ALES Eşit Ağırlık puan türünden belirli aralıkta talep edilen puanı sağlamak ALES sözel ve ALES sayısal alanlara göre daha zor olacaktır. Bunun nedeni hem sözel hem de sayısal alan testinin ALES Eşit Ağırlık puan türü için hesaplanan katsayısının 0,50 olmasıdır.
İstisnai bir durum gerçekleşmediği takdirde yılda 3 defa gerçekleştirilen ALES; ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında yapılır. İlkbaharda yapılan ALES/1, sonbaharda yapılan ALES/2 ve genellikle Aralık ayında yapılan ALES/3 adını alır.
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Önceki yıllarda ALES sınavı bir yıl içerisinde 2 defa gerçekleşirdi. Yapılan yönetmelik kapsamındaki yeni düzenleme ile beraber artık bir yılda 3 kez ALES sınavı gerçekleşiyor. Bu doğrultuda ALES 1 2 3 ise, aynı yılın kaçıncı sınavı olduğunu göstermektedir.
Tezli Yüksek Lisans Programları için ALES Puan Türünden en az 55 puan. Tezsiz Yüksek Lisans Programları için ALES koşulunun aranmaması.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
TOBB Üniversitesi'nde Hukuk son sınıf Öğrencisi Müşerref Gülsüm Çetinkaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2021 yılına ertelenen (2020- ALES/2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı.
Ön değerlendirmeyi geçen adaylar yüksek lisans için en az 65 puan, doktora/sanatta yeterlik için de en az yetmiş (70) puandan itibaren sıralanırlar.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
Lisans Üstü Eğitim hedefleyenlerin ALES'ten 55 ve üzeri puan almaları gerekir. Üniversite kadrolarında görev almak isteyenlerin ALES'ten 70 ve üzeri puan almaları gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor.
ALES sayısal alandan 70 ve üzeri almak için birkaç adet sözel testi de çözülmelidir. Emin olduğunuz soruları işaretleyerek net yapmayı hedeflemelisiniz. Sınav geneline bakıldığında toplamda 60 ve üzeri netinizin olması 70 puan almanızı sağlayacaktır.
Psikoloji bölümü lisans eğitimi almış adaylar bu programa başvuruda bulunabilmektedir. Tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların en az 55 ALES puanına sahip olması gerekir.
Adayların tezli programa başvurabilmeleri için ALES sınavına girmiş ve Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmaları gerekmektedir.
ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenen puana sahip olmaları gerekir. Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.
ALES sınavı 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 sorudan oluşur. Sınav için verilen süre ise 150 dakikadır. ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES'e sözel alandan girecek adaylar, öncelikle sözel alandan ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sayısal alandan da temel eksiklerini tamamlamalıdırlar.
Başka Bir Sınav veya Değerlendirme: ALES yerine, başka bir sınav veya değerlendirme yöntemi kullanarak yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz. Bazı programlar GRE (Graduate Record Examination) veya GMAT (Graduate Management Admission Test) gibi uluslararası sınav sonuçlarını kabul edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri