitlerden ötürü ekmeğin kabuğuna renk verir.
İlgili 45 soru bulundu
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Belki biraz kabarma ve yumuşaklık sorunu olabilir. Eline sağlık yine de bir dahakine mükemmel olacaktır eminim.
İlk olarak tek başına yumurta akı ile yapılacak maskenin nasıl uygulanmasından bahsedelim; Bir adet yumurtayı kabın içerisinde kırdıktan sonra sarısını, akından ayırın. Yumurtanın akını cildinize bir fırça yardımı ile sürün. Sürdüğünüz bölgeye kurumadan önce ince tek kat selpak yapıştırın.
Öte yandan yumurta akı cildi beyazlatma ve cilt lekelerini ortadan kaldırma konusunda da destekleyicidir. Yumurta akını cilt beyazlatma işleminde kullanmak isterseniz pratik bir yüz beyazlatma maskesi hazırlayabilirsiniz. Bunun için yumurta akının içine bir kaşık karbonat ilave edip iyice karıştırın.
Hamur işlerinin üzerine yumurta sürülmesi üzeri parlak iştah açıcı ürünler elde etmeniz için olmazsa olmazlardandır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Eğer ele yapışmayan kıvam tam olarak nasıl oluyor diye merak ediyorsanız küçük bir parmak testiyle bu doğru kıvamı tutturmanız çok daha kolay olacaktır. Hamuru yoğurup bir bütün haline getirdikten sonra hamurun üzerine parmağınızla bastırın.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurtanın sarısı yemeğe renk ve doku katar.
Ayrıca bazı hamur işlerinin ve fırında pişen tatlıların üst kısmına renk vermesi için yumurta sarısı sürülür. Köfte ve mayonez gibi yiyeceklerde ise bağlayıcı olması amacıyla yumurta sarısı kullanılır.
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Kullandığınız mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz
Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri