Hattat, hat sanatını icra eden kişiye denir. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeylerin üzerine yazma işlemine denir.
Kaligrafi, harfleri güzel şekiller vererek yazma sanatına verilen isimdir. Çok uzun yıllardan beri gelen kaligrafi sanatı, fırça ve mürekkep kullanarak kağıt üzerine elle yazılır. Yazılan yazının içeriği ne olursa olsun amaç estetik ve güzel bir görünüme sahip olmasıdır.
Hattat, eski zamanlardan bugüne kadar ulaşmış geleneksel hat sanatını yürüten kişiye verilen unvandır. Bir çeşit güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arap alfabesi ile birlikte çeşitli yazı teknikleri kullanılarak kaleme alınmıştır.
Arapça 'hatt' mastarından türeyen yazı, çığır, yol anlamlarına gelen hat kelimesi, terim olarak “Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı (hüsn-i hat)” anlamında kullanılmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Kaligrafi Latin harfleri kullanarak güzel yazı yazma sanatıdır. Kelimenin kökeni Yunanca kallos (güzel)ve graphos (yazı) kelimelerinden gelmektedir. Bu sanatı icra edene ise Kaligraf denir.
Yazmak, bilgiyi analiz etmemizi, sentezlememizi ve değerlendirmemizi gerektiren bilişsel bir süreçtir. Yazma yoluyla, düşüncelerimizi ve fikirlerimizi kendi değerlerimizi, inançlarımızı ve önyargılarımızı yansıtan tutarlı argümanlar halinde nasıl düzenleyeceğimizi öğreniriz.
Hattat olmak için hat sanatı ve teknikleri alanında eğitim alınmalıdır. Çeşitli kurs merkezlerinden bu alanda ders alınabilir. Ama iyi bir hattat olmak için üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde bulunan Hat Sanatı Bölümü okunmalıdır.
Hattat, hat sanatını icra eden kişiye denir. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeylerin üzerine yazma işlemine denir.
"İnce, uzun, doğru yol, birçok noktannın birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı" anlamlarına gelen hat; İslam kültüründe "yazı" ve "güzel yazı" (hüsn-i hat, hüsnü'l hat, el-hattu'l hasen) manalarında kullanılmıştır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir.
Hattat olma, hat sanatında güzel el yazısı yazma işi.
ESTETİK VE MATEMATİĞİN BULUŞTUĞU SANAT HÜSN-İ HAT
Estetik ve geometrik kurallara bağlı kalınarak yapılan güzel yazı yazma sanatı, “Hüsn-i Hat” olarak nitelendirilmektedir. Genellikle kutsal kitapların yazımında kullanılan hat sanatı, Osmanlı döneminde zirveye çıkmış ve en güzel eserler bu dönemde icra edilmiştir.
Hattat, Arapçada güzel yazı yazan anlamına gelen, eğri kesilmiş kalem ile Arap, Fars, Osmanlı veya Türk harflerini kullanarak yazı yazan, hat sanatı ile uğraşan sanatçılara verilen isimdir.
Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve usta çırak ilişkisiyle gelişen, Hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat, yazı ve çizgilerle icra edilmektedir. Hat sanatı Arap harflerinin gelişme gösterdiği dönemden sonra, 6.yy ve 10.yy arasında ortaya çıkmıştır.
Hat sanatı, diğer adıyla hüsn-i hat, Arap harflerinin 6-10. yy arasında geçirdiği gelişme dönemiyle ortaya çıkmıştır. Hüsn-i hat'ta İslami yazı çeşitleri belli ölçü ve kurallara bağlı kalınarak yazılır. Bu yazı sanatını başarılı bir şekilde icra eden kişilere ise hattat denir.
Hat sanatı icra eden kişiye de hattat denir. Tarihte ilk defa hattat unvanı ile karşımıza çıkan ve Arap harflerini sanat olarak geliştirdiği bilinen ilk kişi Emeviler dönemine damgasını vuran Kutbetü'l Muharrir'dir.
Hat sanatı öğrenme işlemleri ilk seviyelerde kolay gibi görünse de bir hoca olmadan öğrenilmesi zor olabilir. Hoca ve öğrenci olarak başlanan hat sanatı gittikçe yüksek seviyelere çıkmaya ve bu işte profesyonel olmaya yardımcı olur. Hat sanatının öğrenilebilmesi için kesinlikle bir hocaya ihtiyaç duyulur.
Akıllı telefonların ve dijitalleşmenin beyin ve dil gelişimin olumsuz etkisi olduğu bildirildi. Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
Elle yazı yazmak, beynin daha fazla kısmını çalıştırdığı için yaratıcılığı da artırmış oluyor. Bununla birlikte elle yazmanın klavye kullanmayla kıyaslandığında daha sanatsal eğilimlere kapılar açtığı biliniyor. Her kişinin el yazısı tamamen kendine özgüdür.
Yazmak, insanın konuşarak anlatamayacağı veya anlatmak istemeyeceği şeyleri anlatabilmesini sağlar. Bu da insanın psikoklojisinin gelişimini pekiştirir. Buna vesile olan en büyük duygu insanın düşüncelerini saklamak istemesiyle sosyalliği gereği paylaşma isteğinin çelişmesidir.
Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı düşünülüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri