Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir? Mevzuata göre evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve veremdir. Bu hastalıkların tedavisi gerçekleşmeden sağlık raporu verilmiyor.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Öncelikle nikâh açısından gerekli olan sağlık raporunda akciğer filmi ve kan tahlilleri talep edilir. Kan testleri ile birlikte bireylerde ayrıca hepatit b ve c hastalıkları, AİDS hastalığı gibi cinsel kanal üzerinden bulaşabilen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına da bakılır.
Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
İlgili 16 soru bulundu
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Kan uyuşmazlığı nasıl olur? Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
Evlenecek çiftlerin Kan tahlilleri ve Akciğer Filmleri ile bağlı oldukları yetkili Aile Sağlığı Merkezlerindeki doktorlarına başvurup “evlenmelerinde sakınca yoktur” şeklinde “Rapor” alarak nikah memurluğuna ibraz edeceklerdir. Evlilik öncesi testlerine son olarak Hemoglobin Elektroforezi eklenmiştir.
Evlilik öncesi sağlık raporu alınması Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesine göre zorunlu tutulmuştur. Evlilik raporu düzenlenmesi Aile Hekimliği Kanunu'nda aile hekiminin görevleri içinde yer alan bir hizmettir.
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Her türlü akıl hastalığı evlenme engeli sayılmamıştır.
Evlilik için sağlık raporu ayrı ayrı alınır mı? Aynı şehirde yaşayan ve evlilik sağlık raporu alacak çiftlerin sağlık raporu alırken yan yana olması zorunludur. Ancak zorunlu hallerde farklı ülke ya da şehirlerde yaşayan çiftlerin evlilik için sağlık raporları ayrı ayrı da düzenlenebilmektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Hangi Testlerin Yapılmasını Gerektirir? Çiftlerin yaptırması gereken evlilik öncesi tıbbi testlerin başında akciğer grafisi ve kan testleri gelmektedir. Bu testler genellikle çiftlerin hepatit B , C , AIDS , frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından değerlendirmesidir.
SMA TESTİ evliliğe hazırlık aşamasındaki her çift için zorunlu. Test, yeni doğan bebeklerin her birine de erken tanı tanı ve buna bağlı tedavi avantajı sebebiyle uygulanıyor.
Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
Evlenmeden Önce Kızlık Zarı Muayenesi Yapılır Mı
Kızlık zarı muayenesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur ve kişi ancak kendi isteği ile yaptırabilir. 18 yaşından büyük her kadın özel kliniklerde bu muayeneyi yaptırabilir. Reşit olmayanlar ise velileriyle birlikte bu işlemi yaptırabilir.
Evlilik Öncesi Tarama Nedir, Hangi Amaçla Yapılır? Evlilik öncesi tarama testleri Türk Medeni Kanunu'nun evlenecek çiftlerden yasal zorunluluk olarak talep ettiği evlilik öncesi yapılan testlerdir, çiftlerin bazı bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıklara sahip olup olmadıklarına dair bilgi edinmelerini sağlar.
Bu nedenle evlenecek çiftlerin, Evlilik Öncesi Sağlık Raporu için rutin olarak Verem Savaş Dispanseri'ne sevk edilmelerine veya Akciğer Grafisi çekilmelerine gerek YOKTUR.
Eşlerde kan uyuşmazlığı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. İlk doğumdan sonra annenin kanında birikmeye başlayan antikorlar 2. ve sonraki gebeliklerde artmaya başlar. Böylece anne kanındaki antikorlar sonraki gebelikte plasenta yoluyla bebeğe geçer ve kansızlığa neden olur. Süreç bebek ölümü ile sonuçlanabilir.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Her ikisi de negatif kan grubu değerine sahip olan çiftlerin, pozitif kan grubuna sahip çocuk dünyaya getirmelerinin imkânsız olduğuna dikkati çeken Prof.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri