Her türlü akıl hastalığı evlenme engel midir? Her türlü akıl hastalığı evlenme engeli sayılmamıştır. Bu ayrım şu nedene dayanmaktadır: Akıl hastalığından maksat, ayırtım gücünü sürekli bir biçimde kaldıran; genetik açıdan gelecek neslin akıl sağlığını tehdit eden türde hastalıktır.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Kanun koyucunun akıl hastalığını evlenme engeli olarak görmesinin sebepleri arasında hem akıl hastası olan bir kişinin evlendiği kişiye zarar verebilme olasılığının öngörülmüş olmasıdır hem de evlenmeden beklenen neslin devamı halinde akıl hastalığının gelecek nesillere aktarılması tehlikesidir.
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporu ile ispatlanırsa evlilik yapabilirler. Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması durumunda evlilik mutlak butlanla batıldır. Batıl bir evlilik ile bir evlilik ilişkisi doğmuş sayılır.
İlgili 16 soru bulundu
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Akıl hastalıkları tedavi edilemez ve ömür boyu sürer mi? Hayır. Uygun ve erken tedavi edilirse birçok kişi tamamen iyileşir ve bir daha hastalık devresine girmezler. Başkaları içinse akıl hastalığı ömürleri boyunca ortaya çıkabilir ve sürekli tedavi gerektirir.
Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kuruluyla evlenmelerinde sakınca bulunmadığına yönelik rapor gereklidir. Evlenme karşı cinsler arasında mümkündür.
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. Bir akıl hastalığı varsa hastalığın tanısı, seyri, tedaviye uyumu, tedaviye cevabı, kişinin sosyal-ekonomik-kültürel durumu birlikte değerlendirilir.
· Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Bu maddeye göre; akıl hastalığı, özel ve mutlak boşanma sebepleri arasında yer alır.
Yeğeniniz kızmı erkek mi? Hukuken aile mahkemeleri zihinsel engelli bireylere onay vermiyor.
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Evlenmeye engel akıl hastası olması durumu kesinlikle evlenemez anlamına gelmez. Akıl sağlığı ileride tedavi ile düzelebilir boyutta ise kişi alacağı sağlık kurulu raporu ile evlenebilir.
Bipolar bozukluğu olan kişiler kanunen evlenebilir. Bu kişilerin hukuk önünde evlenmelerine karşı bir engel yoktur. Ancak bipolar bozukluğu olan bir kişi sağlıklı bir evlilik yürütemeyebilir.
Psikoz hastaları evlenebilir mi? Türk Medeni Kanunu'na göre akıl hastalarının yasal olarak evlenmesi yasaktır. Bazı durumlarda şizofreni hastası olan kişilerin aileleri tarafından evlendirildiği görülmektedir. Her iki tarafın da itirazı olmadıkça bu evlilikler yasal işleme bağlı tutulmazlar.
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir.
Yeni Medeni Kanun, bazı akıl hastalarına evlenme vizesi veriyor. Medeni Kanun Taslağı'nı hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Turgut Akıntürk, yeni yasaya göre, 'Evlenmelerinde sakınca bulunmadığı' şeklinde rapor alan akıl hastası kişilerin evlenebileceğini açıkladı.
Genetik psikolojik hastalıklar nelerdir? Şizofreni, Otizm, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Mani, Panik atak gibi sık rastlanan psikiyatrik bozukluklar yapılan araştırmalar sonucu genetik komponenti olduğu bilinen hastalıklardır.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Türk medeni kanununda da açıkça belirtilmiştir. Bu durumda akıl sağlığı yerinde olmayan erkek veya bayan birey evlenemez. Evlenmeye engel olacak akıl hastalığı olması durumu kesinlikle evlenemez anlamına gelmez. Akıl sağlığı ileride tedavi ile düzelir ise ileride alacağı akıl sağlığı raporu ile evlenebilir.
Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri