Türklerde kutsal kabul edilen ağaçlar; kayın, çam, kavak, ardıç, çınar, dağ servisi-sedir, servi-selvi, meşe-imen-emen, dut, söğüt ve elma ağaçlarıdır. Kutsal ağaçlara gösterilen saygı, verilen önem oldukça üst seviyededir.
“Bereket Ağacı”nın bir başka türü “nahıl” olarak görünür. Nahıl Arapçada hurma ağacı anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlı saray gelenekleri arasında yer alan nahıl da özünde bir bereket ağacıdır.
Şamanist Türklerin en kutsal bildikleri ağaç, kayın ağacıdır. Kutsal sayıldığı için de “Bay Kayın” denilen bu ağaç, bütün şaman ayinlerinde yer alır. Ağaç motifi olan kayın, Altaylarda şaman ayinlerinde, doğum, düğün ve bayramlarda önemli unsurdu. Ataların hayatları bu ağaçla bağlanırdı.
Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır. Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir.
Çok genel anlamda ağaç; Tanrı'ya ulaşmanın ve onunla iletişimin sembolü olarak görülürken, “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlama da işaret etmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Dilek Ağaçları Nasıl Hazırlanıyor? Dilek ağaçları için genellikle yapraklarını dökmüş olan bonsai ağaçları kullanılıyor. Bu ağaçlara dekoratif kartlar yerleştiriliyor ve bu sayede dilek ağacı görünümü kazanması sağlanıyor.
Mineral maddeler bakımından epey zengin olan kiraz baharın gelişini müjdeleyen ağaçlardandır. Kirazın çiçek açtığının görülmesi ile baharın geldiğini anlarız. Hayata yeni bir başlangıcın simgesi olarak görülen kiraz ağacının baharda açan çiçeği insana huzur vermektedir.
Yggdrasill, (Üggdrasill) yaşamın ağacını temsil eden mitolojik bir ağaçtır. İskandinav mitolojisinde çokça adı geçmektedir. “Dünyalar Ağacı” veya “Kader Ağacı” olarak da bilinmekte olup bazı kaynaklara göre Sibirya Şamanizmi ile de direkt olarak ilintilidir.
Yakut ve Altay Türkleri'nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya'yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı'na (Kutup Yıldızı) bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır.
Sütunlar genellikle yol olarak sembolize edilir ve genellikle farklı türde değerleri, elektrik yüklerini veya törensel büyü türlerini temsil eder. Aynı adı taşıyan diğer kavramlardan ayırt etmek için genellikle kabbalistik yaşam ağacı olarak adlandırılır. Yahudi Kabbalası'nda düğümlere sefirot ismi verilir.
Mit dünyasında incir ağacı, zeytin ve üzüm ağaçlarıyla beraber “varlığı” ve “bereketi” sembolize ediyor. İncir ağacının gölgesinde oturmak ya da bunların meyvelerinden tatmak dingin, huzur dolu bir var oluşu tatmak anlamına geliyor. İnsanlığın ilk giysisi olan yapraklar, üç dinin de kutsadığı bu ağaçtan koparılmış.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline geldi. Bu sembollerin anlamları ise kutsal kitaplara ve efsanelere dayanıyor. Zeytinle ilgili bu efsaneler; Gılgamış Destanı'ndan, üç büyük dinin kutsal kitaplarına kadar birçok kaynakta yer alıyor.
Tuba'nın bir cennet veya cennette bir ağaç olduğu şeklinde değişik rivayetler yapılmıştır. Kurtubî gibi müfessirlerin katılımı ile yaygın olan görüş ağaç olduğu şeklindedir. Bu ağacın kökü yukarıda, dalları aşağıda olan büyük bir ağaç olduğuna inanılır. Meyvesinin hiç tükenmediği de rivayet edilir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dünyada kötü güçlere karşı nazarlık en yaygın koruyucu olarak düşünülmektedir. Çıtlık ağacından yapılan nazarlıklar kültürel olarak farklı şekillerde ve formda olabilmektedir. Çıtlık Ağacı Nedir? Çıtlık ağacı; çitlembik, dağdağan gibi başka isimler ile de anılmaktadır.
Gargat ağacı, bodur ve gövdeli bir ağaç türüdür. Gargat ağacının kırmızı ve yenilebilir bir meyvesi de vardır. Yaprakları ise çok etli bir yapıya sahiptir. İsrail de en çok dikilen ve çok sık yetiştirilen ağaçlardan birisi olarak bilinir.
Kaynaklarda Kozmik ağaç, dünya ağacı, evren ağacı ve hayat ağacı aynı özelliklerdeki ağacı ifade eden ağaçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramlar toplumdan topluma, kültürden kültüre farklı şekillerde ifade edilmektedir.
Hayat Ağacı, Tanrı fikriyle özdeş hâle gelmiş ve bereketin, şifanın, yaşamın, ölümün, hüznün ve mutluluğun gösterildiği bir işaret olmuştur. Tevrat'ta, “Şimdi elini uzatmasın ve Hayat Ağacı'ndan almasın ve yemesin ve ebediyen yaşamasın” denilmek suretiyle Hayat Ağacı'nın ölümsüzlük bahşetme vasfı belirtilir.
Kiri ağacı - YouTube. Paulownia ağacı ülkemizde Çin kavağı olarak bilinir. Kerestesi için yetiştirilir. Ancak çiçeklerinin ve gövdesinin ihtişamı ile göz doldurur bu sebeple park ve bahçe süslemelerinin aranan bitkisi haline gelmiştir.
Hayvanların uzak durmasını isteyen bu ağaçlardan birisi de "Hippomane mancinella" olarak bilinen "ölüm ağacı." Türünün diğer üyelerine göre çok daha zehirli olan ölüm ağacı, çoğu bölgede "ölüm meyvesi ağacı" olarak da bilinir çünkü zehirinin büyük bir kısmı meyvesinde toplanmıştır.
Zeytin ağacı, uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için ölmez ağaç olarak anılır. Bu özelliği nedeniyle Antik Çağlarda zeytin ağacı ve zeytinyağının güç ve gençlik kazandırdığına inanılırdı.
Çam ve servi ağaçları bu iki kültürde kutsaldır ve ölümsüzlük, uzun ömür anlamları ile ilişkilendirilir.
Yeniden doğuşun simgesi
Sakura çiçekleri Japon kültüründe güzellik ve yeniden doğuşu temsil ediyor. Tarih boyunca Japon savaşçıların felsefesinde ise sakuranın, çok kısa süreliğine açması ve solmadan yere düşmesi sebebiyle zamansız ölümü simgelediği biliniyor.
Sakura ağacı, aslında bir kiraz ağacıdır ancak meyve vermez. Bu özelliği ile diğer kiraz çiçeği ağaçlarından ayrılır. Japonya'da 600'den fazla Sakura ağacı türü olduğu bilinir. Bu sayı içerisinde hem yerli hem de melez türler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri