Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Açılımı Light Emitting Diode olan LED ampuller uzun ömürlü oluşuyla öne çıkar. Aynı zamanda, küçük boyutlarda üretilebilmesi, dayanıklı olması, hızlı bir şekilde açılıp kapanabilmesi ile tercih edilme sıklığı artar. Hem ev hem ofis yaşantısı için uygundur.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Aydınlatmada dünya liderinden rahatlatıcı ışık
Düşük kaliteli ışık, göz yorgunluğuna neden olabilir. Philips LED'lerin büyük çoğunluğu gözleriniz için rahatlatıcı bir ışık yaratır. Bu güvenilir bir markadan bekleyeceğiniz bir özelliktir.
İlgili 40 soru bulundu
Beyaz ışık veren; florasan, led ve tasarruflu ampul kullanabilirsin. Sarı ışıklı olan ampuller gözü yorar. Beyaz ışık veren; florasan, led ve tasarruflu ampul kullanabilirsin. Beyaz ışık gözleri ve beyni yorar.
Fakat doğru olan hangi ışık rengini sevdiğimizden ziyade, hangi ışık rengini nerede ve hangi amaçla kullanacağımız ile ilgili olmalıdır. Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz.
Beyaz ışık uykuyu güçleştireceğinden sarı ışık tercih edilmelidir. Sarı ışık uykuya geçişi kolaylaştırır ve uyku kalitesini artırır. Tavandaki aydınlatmanın yanı sıra başucuna ya da yatakta kitap okurken kitabı net aydınlatacak hizada ekstra aplik aydınlatma kullanılabilir.
Doğal beyaz ışık (4000-4500 Kelvin)
Kişilerde ve çalışanlarda enerjik ve ferahlatıcı bir ruh hali yarattığı için ofis ve ev-ofislerde tercih edilir. Aynı zamanda, 4000 – 4500 Kelvin renk sıcaklığındaki ışık detay görmemizi destekler ve nesnelerdeki kusurları daha kolay görmemizi sağlar.
Renk sıcaklığının fiziksel ısı ile ilgili bulunmamaktadır. Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır.
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
C vitamini ampuller cildinize anında ışıltılı bir görünüm kazandırır. C vitaminli ampuller cildin sağlıklı görünümünü korumak için serbest radikaller ile savaşır. C vitamini ampulü renk eşitsizliğini ve lekeleri giderir. C vitamini ampulü yaşlanma belirtilerini önler.
LED aydınlatma sistemleriyle daha yüksek kaliteli ışık sağlanırken, % 90′a varan oranlarda da enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu sayede düşük elektrik faturasıyla ev ekonomimize katkı sağlamış olurken, çevre dostu ve tamamen geri dönüşüme sahip ürünlerle de doğayı korumuş oluruz.
Işığın doğrudan göze temas etmesi, çok uzun süre bu ışığa maruz kalındığında görmemize engel olur. Bu sebeple ışık aydınlatılmak istenen yüzeye doğru yönlendirilmeli, göz sağlığı bu sayede korunmalıdır. Dikkat çeken ışık yerine beyaz ışık gibi, gün ışığına daha yakın olan renkler aydınlatma olarak seçilmelidir.
Bir oda için kaç watt led ampul? Yaklaşık olarak her m2 için 100 lümen ışık akısına ihtiyaç bulunmaktadır. Şayet ampulü kullanacağınız oda 20 m2 ise 2000 lumen değerinde ya da 1000 lümen değerinde ampul gerekmektedir.
Mutfak: Mutfak, yemek hazırlamak ve yemek yemek için kullanılan bir alandır. Bu nedenle, aydınlık ve işlevsel bir ortam yaratmak önemlidir. Mutfak için beyaz ışık kullanmanızı tavsiye ederiz.
İstediğiniz renge karar verin. Kullanacağınız alana göre ampullerin renk sıcaklığını belirleyen kelvin (K) değerine bakın. Düşük değerli sıcaklık renkleri (örneğin 2700K) sıcak ve sarı aydınlatma ortamı sağlarken, yüksek değerli sıcaklık renkleri (örneğin 6500K) soğuk ve beyaz renkli aydınlatma ortamı yaratır.
Açık renk, performansınız ve odaklanmanız için idealdir. Parlak beyaz ışık, daha iyi konsantre olmanızı sağlar ve yorulmanızı önler. Çalışma odanız için en az 4000 Kelvin (K) renk sıcaklığı önerilir. Evde veya ofiste fark etmeksizin çalışma odası aydınlatması için doğru ışık çıkışı da çok önemlidir.
Yumuşak Işık: Kitap okuma ışığı, sert bir ışık olmamalı. Daha yumuşak bir ışık kaynağı seçerek gözlerinizi yormadan okuyabilirsiniz. Bu nedenle, beyaz floresan ampuller yerine, sarı ya da turuncu tonlarda bir ışık kaynağı kullanabilirsiniz.
Araştırmaya katılan migren hastalarının yüzde sekseni aydınlık bir büro ışığında ağrıların kötüleştiğini söylemiş. Yeşil ışıkta bu oran %40 kalmış. Elde edilen verilere göre orta yoğunluktaki mavi ve kırmızı ışıkta ağrı %19 oranında, sarı ışıkta %15, yeşil ışıkta ise %5'ten daha az artıyor.
Led ışık kullanımı ampullere oranla daha tasarruflu olduğu için kullanılabilir. Uzun ömürlü olan ledler hava koşullarına karşı dayanıklı üretilir. Bu sayede tüm mevsimlerde kullanabilirsiniz. Bahçelerinize led ampuller ile daha hoş hava katabilirsiniz.
Banyonun renk sıcaklığı çoğu zaman kişisel tercihlere bağlı olsa da, soğuk tonlu beyaz ışık banyo için ideal seçimdir.
Daha sonra LED'ler ve enerji tasarruflu ampuller yaygınlaştıkça Kelvin kavramı bilinir olmaya başlamıştır. Aydınlatma ürünlerinin hangi renk sıcaklığı verdiği genellikle belirtilmektedir. Aydınlatma ürünlerinde 2700-3200K aralığı sıcak renkleri,5000 K gün ışığını,6500K ise soğuk beyaz bir ışığı vermektedir.
Direkt aydınlatma sistemleri ile banyoda sarkıt lambalar kullanabilirsiniz. Genel olarak banyo gibi odak isteyen yaşam alanlarında beyaz ışık kullanımı tercih edilir. Dikkat gerektirmeyen oturma alanlarında ise güneşe en yakın ton olan sarı ışık kullanımı tercih edilir ve dingin bir atmosfer oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri